Με τα μπάζα, μαζεύουν και ζωντανούς σε Τουρκία, Συρία – Πάνω από 41.000 οι νεκροί

Δεν έχει τέλος η τραγωδία και η ανθρωπιστική κρίση σε Τουρκία και Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ καθώς τη στιγμή που εξακολουθούν ακόμα να ακούγονται φωνές από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν, το έργο των σωστικών συνεργείων οδεύει στο τέλος του.
Απέναντι σε κάθε έννοια πιθανότητας και στατιστικών, χθες Τρίτη 14/2 και αφού είχαν ήδη συμπληρωθεί οκτώ ημέρες από τους σεισμούς, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια 9 άνθρωποι.
Κι όμως οι τουρκικές αρχές, υπό τον φόβο της εξάπλωσης επιδημιών αλλά και με δεδομένο ότι έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι πιθανότητες για την εύρεση επιζώντων, έχουν ήδη αναπτύξει γερανούς και βαριά οχήματα για την απομάκρυνση των μπαζών από τις πληγείσες περιοχές, γεγονός που κατά πολλούς διασώστες σημαίνει ότι μαζί με τα ερείπια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απομακρυνθούν, και άρα να σκοτωθούν, ακόμα και άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι ζωντανοί.
Με το έργο των σωστικών συνεργείων να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του, οι αρχές σε Τουρκία και Συρία προσανατολίζονται πλέον στο πώς θα διαχειριστούν την επόμενη ημέρα όσων κατάφεραν να επιζήσουν και πλέον έχουν απομείνει χωρίς στέγη, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα και χωρίς τροφή.
Την ίδια στιγμή, τεράστιο στοίχημα παραμένει το να αποτραπούν λοιμώδη νοσήματα και επιδημίες, όπως π.χ. χολέρα, λόγω των προβλημάτων υγιεινής και έλλειψης νερού.

Erdogan: Θα συνεχιστούν οι διασώσεις

Πάντως, ο πρόεδρος Erdogan υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν.
«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να έχουμε ανασύρει και τον τελευταίο πολίτη που έχει μείνει κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια» είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατόπιν συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).
Όπως είπε, η εκτίμηση της κατάστασης των κτηρίων, δεκάδες χιλιάδες από τα οποία έχουν καταστραφεί, θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.
«Θα ανοικοδομήσουμε όλα τα σπίτια και τους χώρους εργασίας που καταστράφηκαν ή δεν είναι πλέον κατοικήσιμοι λόγω του σεισμού και θα τα παραδώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάνω από 41.000 οι νεκροί

Επισήμως, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 41.000, αν και εκτιμάται πως ο τελικός αριθμός θα διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα των 50.000.
Πολλοί πάντως υποστηρίζουν πως ποτέ κανείς δεν θα μπορεί να πει με ακρίβεια ποιος ήταν ο τελικός αριθμός των θυμάτων των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, διότι πολύ απλά κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πόσοι και ποιοι διέμεναν στα κτήρια που κατέρρευσαν, καθώς σε αυτά κατοικούσε και μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων.
Βάσει των επίσημων στοιχείων, οι νεκροί στην Τουρκία έχουν ξεπεράσει τους 35.400 ενώ τουλάχιστον 6.000 είναι οι νεκροί και στη Συρία.
Παράλληλα, στην Τουρκία, περισσότεροι από 13.200 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
6_8.jpg
7_5.jpg
Ελέγχθηκαν 370.000 κτήρια, τουλάχιστον 211.000 ακατάλληλα

Ακατάλληλα για να κατοικηθούν έχουν κριθεί 211.000 από τα συνολικά 370.000 κτήρια που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα στις πληγείσες από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ περιοχές της Τουρκίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.
Βάσει του δημοσιεύματος, περίπου 300.000 νέα κτήρια πρέπει να κτιστούν στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που προκλήθηκε εξαιτίας των σεισμών.
Από τους μέχρι τώρα ελέγχους σε 370.000 κτήρια, έχει προκύψει ότι περισσότερα από 211.000 κτήρια έχουν κριθεί ότι φέρουν σοβαρές ή κρίσιμες ζημιές, ενώ επισημαίνεται ότι το 98% των κτηρίων που κατέρρευσαν, είχε οικοδομηθεί πριν από το 1998.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Διεύθυνση Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης της Τουρκίας έχει ήδη εκκινήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο προβλέπει πως σε πρώτη φάση θα ανεγερθούν περίπου 30.000, τα οποία θα φτάσουν τα 100.000 έως τον Ιούνιο.

Η αιτία της κατάρρευσης

Σύμφωνα με τους Τούρκους ειδικούς, βασική αιτία της κατάρρευσης των περισσότερων κτηρίων ήταν η υγροποίηση του εδάφους κάτω από τα θεμέλια τους.
Όπως επισημαίνουν, αυτό οφειλόταν στην έλλειψη σωστά κατασκευασμένων υπόγειων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας αλλά και σε παραλείψεις μηχανικών κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής αυτών των κτηρίων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως λόγω αυτών των παραμέτρων, το χώμα κάτω από τα κτήρια, δεν συμπεριφέρθηκε σας συμπαγές σώμα, με πολλά σπίτια πραγματικά να αναποδογυρίζουν κατόπιν των κραδασμών.

Κρίση

Από το σεισμό εκτιμάται ότι έχουν πληγεί τουλάχιστον 13 εκατομμύρια άνθρωποι σε 10 επαρχίες της Τουρκίας ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον 26 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο πληγείσες χώρες έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία έχουν πληγεί από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαθέσει το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες, αυξάνονται κάθε ώρα.
Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με το κρύο, τις συνθήκες υγιεινής και τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών – με τα ευάλωτα άτομα να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στους κινδύνους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Hans Kluge, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.
Επισημαίνεται πως βάσει των επίσημων στοιχείων, έχουν διασωθεί περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, αν και εκτιμάται ότι πάνω από 180.000 εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν.
9_6.jpg
10_4.jpg
Προσωρινοί καταυλισμοί

Μέχρι στιγμής, στην Τουρκία έχουν στηθεί 227.762 τέντες και 48.271 κοντέινερ σε προσωρινούς καταυλισμούς για τους σεισμόπληκτους.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι και στις δύο χώρες, περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις σεισμόπληκτες περιοχές.
11_4.jpg
12_1.jpeg
Βοήθεια από τον ΠΟΥ

Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως θα δώσει το ποσό των 43 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και τη Συρία.
Όπως αναφέρεται, το ποσό αυτό θα διατεθεί για την ανακούφιση των πιο ευαίσθητων πληθυσμών από τους πληγέντες ενώ εκτιμάται πως τις επόμενες ημέρες θα εκταμιευθεί ακόμα μεγαλύτερο ποσό στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας και της Συρίας.
13.jpeg

www.bankingnews.gr

loading...