Ένα ψέμα που είπε ο Biden στον Zelensky πρόδωσε αυτό που έρχεται – Αλλάζει επίπεδο ο πόλεμος με Ρωσία

Γιατί ο Biden προσπαθεί να ενισχύσει λεκτικά τους Ουκρανούς χρησιμοποιώντας ανέντιμη ρητορική;
Κατά την πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Joe Biden βγήκε μπροστά στις κάμερες με τον Volodymyr Zelensky, υπό τον ήχο μάλιστα σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, και δήλωσε τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στις πολεμικές προσπάθειες της χώρας.
Η εμφάνιση του Biden συντονίστηκε με την ανακοίνωση ενός πακέτου όπλων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του 30ού τέτοιου πακέτου τον τελευταίο χρόνο.
Ωστόσο, αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι ότι το ΝΑΤΟ έχει στραφεί σε παλαιότερα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως τα MRAPS, και έχει μειώσει τις πολύτιμες προμήθειες αντιαρματικών όπλων όπως το Javelin.

Μειώνονται οι αποστολές στρατιωτικού υλικού

Σύμφωνα με τα αποθέματα πολλών χωρών του ΝΑΤΟ, υπήρξε στην πραγματικότητα μείωση των αποστολών, καθώς οι προμήθειες περιορίζονται.
Οι ανησυχίες αυξάνονται μεταξύ των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ότι δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία διατηρώντας παράλληλα και τη δική τους ετοιμότητα, αλλά η κυβέρνηση Biden φαίνεται να έχει την πρόθεση να δώσει τουλάχιστον την εντύπωση ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ.
Κάποια σύγχυση επικρατεί σχετικά με τους πραγματικούς στόχους των δυνάμεων της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ, καθώς οι αξιωματούχοι μιλούν όχι μόνο για την ανάκτηση του Ντονμπάς, αλλά και για την ανάκτηση της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας από το 2014.
Επομένως οι δηλώσεις Biden μπορεί να ακούγονται σαν αισιόδοξη ρητορική που έχει σχεδιαστεί για να εμπνεύσει, αλλά σίγουρα δεν είναι ρεαλιστικές, δεδομένου του ευρέος φάσματος αμυντικών συστημάτων που εγκαθιστά η Ρωσία για να ανακόψει οποιαδήποτε προσέγγιση.
Για να μην συνυπολογιστούν και οι αναφορές για αντιδράσεις στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ δείχνουν ότι οι Ρώσοι στοχεύουν με επιτυχία τις ουκρανικές μονάδες – Ακόμα και ο Zelensky παραδέχθηκε ανοιχτά ότι η κατάσταση στο Ντονέτσκ ήταν “πολύ δύσκολη”.

Η παρουσία στην Πολωνία

Μετά την εμφάνιση του στην Ουκρανία, ο Biden συνέχισε στη Βαρσοβία της Πολωνίας για να δώσει ομιλία σχετικά με την εξελισσόμενη σύγκρουση.
Μία από τις δηλώσεις του ειδικότερα αξίζει περαιτέρω ανάλυσης.
Ο Biden διακηρύσσει με υπερηφάνεια ότι ουκρανικές σημαίες κυματίζουν πάνω από τα σπίτια σε μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλη την Αμερική, υπονοώντας ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει πλήρως αυτό που πολλοί πλέον αντιλαμβάνονται ως πόλεμο δι’ αντιπροσώπων.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης για τη βοήθεια προς την Ουκρανία φθίνει, με τους συντηρητικούς να χάνουν κάθε πίστη στο σχέδιο.
Η ιστορία με τις ουκρανικές σημαίες που κυματίζουν σε όλες τις ΗΠΑ είναι απλά ψευδής.
Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ πιο πιθανό να δεί κανείς μια σημαία “Let’s Go Brandon” πάνω από την εξώπορτα ενός αμερικανικού σπιτιού παρά μια ουκρανική σημαία.

Που στοχεύει ο Biden;

Αλλά γιατί ο Biden προσπαθεί να ενισχύσει λεκτικά τους Ουκρανούς χρησιμοποιώντας ανέντιμη ρητορική;
Η αιφνιδιαστική εμφάνιση του και το πακέτο όπλων που ανακοινώθηκε μοιάζει περισσότερο με μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει την Ουκρανία ενάντια σε μια επικείμενη επίθεση που γνωρίζει ότι έρχεται σύντομα.
Είτε αυτό, είτε πρόκειται για μια προσπάθεια επίδειξης στον Putin ότι το ΝΑΤΟ είναι ακόμα πολύ μέσα στο παιχνίδι και να αποσπάσει την προσοχή από την πραγματικότητα ότι οι προμήθειες όπλων παραπαίουν.
Το σχόλιο για τη σημαία θα μπορούσε επίσης να αποσκοπεί στο να δώσει στους Ουκρανούς την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι Αμερικανοί θα υποστηρίξουν τελικά την άμεση ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή, κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητο, εκτός εάν τα ερείσματα της Ουκρανίας στον πόλεμο δεν είναι τόσο ισχυρά όσο έχει υποστηριχθεί.
Μπορεί να είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Αμερικανοί σύμβουλοι και ίσως ακόμη και ειδικές δυνάμεις επί τόπου στην Ουκρανία, αλλά η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών είναι σθεναρά αντίθετη σε ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία.
Κατά βάθος, η επίσκεψη του Biden στην περιοχή και οι περίεργοι ισχυρισμοί του στην Πολωνία σηματοδοτούν μια επερχόμενη αλλαγή στον πόλεμο που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

www.bankingnews.gr

loading...