ΠΥΡΑΥΛΟΙ εναντίον ΣΙΤΗΡΩΝ! Απειλείται με «ΦΩΤΙΑ» η Οδησσός…

 Τι γράφει η ρωσική Readovka

«Δυτικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης για σιτηρά. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από νέες πιθανές παραδόσεις στην Ουκρανία;;;», αναρωτιούνται οι Ρώσοι σε ένα ενδιαφέρον άρθρο της Readovka.

Όπως αναφέρεται, η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια συγκεκριμένη κοινή γραμμή που αποσκοπεί στην επίλυση του ζητήματος χωρίς «δυτικούς εταίρους», δηλαδή στο να βγουν τα σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού, το οποίο παραμένει για την ώρα στην Ουκρανία!

Στους δυτικούς όμως δεν αρέσει αυτή η προοπτική και αρχίζουν τις απειλές. Οι απειλές αυτές εκφράζονται στην συνεχή ανακοίνωση για παραδόσεις αντιπλοϊκων στην Ουκρανία. Παρά τη χαμηλή πιθανότητα παράδοσης και επακόλουθης χρήσης αυτών των πυραύλων εναντίον του ρωσικού στόλου (η Δύση εξακολουθεί να φοβάται μια πλήρη κλιμάκωση), η Readovka εξηγεί τι είναι οι πύραυλοι Exocet, Harpoon και Brimstone.

Οι βρετανικοί πύραυλοι Brimstone είναι υψηλής τεχνολογίας αυτοκατευθυνόμενοι πύραυλοι κρουζ αέρος-εδάφους. Η μέγιστη εμβέλεια εκτόξευσης είναι 20 km. Η Ουκρανία μπορεί έτσι να γίνει ο πρώτος χειριστής χερσαίων πυραύλων Brimstone. Όπως φαίνεται, οι πύραυλοι Brimstone που στοχεύουν στην Ουκρανία προέρχονται από την παρουσία των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και, προφανώς, ανήκουν στην πρώτη τροποποίηση του Brimstone 1 σε πρώιμη εκτέλεση. Η εμβέλεια βολής ενός τέτοιου πυραύλου κατά τη διάρκεια μιας εκτόξευσης εδάφους δεν υπερβαίνει τα 10-12 km. Η κεφαλή (κεφαλή) του πυραύλου Brimstone 1 έχει αθροιστική μάζα 6,2 kg.

Οι δεύτεροι υποψήφιοι πύραυλοι για πιθανή ανάπτυξη στην περιοχή της Οδησσού είναι οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet στο πλαίσιο των παράκτιων πυραυλικών συστημάτων που κατασκευάζει η MBDA. Χαρακτηριστικό του συγκροτήματος είναι η χρήση δύο τύπων αντιπλοϊκών πυραύλων στη σύνθεσή του – του Exocet MM40 Block 3, που έχει βεληνεκές έως και 200 ​​km, και του νέου ελαφρύ Marte ER που κατασκευάζεται από το ιταλικό υποκατάστημα της MBDA. Είναι σε θέση να ανιχνεύσει ένα πλοίο τύπου φρεγάτας με αποτελεσματική επιφάνεια σκέδασης περίπου 100 m2 σε απόσταση έως και 24 km. Ο πύραυλος Marte ER είναι εξοπλισμένος με κινητήρα turbojet (σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις του πυραύλου με κινητήρα συμπαγούς προωθητικού και έχει εμβέλεια βολής έως και 100 km. Οι παραδόσεις αυτών των πυραύλων στην Ουκρανία δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρέζνικοφ ανακοίνωσε την προμήθεια αμερικανικών πυραύλων RGM Harpoon με βάση τις ακτές, οι οποίοι είναι από τους πιο διαδεδομένους στον κόσμο. Το εύρος πτήσης των πυραύλων τύπου RGM είναι από 120 έως 280 km. Παρά τις δηλώσεις του Ρέζνικ, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για την παρουσία τέτοιων πυραύλων στην περιοχή της Οδησσού. Επιπλέον, η Ουκρανία είναι απίθανο να έχει εκπαιδευμένο προσωπικό για τη χρήση τους.

Μέχρι στιγμής, όλες οι συζητήσεις για την προμήθεια πυραύλων κατά πλοίων θυμίζουν περισσότερο μπλόφα προκειμένου να επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις για τα σιτηρά. Αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, καταλήγει η Readovka. Θα τηρηθούν οι όποιες εμπορικές συμφωνίες για τα σιτηρά ή θα μπουν πύραυλοι και η Οδησσός θα βυθιστεί στις φλόγες;;;

loading...