«Τα νησιά ανήκουν ξεκάθαρα στην Ελλάδα», λέει Τούρκος διπλωμάτης

 «Η Ελλάδα έχει δίκιο» στο θέμα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, λέει ο Τούρκος πρέσβης επί τιμή Γιαλίμ Εράλντ,

προκαλώντας αντιδράσεις των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που έχουν κάνει «σημαία» το αφήγημα περί «αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας» υιοθετώντας το παραλήρημα της Άγκυρας κατά της χώρας μας. «Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για την κυριαρχία ότι τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Τα νησιά που βρίσκονται πέρα από τα τρία μίλια δόθηκαν στην Ελλάδα και η Τουρκία το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Το να τεθεί αυτό σε αμφισβήτηση τώρα -στην διπλωματία- καθιστά την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος» τόνισε ο Εράλντ σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, επισημαίνοντας:

«Λέμε : “Δεν μέτρησαν αυτό το νησί στη Λωζάννη, δεν μέτρησαν εκείνο το νησί». Αν θυμάμαι καλά στη Μεσόγειο υπάρχουν πάνω από 2.400 νησιά και βραχονησίδες. Αποκλείεται μια συνθήκη να μετρήσει όλα αυτά τα νησιά. Δεν το έχουμε δει πουθενά, Η Λωζάνη, τα νησιά πέρα από τα τρία μίλια, τα έδωσε στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει».

Ο Ερλαντ διετέλεσε στο παρελθόν σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ, ενώ υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον. Εξαιτίας των θέσεων που διατυπώνει δημόσια τις τελευταίες μέρες, και των ενστάσεων που εκφράζει για τη νομιμότητα των ισχυρισμών του Ερντογάν κατά της χώρας μας, ο έμπειρος διπλωμάτης έχει βρεθεί στο στόχαστρο φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που τον κατηγορούν ακόμη και για … «ενδοτισμό».

loading...