Ρεύμα – Κοροϊδία με την επιστροφή του 60% των «κλεμμένων»: Εκατοντάδες χιλιάδες δεν θα πάρουν ούτε ευρώ – Δείτε ποιοι


 Η κυβέρνηση αφού επέτρεψε στους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας να «ληστέψουν» τους πολίτες μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία εκτόξευσε τους λογαριασμούς του ρεύματος στα ύψη, αποφάσισε να ανακοινώσει αρκετά καθυστερημένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 


Η κυβέρνηση ομολόγησε επί της ουσίας με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι επέτρεψε την ραγδαία αύξηση των τιμών του ρεύματος, με τον πρωθυπουργό να γνωστοποιεί ότι θα υπάρξει επιστροφή του 60% των… «κλεμμένων».


Παρόλα αυτά από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε κατανοητό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών θα μείνει εκτός από το συγκεκριμένο μέτρο και γι’ αυτό το λόγο το πρωί της Παρασκευής οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν την εξειδίκευση των μέτρων για να λυθούν οι απορίες.


Η εξειδίκευση των μέτρων έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.


Αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι ότι από την επιστροφή χρημάτων έως 600 ευρώ αποκλείονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, καθώς αφορά μόνο ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.


«Eως και 600 ευρώ θα λάβουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τον Ιούνιο ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.


Η κυβέρνηση θα επιστρέψει σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.


Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.


Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς ΙΒΑΝ.


Έτσι αποκλείονται:


Όσες οικογένειες έχουν ετήσιο μεικτό εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ

Τα σπίτια που δεν είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γενικά οι επιχειρήσεις) που έχουν υποστεί τεράστια επιβάρυνση και βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτο

Πώς υπολογίζετε πόσα χρήματα θα πάρετε

Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν. Πιο αναλυτικά:


Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ.

Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Τα κριτήρια για το επίδομα 600 ευρώ

Με την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, το σύστημα θα διασταυρώνει:


Αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως

Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ

Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Τις εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή.

Το ποσό της επιβάρυνσης του καταναλωτή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και αν προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.


Δεν υπάρχουν σχόλια :