Στο σπήλαιο Coliboaia στο νομό Bihor της Ρουμανίας ανακαλύφθηκαν οι οι παλαιότερες τοιχογραφίες στη Γη, που χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 30.000 χρόνια.

Να σημειωθεί πώς ονομάζονται και «μελανές ζωγραφιές». Είναι 14 τοιχογραφίες που απεικονίζουν ζώα όπως βίσωνες, άλογα, αιλουροειδή, κεφάλια αρκούδας ή τριχωτούς ρινόκερους, αλλά και μερικά χαρακτικά, όλα φτιαγμένα με τη βοήθεια του άνθρακα.

Όλα ξεκίνησαν όταν μερικοί Ρουμάνοι σπηλαιολόγοι έκαναν μια υπέροχη ανακάλυψη βρίσκοντας αναρίθμητα σχέδια στα τοιχώματα του σπηλαίου.

Οι ειδικοί που ανέλυσαν τις τοιχογραφίες στο σπήλαιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές ήταν οι πρώτες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ανθρώπου, μαζί με αυτές που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Chauvet στη Γαλλία.

Μοναδική ανακάλυψη

Τα σχέδια των σπηλαίων είναι μια σαφής απόδειξη ότι προϊστορικοί άνθρωποι ζούσαν σε αυτά τα εδάφη.

«Είναι μια μοναδική ανακάλυψη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. Τα σχέδια που ανακαλύφθηκαν είναι πολύ παλιά και χρονολογούνται από 32.000 έως 36.000 χρόνια. Το σπήλαιο Coliboaia τοποθετείται μέσα από αυτές τις ανακαλύψεις δίπλα στους δυτικούς παλαιολιθικούς πολιτισμούς στην Ευρώπη», εξήγησε ο Viorel Lascu, πρόεδρος της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας.

Το σπήλαιο Coliboaia βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Apuseni, στην κοιλάδα Sighiștel και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στη Ρουμανία, αλλά και στον κόσμο.

Το σπήλαιο έχει μήκος περίπου 750 μέτρα και το διασχίζει ένας υπόγειος ποταμός, γι’ αυτό και αυτό το μέρος δεν είναι εύκολα προσβάσιμο στο κοινό και τελεί υπό την προστασία διεθνών οργανισμών για την φύση και την ανθρώπινη κληρονομιά.

loading...

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *