Γαλλικό ΥΠΕΞ για συμφωνία με Ελλάδα: Αφορά στην «επικράτεια», δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ

 Η αμυντική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών, διευκρίνισε σε γραπτή απάντηση στο EURACTIV Γαλλίας το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.

Η απάντηση ήρθε μετά από επικοινωνία που είχε το EURACTIV Γαλλίας με το ΥΠΕΞ της χώρας για το ζήτημα και ρωτώντας εάν η συμφωνία με την Ελλάδα και συγκεκριμένα το άρθρο 2, καλύπτει επίσης και την ελληνική ΑΟΖ.

«Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών. Οι διατάξεις της ισχύουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του.

Σημειώνεται πως η κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στην ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει δηλώσει πως θα την καταψηφίσει αν δεν αλλάξει το άρθρο 2 και 18.

Μητσοτάκης: Ιστορική η ελληνογαλλική συμφωνία

Για ιστορική συμφωνία με εθνική διάσταση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του από τη Σλοβενία, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αύριο στη Βουλή θα γίνει αναλυτική συζήτηση για το θέμα και πως «Όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν ”ναι” ή ”όχι” σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».

loading...