Ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί

Στο νησί Λουζόν στις Φιλιππίνες, περίπου 35 μίλια νότια της πρωτεύουσας Μανίλα, υπάρχει ένα πραγματικά μοναδικό ηφαίστειο. Το ηφαίστειο Taal είναι το μικρότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, με υψόμετρο 1.020 πόδια στο υψηλότερο σημείο του (311 μέτρα). Αλλά η λίμνη που έχει σχηματιστεί μέσα στην καλντέρα της είναι η μεγαλύτερη λίμνη σε ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί στον κόσμο. Και μπορούσε να καυχηθεί ότι περιείχε το μεγαλύτερο νησί τρίτης τάξης (νησί σε λίμνη σε νησί σε λίμνη σε νησί) στον κόσμο με το όνομα Vulcan Point ή Σημείο του Ηφαίστου.

Η λίμνη Taal βρίσκεται σε μια καλντέρα πλάτους 16-19 μιλίων που σχηματίστηκε από μια σειρά εκρήξεων πριν από 140.000 έως 5.380 χρόνια. Η καλντέρα σχηματίζεται όταν εκρήξεις εκτοξεύουν μάγμα και άλλα υλικά προκαλώντας την κατάρρευση της κορυφής του ηφαιστείου, δημιουργώντας έναν κρατήρα σε σχήμα μπολ. Με την πάροδο του χρόνου, το μπολ αυτό συλλέγει νερό από τις βροχοπτώσεις και γεμίζει την καλντέρα, δημιουργώντας μια λίμνη. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί κάτω από την επιφάνεια, και οι συνεχείς εκρήξεις δημιουργούν κωνικές κορυφές που είναι πιθανόν να φτάσουν και πάνω από την επιφάνεια του νερού ως ηφαιστειακά νησιά. Το νησί του ηφαιστείου Taal (8,9 τετραγωνικά μίλια) δημιουργήθηκε με αυτή τη διαδικασία σειριακών εκρήξεων στην καλντέρα και αποτελείται από αλληλεπικαλυπτόμενους κώνους και κρατήρες. Η μονή λίμνη του κρατήρα (γνωστή ως Main Crater Lake) σχηματίστηκε μετά από μια ισχυρή έκρηξη το 1911 που μείωσε την στάθμη του ηφαιστειακού νησιού από 3-10 πόδια. Το Vulcan Point (το μικρό νησί στην κεντρική λίμνη κρατήρα του ηφαιστείου) είναι η άκρη ενός από τους κώνους του ηφαιστείου Taal.

Το Taal είναι το δεύτερο πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε πριν από 11 μήνες, στις 12 Ιανουαρίου του 2020 και η αμέσως προηγούμενη ήταν το 1977. Η τελευταία έκρηξη σκότωσε 39 ανθρώπους αν και είχαν απομακρυνθεί από το νησί περισσότεροι από 44.000 κάτοικοι! Η μεγάλη φυσική καταστροφή αποξήρανε την λίμνη που περιέλαβε το νησάκι Vulcan Point κι έτσι δεν υφίσταται πλέον.

Bonus Facts

Εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα γεωλογικά στοιχεία που συναντάμε εδώ, η λίμνη φιλοξενούσε τη μοναδική σαρδέλα γλυκού νερού στον κόσμο (που ονομάζεται Tawilis) και το Garman, ένα θαλάσσιο φίδι γλυκού νερού.
Το νησί Λουζόν είναι το μεγαλύτερο νησί στις Φιλιππίνες και το 15ο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο με πληθυσμό 55 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση 110.000 τ.χλμ.

loading...