Τι έγραψε, ο Αριστοτέλης για τον …Πυθαγόρα

 Ο Πυθαγόρας, ήταν ένα ον μεταξύ θεού και ανθρώπου…Ένα διάμεσο ανάμεσα στον αισθητό και νοητό Κόσμο. Ο Αριστοτέλης, ο πάντα φειδωλός και επικριτικός, για τους προγενέστερους, αλλά και συγχρόνους του φιλοσόφους στην πραγματεία του “Περί της Πυθαγορικής φιλοσοφίας”* αναφέρει, ότι στα πάρα πολύ απόκρυφα (μυστικά) κείμενα φυλασσόταν η εξής διαίρεση που είχαν κάνει οι Πυθαγόρειοι: το ένα είδος του λογικού ζώου είναι ο Θεός,το άλλο ο άνθρωπος, και το τρίτο, τέτοιο όπως ο Πυθαγόρας. Και πράγματι πολύ εύλογα τον θεωρούσαν πως είναι ένα ον τέτοιου είδους, διότι χάρη σε αυτόν απέκτησαν μία σχετικά ορθή κατανόηση περί των θεών , των ηρώων, των δαιμόνων. Επίσης περί όλων όσων αφορούν τον επίγειο και ουράνιο Κόσμο, περί των ουρανίων σφαιρών και κάθε αστρικής κίνησης, των σκιάσεων, των εκλείψεων και των εκτροπών περί των τάσεων απομάκρυνσης από το κέντρο και των κύκλων μέσα σε άλλους κύκλους (κεντρικούς και επίκυκλους), Και για όλα τα φαινόμενα του κόσμου, τ΄ ουρανού, της γης και για τα μεταξύ αυτών φανερά και απόκρυφα φαινόμενα. Η κατανόηση αυτή καθόλου δεν αντιμάχεται κάποιο από τα ορατά φαινόμενα η κάποιο από αυτά που συλλαμβάνονται μέσω της νόησης. Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε ότι τα μαθηματικά, οι θεωρίες και όλες οι επιστημονικές έρευνες, Όσα δηλαδή ανοίγουν πραγματικά τα μάτια της ψυχής και καθαρίζουν το νου από την τύφλωση των άλλων ενασχολήσεων, και η ικανότητα να μπορεί κάποιος να ερευνά τις πραγματικές αρχές των όντων και τις αιτίες όλων των πραγμάτων, εμφυτεύτηκαν στους Έλληνες από τον Πυθαγόρα.

*Oxford Classical Texts: Aristotelis: Fragmenta Selecta. W. D. Ross (ed.) Publisher: Oxford University Press Oxford Classical Texts. Published in print: 1955.και Expositio Theon Smyrnaios. και στο περί Πυθαγορείου βίου Ιάμβλιχος.

Απόσπασμα από το υπό έκδοση Βιβλίο, “Πυθαγόρας… Μυστική Διδασκαλία & Σύγχρονη Επιστήμη”, απ. από το κεφάλαιο, Πυθαγόρας-Αριστοτέλης

loading...