Αρχαιολόγοι και αντιπολίτευση προς Μενδώνη: Όχι στις «δανεικές κι αγύριστες» αρχαιότητες

 

“Σήμα κινδύνου συνεχίζουν να εκπέμπουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης για την πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου επιτρέποντας την μακρόχρονη εξαγωγή συλλογών Μουσείων έως και για έναν αιώνα (50+50 χρόνια) κόντρα στη νομοθεσία που ορίζει τη μουσειακή πολιτική της χώρας.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η υπουργός τροποποίησε το εν λόγω άρθρο κατεβάζοντας το όριο στα 50 χρόνια (25+25). Παρ’όλα αυτά, οι αντιδράσεις παραμένουν έντονες και δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται, πως με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται η αρπαγή των γλυπτών του Παρθενώνα και συνδέουν την διάταξη αυτή με προηγούμενη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη στον Observer. O πρωθυπουργός, είχε ζητήσει από τον Βρετανό ομόλογό του να σταλούν τα Γλυπτά του στην Ελλάδα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και από την πλευρά της η Αθήνα θα στείλει «πολύ σημαντικά αντικείμενα», τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο.

Η διάταξη που επιχειρείται να «περάσει»  με το άρθρο 59 στο νομοσχέδιο «Eκσυγχρονισμός, αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.)», δημιουργήθηκε με αφορμή τον σχεδιασμό του Μουσείου Μπενάκη για την ίδρυση παραρτήματος στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με συλλογές που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο”.

loading...