Νερό! Η τελειότερη χημική ένωση του πλανήτη! Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του, βρίσκεται στο σώμα και το αίμα μας σε ποσοστό πάνω από 70%, χαρακτηρίζεται ως παγκόσμιος διαλύτης, είναι φθηνό, δεν είναι τοξικό…

 Δεν είναι τοξικό; Think again!

 Νερό! Το τελειότερο δηλητήριο του πλανήτη. Είναι φθηνό, βρίσκεται εύκολα και δεν προκαλεί υποψίες σε ενδεχόμενη ιατροδικαστική εξέταση.

 Τι ακριβώς παίζει με το νερό, τελικά; Τι ουσία είναι αυτή, που η υπερβολική κατανάλωσή της σε σκοτώνει, ενώ η έλλειψή της επίσης;

 Τον 16ο αιώνα, ο Ρωμαίος επιστήμονας Παράκελσος, είπε κάτι που έμοιαζε σοφό: «η δόση κάνει το δηλητήριο»! Facebook δεν υπήρχε για να γίνει viral, ωστόσο, η ρήση του διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας και συνεχίζει να ισχύει, μερικώς. Γιατί μερικώς; Επειδή  πλέον γνωρίζουμε πως υπάρχουν δηλητήρια, που ακόμα και απειροστές ποσότητές τους αρκούν για να μας βλάψουν.

 Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία δόση του τριαιθυλίου του Κασσίτερου, που να είναι ασφαλής για τον οργανισμό μας.

Τα δηλητήρια είναι μυστήριες χημικές ουσίες. Γνωρίζουν πώς να παραβιάσουν τα συστήματα ασφαλείας του οργανισμού μας και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Η δράση τους διαφέρει. Το κώνειο που ήπιε ο έρμος ο Σωκράτης επειδή διέδιδε καινά δαιμόνια -θου Κύριε-, σκοτώνει ακαριαία. Το Πολώνιο 210, όχι.

Πίσω στο 2006, ένας Ρώσος πρώην πράκτορας της KGB και της μετέπειτα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, δηλητηριάστηκε με το τοξικό ραδιενεργό ισότοπο Πολώνιο 210, πίνοντας το τσάι του. Πέθανε 3 ολόκληρες εβδομάδες μετά.

Πάμε, όμως, πάλι στο νερό. Η υπερβολική κατανάλωσή του, οδηγεί σε αραίωση του αίματος και στη διάλυση των αλάτων. Το σημαντικότερο απ’ αυτά, το νάτριο, είναι ο θυρωρός που είναι υπεύθυνος για τη διακίνηση υγρών στα κύτταρα. Όταν η ποσότητά του γίνει μικρότερη από 135 meq/L παθαίνουμε υπονατριαιμία. Το νερό μπαίνει στα κύτταρα, τα κύτταρα διογκώνονται, διαρρηγνύονται και τα συμπτώματα ξεκινούν.

 Ο πονοκέφαλος μοιάζει ανυπόφορος, ενώ η κόπωση, η ναυτία, η σύγχυση και η ληθαργικότητα ακολουθούν. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, κώμα και θάνατος είναι οι αναπόφευκτες συνέπειες μιας πράξης που μπορεί αρχικά να έμοιαζε ανόητη, μα θεωρούνταν απολύτως ασφαλής. 

 Ας μιλήσουμε με νούμερα. 2 ποτήρια νερό δεν αρκούν για να εγκαταλείψετε τον μάταιο τούτο κόσμο! Τα όρια είναι θολά, μα για έναν άνθρωπο 75 κιλών, τα 6 λίτρα μοιάζουν ικανά να μετατρέψουν το αθώο, υπερπολύτιμο νερό σε έναν αδίστακτο, σιωπηλό δολοφόνο.

loading...