Η Τουρκία επιτέλους αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεών της

Μετά από χρόνια στα οποία η ηγεσία της Τουρκίας απειλούσε την περιοχή, εισέβαλε σε χώρες και επιτείθετο σε μειονοτικές ομάδες, συνεργαζόμενη με το Ιράν και τη Ρωσία, οι ΗΠΑ επιτέλεσαν επιτέλους κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Οι κυρώσεις επιβάλλονται μετά από χρόνια κατά τα οποία η Ουάσιγκτον προσπάθησε με κάθε τρόπο να κάνει την Τουρκία να μην αποκτήσει ή να χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν σε τηλεφωνική συνέντευξη με δημοσιογράφους αυτήν την εβδομάδα ότι η αγορά των S-400 από την Άγκυρα και η άρνησή της να αντιστρέψει την απόφασή της άφησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς άλλη επιλογή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στα υψηλότερα επίπεδα ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά χρήματα στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τους συμμάχους της στη Δύση, για να γίνει ένα αυταρχικό κράτος στο οποίο οι γυναίκες, οι μειονότητες και οι αντιφρονούντες συνθλίβονται κάτω από την μπότα του ολοκληρωτισμού, ήταν μια μακρά διαδικασία. Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν δύο δεκαετίες. Έχει αλλάξει ριζικά την Τουρκία από μια χώρα που κάποτε ήταν σύμμαχος του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε μια χώρα που φιλοξενεί τη Χαμάς και στρατολογεί σύρους μισθοφόρους αλλά και θρησκευτικούς εξτρεμιστές. Η Τουρκία είχε την ευκαιρία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 να γίνει χώρα νόμων και ελευθεριών, να μοιάσει περισσότερο με χώρες στη Δύση.

Δεν χρειάζεται να θυσιάσει τη δύναμή της για να το κάνει αυτό, το Ισραήλ έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει τις πολυπλοκότητες της περιοχής, διατηρώντας παράλληλα την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα για τις μειονότητες και τους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Ωστόσο, στο Ισραήλ έχουμε ένα μοντέλο εξισορρόπησης δικαιωμάτων και την ανάγκη για ασφάλεια. Έχουμε έναν κρίσιμο τύπο και παρελάσεις gay pride. Στην Τουρκία, έχουν αποσυναρμολογήσει κάθε πτυχή της ελευθερίας που κάποτε είχαν. Η χώρα παραμένει η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο. Οι αντιφρονούντες αναγκάστηκαν να φύγουν ή να κρυφτούν ενώ παράλληλα το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει φυλακιστεί. Οι άνθρωποι φυλακίζονται μόνο για tweet που επικρίνουν τον Ερντογάν. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν αφορούν αυτά τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η ιστορία μας διδάσκει ότι χώρες που ξεκινούν με την καταστολή των μειονοτήτων, όπως οι Κούρδοι καταπιέζονται στην Τουρκία, τελειώνουν με την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η τάση της Τουρκίας είναι παρόμοια με τα φασιστικά κράτη της δεκαετίας του 1930. Ξεκίνησε με τη συντριβή των διαφωνιών, των μειονοτήτων και των γυναικών. Τελείωσε με εισβολή και εθνοκάθαρση του Αφρίν στη Συρία, ενθάρρυνση ενός πολέμου εναντίον Αρμενίων και εξαγωγής εξτρεμιστών στην περιοχή. Η Τουρκία εξαπλώνει επίσης φλόγες αντι-Ισραηλινών απόψεων, ορκίζεται να απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ και να φιλοξενήσει τρομοκράτες της Χαμάς. Η Χαμάς φιλοξενείται στην Τουρκία με περισσότερα κόκκινα χαλιά από ό, τι στο Ιράν. Όπως το Ιράν, η Τουρκία υποστηρίζει την τρομοκρατική αυτή ομάδα.

Η Τουρκία υπέστη κυρώσεις από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την απόκτηση των S-400 της Ρωσίας. Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν εμφανίστηκε χαμογελαστός με τον ηγέτη της Ρωσίας και τον πρόεδρο του Ιράν. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα απείλησε τις αμερικανικές δυνάμεις και τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρία, ενώ παράλληλα συνεχίζει να επιτίθεται σε αθώους ανθρώπους όπως ο ακτιβιστής Hevrin Khalaf. Σε κάθε βήμα, το S-400 είναι σύμβολο της γενικής τάσης της Τουρκίας να γίνει μία αυταρχική αντι-αμερικανική χώρα.

Αντιτίθεται επίσης στους νέους φίλους του Ισραήλ στον Κόλπο. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία να συζητήσουμε για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Η Τουρκία απέστειλε εξτρεμιστικά κινήματα στη Συρία, υπονομεύοντας τον πόλεμο ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, στρατολογώντας Σύριους για να πολεμήσουν εναντίον Κούρδων, Αρμενίων και Λιβύων. Η Τουρκία απείλησε τους εταίρους μας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει παρενοχλήσει ακόμη και ένα ισραηλινό πλοίο πέρυσι. Οι IDF και η Mossad έχουν αξιολογήσει και οι δύο ότι πρόκειται για μια αυξανόμενη πρόκληση.

Η Τουρκία πρόσφατα διόρισε έναν νέο απεσταλμένο στο Ισραήλ, ο οποίος είναι αντι-Ισραηλινός εξτρεμιστής και μας κατηγορεί για σφαγές και εκτοπισμό ανθρώπων. Ο νέος απεσταλμένος της Τουρκίας πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη, είναι η χώρα του που εκτόπισε 300.000 Κούρδους στη Συρία και η χώρα του που γέμισε τρόμο τις φτωχές αθώες γυναίκες σε μέρη όπως το Afrin και το Serekaniye, εκδιώκοντας τους Αρμένιους από τα σπίτια τους. Ενώ το Ισραήλ είναι μια χώρα πολυμορφίας και ανοχής, η Τουρκία είναι μια χώρα γεμάτη φυλακές. Οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν τις κυρώσεις και να απομονώσουν την Τουρκία έως ότου αλλάξει στάση.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: jpost.com

loading...