Ερντογάν: η μεγάλη μας ελπίδα!






 του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Φτάσαμε σε σημείο να θεωρούμε κόκκινη γραμμή τα έξι μίλια! Πρόκειται για αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Τουρκίας και πραγματικό κέρδος από το κατενάτσιο του Ιουλίου και του Αυγούστου. Αυτό άλλωστε προσπαθεί να επιβάλλη στο Αιγαίο, ότι τα νησιά έχουν μόνο 6 μίλια χωρικά ύδατα όχι όμως και ΑΟΖ γιατί επικάθονται στην υφαλοκρηπίδα της ηπειρωτικής Τουρκίας που φτάνει μέχρι το μέσον του αρχιπελάγους! Ούτε το “Olympic Tower” να ήταν στο Μανχάτταν που κάθεται επί ενοικιασμένου εδάφους! Λογικό λοιπόν το Ορούτς Ρέις να σταματήση πριν τα έξι μίλια, διότι αυτό δεν μας το αμφισβητούν. Και εφόσον για μας κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια, έχουν …δίκιο που σουλατσάρουν όπου γουστάρουν με τα ερευνητικά τους! Μεγάλη ελπίδα παραμένει ο …Ερντογάν ο οποίος είναι αχόρταγος, τα θέλει όλα τα δικά του και εάν το πάη μέχρι τέλος θα φαή τα μούτρα του, αφού κανένας δεν θέλει την Τουρκία “υπερδύναμη” στην περιοχή. Δεν αποκλείεται να την πάθη όπως ο …Μιχαλολιάκος που καβάλησε καλάμι, υπερεκτέθηκε, έβγαλε στη φόρα το πραγματικό ποιόν του και του κόμματός του και τώρα οδεύει στη φυλακή. Ο Ερντογάν ενδέχεται να μην είναι τόσο τυχαρός, αλλά τί να κάνουμε, η ύβρις πληρώνεται και συνήθως ακριβά. Ας προσέξουμε μόνο μην χρησιμοποιήσουν εμάς ως αιχμή του δόρατος, κάτι που είναι πολύ πιθανόν εφόσον τα δικά μας συμφέροντα και η θαλάσσια ακεραιότητα απειλείται πρώτα και κύρια. Ας θυμηθούμε επίσης ότι μέχρι τη στροφή Πάγκαλου ως ΥΠΕΞ, οι χώρες της ΕΕ που δεν ήθελαν επ’ουδενί την Τουρκία ως μέλος, κρύβονταν πίσω από την Ελλάδα η οποία έθετε βέτο κάθε φορά. Μόλις η ελληνική κυβέρνηση όμως τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με την αποτυχημένη όπως αποδείχτηκε προσπάθεια “εξημερώσεως του θηρίου”, έπεσαν τα προσωπεία μαζί με τα παντελόνια.

Το ερώτημα είναι τώρα τί μπορεί να κάνη η Ελλάς για να εξουδετερώση τις τουρκικές προκλήσεις χωρίς να καταφύγη σε στρατιωτικά μέσα, διότι αυτό θέλει η Τουρκία. Βέβαια κι’αυτό να γίνη, πάλι δεν μπορεί να εμφανιστή ως αμυνόμενη η Αγκυρα τη στιγμή που έχει γίνει πλέον βούκινο η παραβατική συμπεριφορά της, αφαιρώντας κάθε επιχείρημα ακόμη κι’από τους ακραφνείς “φίλους” της στην ΕΕ. Εγώ δεν είμαι ειδικός ούτε σε στρατιωτικά ούτε σε διπλωματικά θέματα, ωστόσο προσπαθώ πάντα να επισημαίνω τα αυτονόητα που εκ των πραγμάτων εντάσσονται στα πλαίσια της κοινής λογικής. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η Αθήνα να κοινοποιήση στους πάντες ότι έτσι και γίνη μπαμ, δεν θα πρόκειται για ένα επεισόδιο ολίγων ωρών όπως στα Ιμια, αλλά για γενικευμένη σύρραξη! Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να λειτουργήση αποτρεπτικά διότι ανεξαρτήτως ποιός θα νικήση στο τέλος, οι ζημιές που θα υποστή η Τουρκία από τον ελληνικό όγκο πυρός θα είναι τεράστιες που σημαίνει ότι η Ισπανία με την υπερέκθεση των 60 δις στην τουρκική οικονομία σίγουρα θα χάση αυγά και καλάθια, η δε Γερμανία και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες επίσης θα υποστούν ζημιά αφού δικά τους εργοστάσια παράγουν τον κύριο όγκο των τουρκικών εξαγωγών. Και φυσικά ο άλλος μεγάλος χαμένος θα είναι το ΝΑΤΟ του οποίου το νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό σκέλος δεν θα είναι πια το ίδιο.

Και όπως έγραφα πρώτος – το λέω όχι για να μου πήτε μπράβο, χέστηκα, μα επειδή όσο κι’αν αποφεύγης το αυτονόητο θα σε χτυπήση στα μούτρα – οι τουρκικές παραβιάσεις και προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο θα πρέπη να παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα ως κίνδυνοι πρώτα και κύρια όχι για τις δύο χώρες, αλλά για το παγκόσμιο σύστημα! Αν περάση της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ ή ότι επικάθονται στην υφαλοκρηπίδα της Μικρασιατικής Ακτής, δημιουργείται προηγούμενο που μπορεί να δυναμιτίση τις διεθνείς σχέσεις. Τί θα πη τότε η Ρωσία για τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας που φτάνουν μέχρι τις ακτές της; Κι’αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Αφήστε τις αποικίες χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία… Θα γίνη της πουτάνας ιδιαίτερα όσον αφορά στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και τις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Μαζί λοιπόν με τα στρατιωτικά μέσα, απαιτείται διεθνοποίηση και συστηματικό ξεβράκωμα της Τουρκίας σε όλα τα φόρα ώστε να απομονωθή πλήρως ει δυνατόν. Και τότε τα πράγματα θα λάβουν τη φυσική τροχιά τους, αφού κάποιοι στην Τουρκία δεν θα αφήσουν τη χώρα να καταστραφή και θα παραμερίσουν τον Ερντογάν. Αυτό είναι το λιγότερο θετικό σενάριο που και πάλι μας συμφέρει. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι ο Ερντογάν να συνεχίση το “έργο” του και να διαλύση την Τουρκία, για το καλό των λαών της και των λαών ολόκληρης της περιοχής! Ο προπάππος του άλλωστε, ο Μίμης Μπακάτογλου, πολεμούσε τους Τούρκους στον Πόντο …Ο δισέγγονός του, αν και γενίτσαρος, οδηγεί την Τουρκία τον όλεθρο by default!

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Το ρούχο είναι αυτός που το φοράει!

2) Δεν ξέρω για ανοσία, σίγουρα όμως έχουμε …ανοησία αγέλης!

3) Οι Γερμανοί παίρνουν τον Πίτσο και μας δίνουν έναν …πούτσο! Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη …

4) Να δήτε που ο Ερντογάν θα φύγη νύχτα με …κυπριακό χρυσό διαβατήριο, όπως οι Κινέζοι!

https://www.neohellenika.com

loading...