Αρχαίο μακεδονικό χρυσό νόμισμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την Αθηνά, να φορά κορινθιακό κράνος, βρέθηκε στο Λέσκοβατς Σερβίας, όπου κατοικούσαν οι Τριβαλλοί Θράκες

Αρχαίο μακεδονικό χρυσό νόμισμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την Αθηνά, να φορά κορινθιακό κράνος, βρέθηκε στο Λέσκοβατς Σερβίας, όπου κατοικούσαν οι Τριβαλλοί Θράκες

Του Γιώργου Λεκάκη
Στην περιοχή του Λέσκοβατς (Leskovac), της νυν νοτιοανατολικής Σερβίας, τα ίχνη της ζωής και του πολιτισμού ανάγονται στον 8ο αιώνα π.Χ.
Είναι οι Τριβαλλοί Θράκες, που κατοικούν στην περιοχή…

Οι Τριβαλλοί ήταν ισχυρός θρακικός λαός, που κατοικούσε στην Κάτω Μοισία (μεταξύ Αίμου και Δουνάβεως) δυτικά των Τρηρών. Συμμετείχαν σε εμφύλιες διαμάχες με τους άλλους Θράκες. Υπετάγησαν στους Μακεδόνες του Φιλίππου (και του Μ. Αλεξάνδρου), ο οποίος ενίκησε τον βασιλιά τους, Σύρμο το 355 π.Χ. Αργότερα υπετάγησαν στους Ιλλυρίους και στους Ρωμαίους. Κατά τον Πλίνιο το βλέμμα των Τριβαλλων ήταν βάσκανο, ικανό να θανατώσει όσους φθονούσαν!
Ειδικώς στην περιοχή του Leskovac αναπτύχθηκε ο λεγόμενος «πολιτισμός Brnjica» (Brnjica culture / «του Μπρνίτσα»), κλαδί του μεγαλειώδους αρχαίου θρακικού πολιτισμού.
Ίχνη του «πολιτισμού Brnjica» φαίνονται ακόμη και σήμερα στον λόφο του Χισάρ (Hisar): Το παλλάτι προστατεύθηκε από μια βαθειά τάφρο, με μια οχύρωση παρόμοια με εκείνη του Gradac, τοποθεσίας κοντά στο Zlokućane στην λεκάνη του Μοράβα (στην Velika Morava).
Μετά αναπτύχθηκε εκεί ένας οικισμός της Εποχής του Σιδήρου, από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. Εκεί ευρέθησαν, λοιπόν, αρχαία ελληνικά αντικείμενα, έργα τέχνης και καθημερινής χρήσεως, όπως περόνες, κεραμικά, κ.ά., που έχουν ανασκαφεί σε τάφους Τριβαλλών Θρακών, ήδη από το 2005. Αλλά από όλα τα ευρήματα, ξεχωρίζει ένα όμορφο αρχαίο μακεδονικό χρυσό νόμισμα, ένας στατήρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του 4ου αι. π.Χ., που απεικονίζει την αρχαία ελληνική θεά της σοφίας, Αθηνά, φορώντας κορινθιακό κράνος. Το νόμισμα βρέθηκε κοντά στο Leskovac της Σερβίας. Όλα τα ευρήματα ευρίσκονται δε στο Εθνικό Μουσείο του Leskovac. Το νόμισμα αυτό, που κυκλοφορούσε κατά χιλιάδες, εκείνη την εποχή δείχνει ποιος πολιτισμός, ποια οικονομία είχε το «πάνω χέρι» στα Βαλκάνια: Ο μακεδονικός και η Μακεδονία…

Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη διάσημα πολιτιστικά-ιστορικά μνημεία, όπως η νεκρόπολη στην Mala Kopasnica, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., η πόλη Justiniana Prima (η Πρίμα πόλη του Ιουστινιανού), που εκτίσθη το 535 μ.Χ., κλπ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ και “Praistorijska kopča -Leskovac – Arheološki lokalitet brdo Hisar, iznad Leskovca, ne prestaje daiznenađuje istraživače“.

arxeion-politismou.gr

loading...

1 thought on “Αρχαίο μακεδονικό χρυσό νόμισμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την Αθηνά, να φορά κορινθιακό κράνος, βρέθηκε στο Λέσκοβατς Σερβίας, όπου κατοικούσαν οι Τριβαλλοί Θράκες

  1. Επ ευκαιρια των ανασκαφων της Αμφιπολης ειχα ξαναγραψει για την διαφαινομενη σχεση των Θρακων και των Μακεδονων. Κατι που αναδεικνυεται με τα ευρηματα οπως αυτα του Λεσκοβατς…… Καλα ολοι αυτοι οι χρυσοπληρωμενοι αρχαιολογοι μας δεν εχουν παει ποτε πανω απο τα Ελληνικα συνορα να δουν τους παρομοιους κυκλικους ταφους-τυμβους των Αρχαιων Θρακων που παραπεμπουν στην Αμφιπολη?Δεν εχουν καν την γνωση που εχουν οι διερχομενοι εμποροι και τουριστες που τα περιηγουνται?Δεν το πιστευω!Μαλλον φορανε οτι γυαλια θελουν η οτι τους φορανε!!Προφανως γιαυτους η Αρχαια Θρακη(το πολυπληθεστερο εθνος εξαιρουμενων των Ινδων κατα τον Ηροδοτο) με τα πολυαριθμα βασιλεια και φυλες σταματαει καπου στα σημερινα συνορα.Περιττο να αναφερω οτι οι Θρακες ειχαν πανομοιοτυπο θρησκευτικο πανθεο με τους Ελληνες ο δε Διονυσος και ο Ορφεας καταγραφονται στην αχλυ του μυθου και της προιστοριας ως προερχομενοι απο την Ροδοπη και το Παγγαιο.Μπαμ κανει η Αμφιπολη οτι εχει και θρακικες καταβολες.Αλλωστε οι θρακες πολεμησαν στο πλευρο του Μ.Αλεξανδρου.Πλην μερικων ανεξαρτητων ερευνητων ουδεις επισημος αρχαιολογος εκανε εστω καποια νυξη για την συναφεια της κτιριοδομης με αντιστοιχα αρχαια Θρακικα ταφικα και μνημεια…… Σκεφτομαι οτι την Τροια την ανακαλυψε ενας εμπορος και ταυτοχρονα ερασιτεχνης αρχαιολογος.

Comments are closed.