Διάρροια: Οι 3 μύθοι για την αντιμετώπισή της

Γνωρίζετε πως πολυεθνική έρευνα έχει δείξει ότι το 16-23% του πληθυσμού
ταλαιπωρείται από συχνά διαρροϊκά επεισόδια…

Η διάρροια είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού σε περιοδική βάση και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, όπως βακτήρια, ιούς, στρες ή κακή διατροφή. Η αντιμετώπιση του συμπτώματος είναι αναγκαία, καθότι ενδέχεται να προκαλέσει συναίσθημα δυσφορίας, αδυναμίας και ανησυχίας εκτέλεσης απλών δραστηριοτήτων ή ακόμα και αφυδάτωση.

Αν και αυτά τα ενδεχόμενα καθιστούν απαραίτητη τη φαρμακευτική θεραπεία κατά της διάρροιας, φαίνεται πως οι πάσχοντες συνήθως την αποφεύγουν, καθώς πιστεύουν σε 3 κοινούς μύθους:

1. Με τη θεραπεία της διάρροιας ενδέχεται να παραμείνουν στον οργανισμό βλαβερά βακτήρια που θα παρατείνουν την ασθένεια.

2. Η διάρροια είναι μια φυσική διαδικασία που πρέπει «να κάνει τον κύκλο της».

3. Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Δημοσιευμένα αρχεία και κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι 3 αυτές ανησυχίες αποτελούν απλώς μύθους γύρω από τη φαρμακευτική θεραπεία κατά της διάρροιας διότι:

1. H θεραπεία της οξείας διάρροιας με λοπεραμίδη ελαττώνει κατά 61% τη διάρκεια των συμπτωμάτων στους ασθενείς, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ελαχιστοποίηση της δυσφορίας και της ενόχλησης που αισθάνονται.

2. Μόνο το 3% των ασθενών που έλαβαν αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως η λοπεραμίδη, εμφάνισαν δυσκοιλιότητα.

Παράλληλα, οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας συνιστούν τη λοπεραμίδη ως παράγοντα επιλογής.

loading...

1 thought on “Διάρροια: Οι 3 μύθοι για την αντιμετώπισή της

Comments are closed.