Παράταση ζήτησε η Ελλάδα από ΗΠΑ για να απαντήσει στην αναβάθμιση των F-16 – «Δεν βγαίνουν» τα λεφτά

Νέες εξελίξεις, αν και όχι ευχάριστες για το πολύπαθο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ. Όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, το ΥΠΕΘΑ ζήτησε παράταση από τις ΗΠΑ προκειμένου να απαντήσει στην LoA για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Η προθεσμία που είχε δώσει η Ουάσιγκτον για να απαντήσει καταφατικά η Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συμβασιοποίηση του προγράμματος λήγει στις 28 Φεβορυαρίου, πλην όμως το ΥΠΕΘΑ δεν είναι έτοιμο για ένα απλό λόγο: Δεν υπάρχουν χρήματα!

Έτσι ζητήθηκε νέα παράταση αυτή τη φορά μέχρι τις 31 Μαρτίου, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει το σχετικό ποσό που αφορά την προκαταβολή ενώ για τα υπόλοιπα… βλέπουμε.

Πάντως από ελληνικής πλευράς υπάρχει σχετική δυσαρέσκεια για τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ, οι οποίοι από άποψη κόστους χαρακτηρίζονται ως «σφικτοί». 

Αυτοί αφορούν βέβαια την προκαταβολή και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το οποίο είναι εξαιρετικά «ανελαστικό» σε σημείο που να δημιουργείται πρόβλημα υλοποίησης του προγράμματος.

Έτσι και προκειμέου να η ΠΑ να συμιέσει και άλλο το κόστος αναγκάστηκε, ως γνωστόν, στη θέση των F-16 block 50 να βάλει τα 30 F-16 Adv. τα οποία απαιτούν λιγότερα χρήματα καθώς είναι περισσότερο προηγμένα.

Έτσι όμως τα 38 F-16 C/D block 50 οδηγούνται σταδιακά στην απαξία.

Πάντως τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση Αμερικανών αξιωματούχων με του υπευθύνους της ΓΔΑΕΕ προκειμένου να «ξεκολλήσει» το πρόγραμμα αν και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι άγνωστο πως αυτό θα γίνει.

 Η Ελλάδα είναι δυσαρεστημένη από τις ΗΠΑ και για ένα ακόμη λόγο: Στο θέμα της πώλησης των F-16 block 30. Αυτό γιατί ενώ είχε ζητηθεί η συνδρομή των ΗΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώλησή τους στην Κροατία η Ουάσιγκτον μας «έγραψε» με αποτέλεσμα το deal να το πάρει το Ισραήλ.

Σημειώνεται πως με τα χρήματα που θα προέκυπταν από την πώληση των F16 block 30 θα υπήρχε μια ένα ικανοποιητικό ποσό για την εξασφάλιση της προκαταβολής για την αναβάθμιση.

Τώρα η ΠΑ θέλει να πουλήσει τα συγκεκριμένα F-16 στα ΗΑΕ τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουν για εκπαίδευση, με την προϋπόθεση όμως ότι θα περάσουν ένα SLEP στην ΕΑΒ. Και για αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή των ΗΠΑ .

Σε ότι αφορά τώρα την απάντηση του αμερικανικού Πενταγώνου στο ελληνικό αίτημα περί  παράτασης της προθεσμίας για να δώσει το ΥΠΟΙΚ το τελικό «οκ» θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποια θα είναι αυτή.

loading...

3 thoughts on “Παράταση ζήτησε η Ελλάδα από ΗΠΑ για να απαντήσει στην αναβάθμιση των F-16 – «Δεν βγαίνουν» τα λεφτά

  1. ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣ- ΠΡΩΤΟΣ Ο ΕΛΕΕΙΝΟΣ ΑΛΗΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ- ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΕΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ,
    ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ- ΣΑΜΑΡΑΣ -ΓΑΠ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, Ο ΗΛΙΘΙΟΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ Ο Λ Α ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ Ν. ΥΟΡΚΗ, ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F-16.

    ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ?

    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ – ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΛΟΥΤΟ, ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F-16, ΕΤΣΙ κ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΕ ?

    ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ … " ΕΛΛΗΝΕΣ " , ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΧΑΤΖΑΡΟ-ΜΟΓΓΟΛΟΙ.

    ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΛΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΞΗΛΩΘΕΙΤΕ ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΑΣ !

    ΑΛΛΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΘΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ !

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΗΘΕΝ ΨΕΥΤΟ-ΙΣΧΥΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΛΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΣΤΟ
    ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΣΙ ΠΑΛΙΟ- ΠΡΟΔΟΤΕΣ ?

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Υ. Γ

    ΧΘΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΣΑΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΥΤΟ-ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ μίστερ ΚΟΤΖΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ?
    ΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ?

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  2. ΡΕ ΕΔΩ ΑΜΟΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΝΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΛΕΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ Η ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ''ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ''ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΩΝ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΩΝ?

  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΕΣ
    ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ- ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΧΟΝΤΡΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ – ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ.

Comments are closed.