Βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία με βέβαιο νικητή το κόμμα του Πούτιν - Πρώτη συμμετοχή για την Κριμαία μετά την επανένωση

Περισσότεροι από 110 εκατομμύρια Ρώσοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές τις οποίες αναμένεται να κερδίσει το κόμμα που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς πάθος.


Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν χθες στις 20:00 ώρα Γκρίνουιτς (23:00 ώρα Ελλάδας) στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά η πλειονότητα των εκλογέων άρχισαν να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα σήμερα από τις 08:00 ώρα Ελλάδας στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, κυρίως στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη.

Μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 21:00 ώρα Ελλάδας στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακο στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένονται τα πρώτα έξιτ πολ.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε ένα ασυνήθιστο πολιτικό πλαίσιο: πρόκειται για τις πρώτες εκλογές σε εθνική κλίμακα μετά την επανένωση με την Κριμαία, το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην αυτονομιστική φιλορωσική ανατολική Ουκρανία και τη μεγαλύτερη επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η ψηφοφορία θα αποτελέσει μια δοκιμή για την Κριμαία, όπου οι κάτοικοι συμμετέχουν για πρώτη φορά σε ρωσικές εκλογές.

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες περισσότεροι από 6.500 υποψήφιοι προερχόμενοι από 14 κόμματα ανταγωνίζονται για τις 450 έδρες της κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής, διεξάγονται επίσης σχεδόν έναν χρόνο μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία που κατέστησε τη Ρωσία καθοριστικό παράγοντα στη σύγκρουση.

Οι εκλογείς θα πρέπει επίσης να ψηφίσουν για την ανανέωση ορισμένων περιφερειακών κοινοβουλίων και να εκλέξουν κυβερνήτες. Έτσι, ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ θα διεκδικήσει για πρώτη φορά τη λαϊκή ψήφο μετά τον διορισμό του στον θώκο από το Κρεμλίνο το 2007.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με δημοφιλία που φθάνει περίπου το 80%, ένα ποσοστό ρεκόρ, κυρίως λόγω της επανένωσης με την Κριμαία που υποστηρίζεται ευρέως από τους Ρώσους, και το κόμμα του Ενωμένη Ρωσία, που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Δούμα, μπορούν να ατενίζουν αυτή την ψηφοφορία με ηρεμία, σίγουροι για μια νίκη που θα προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία, αν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018.

"Σας ζητώ να προσέλθετε στις κάλπες, να ψηφίσετε, να εκφράσετε τη θέση σας", δήλωσε την Πέμπτη ο Πούτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

"Κάντε την επιλογή σας, ψηφίστε για τη Ρωσία!" είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος τοποθέτησε επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής την πρώην αντιπρόσωπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κρεμλίνο, Έλα Παμφίλοβα, στη θέση του Βλαντίμιρ Τσούροφ.

Η ψηφοφορία, από την οποία οι μισοί βουλευτές θα εκλεγούν για πρώτη φορά με απλή πλειοψηφία, δεν έχει προκαλέσει, ωστόσο, μεγάλο ενθουσιασμό στη Ρωσία.

Η ΜΚΟ υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων Golos κατήγγειλε σε έκθεσή της "την πιο χαλαρή και τη λιγότερο δυναμική προεκλογική εκστρατεία των τελευταίων δέκα χρόνων".

Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση, η οποία είχε αυτή τη φορά την ευκαιρία να παρουσιάσει πολύ περισσότερους υποψηφίους απ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2011 και να δει τα προεκλογικά σποτ της να μεταδίδονται από την τηλεόραση, δεν κατάφερε να υπερβεί τις εσωτερικές της έριδες και να κατεβεί στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο.

Οι αντιπολιτευόμενοι, που εμφανίζονται διασπασμένοι, δεν κατάφεραν να προκαλέσουν ενθουσιασμό στους ψηφοφόρους που ελκύονται περισσότερο είτε να ψηφίσουν υπέρ των υποψηφίων της "κυβερνώσας εξουσίας" είτε από την αποχή.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]