Κ.Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: «Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις και η ΕΕ είναι στο αν και το αλλά»

 Το δείπνο των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής είναι σε εξέλιξη, με τα δύο θέματα που έχουν μείνει για συζήτηση να είναι η Τουρκία και το κλίμα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις Βρυξέλλες οι 27 δεν έχουν ολοκληρώσει το θέμα Τουρκία, με διπλωματικές πηγές να μεταφέρουν και μια πρώτη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο το γεγονός ότι καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο σε αν και αλλά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται μπροοστά στο «τείχος» των χωρών που δεν επιθυμούν διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία: σε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων γίνεται αναφορά  σε νέα αναβολή στις σχετικές αποφάσεις ως  την επόμενη σύνοδο, τον Μάρτιο -και πλεόν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των διπλωματών, αφού το κείμενο φτάνει σε επίπεδο ηγετών.  

Εν όψει του αποψινού δείπνου των ηγετών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που απορρίπτουν ακόμα και την αναφορά σε κυρώσεις προς την Τουρκία -και διαπραγματεύονται σε αντιστάθμισμα να υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην «θετική ατζέντα» των ευρωτουρκικών σχέσεων. 

Μάλιστα, το Politico έγραψε ότι η Ελλάδα συζητούσε τη διοργάνωση ειδικής συνόδου για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας τον Φεβρουάριο -ωστόσο μετέφερε τη δήλωση «ανώτατου διπλωμάτη» ότι προς το παρόν «δεν βλέπει την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Χαρακτηριστική των κινήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο είναι οι σημερινές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας, ότι υπογράψουν να υπογράψουν μία αύξηση κατά 50% της διμερούς εμπορικής συμφωνίας με την Ιταλία -φθάνοντας το συνολικό ύψος της στα 30 δισ. δολάρια.

loading...