Κοροϊδία – Με εισόδημα 583 ευρώ το μήνα τα νοικοκυριά ήταν ευάλωτα το 2015, ενώ σήμερα με 800 ευρώ το μήνα είναι πλούσια

Κάτω από το «ραντάρ» πέρασαν τα «ευάλωτα» νοικοκυριά και οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή στην ώρα του πρωθυπουργού.
Το θέμα της ερώτησης ήταν η «Στεγαστική Κρίση» , η απόκτηση κατοικίας από τους νέους και τα υπέρογκα ενοίκια που καταβάλλουν για τη διαμονή τους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έριξε τις ευθύνες στην Golden Visa για την απουσία κατοικιών και στη μείωση της προσφοράς κατοικιών που να σημειωθεί οι προσφερόμενες κατοικίες σε αξία είναι πάνω από τις 250.000 ευρώ.
Απο τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση ανέβασε το όριο σε 500.000 ευρώ την αξία της Golden Visa για τo κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σε αυτές τις περιοχές μπορεί να ανέβει στο 1 εκατομμύριο ευρώ.
Είναι εμφανές ότι τα νέα ζευγάρια δεν διεκδικούν τα ακίνητα που πληρούν τους όρους της Golden Visa ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αγνόησε ότι οι αλλοδαποί δεν πληρώνουν ΦΠΑ επί του ακινήτου διότι είναι σε αναστολή.
Η αξία του ΦΠΑ σε αξία ακινήτου σε 500.000 ευρώ ανέρχεται σε 120.000 ευρώ.
Οι αλλοδαποί γλιτώνουν το ΦΠΑ και τους έρχεται ακόμη πιο φθηνά η απόκτηση κατοικίας.

Τα κλειστά σπίτια προς ενοικίαση.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να υιοθετήσει την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που λέει ότι το ακίνητο που ήταν κλειστό το 2023 να βγει προς ενοικίαση αλλά για τα επόμενα τρία χρόνια να μη πληρώνει φόρο για τα εισπραχθέντα ενοίκια ενώ επικαλέστηκε την ΠΟΜΙΔΑ για την Golden Visa με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπώσει θετική ή αρνητική θέση στη σχετική ρύθμιση.
Τα «ευάλωτα» και μη νοικοκυριά δεν άκουσαν μία λέξη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη στεγαστική κρίση με χαρακτηριστικά απώλειας την πρώτης κατοικίας διότι μειώθηκαν τα εισοδήματα τους ή έχασαν τη δουλειά τους και έμειναν άνεργοι για μεγάλη χρονική περίοδο με αποτέλεσμα να χάσουν τον έλεγχο των μηνιαίων δόσεων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που φιλοδοξεί να αναλάβει και επίσημα το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν βρήκε μία λέξη για τα ευάλωτα νοικοκυριά να πει από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων μιλώντας σε απευθείας αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα κριτήρια των ευάλωτων νοικοκυριών.

Παραμένουν «παγωμένα» στις 7.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 3,500 για κάθε προστατευόμενο μέλος αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 21.000 ευρώ.
Τα κριτήρια είναι καθηλωμένα τα τελευταία εννέα χρόνια.
Να σημειωθεί ότι μπορεί να αλλάξουν με κοινή υπουργική απόφαση του των υπουργείων Οικονομικών, του Εργασίας – Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών.
Το ανώτατο όριο που θέτει ο νομοθέτης ήταν οι 9600 ευρώ ως ετήσιο εισόδημα.
Μετά την επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες η κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών θα συρρικνωθεί σε βαθμό που τα κονδύλια για την επιδότηση ενοικίου.
Τα νοικοκυριά με μηνιαία εισοδήματα 583 ευρώ το 2015 ήταν ευάλωτα και σήμερα με 800 ευρώ είναι πλούσια.
Τα νοικοκυριά που αξιοποιούν τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμιση προσέρχονται με λιγότερα νομικά εφόδια προστασίας σε σχέση με αυτά τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στα ενοίκια διότι εκτιμά θα δημιουργήσει στρέβλωση στην αγορά των ενοικίων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]

www.bankingnews.gr

loading...