Τσίπρας: Κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος – Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί, δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις

«Κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος», ενώ «ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε συζήτηση  στο συνέδριο «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics στην Εθνική Πινακοθήκη.
«Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές», υπογράμμισε και εξήγησε πως η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δική του κυβερνητική θητεία, λέγοντας πως «φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες.
Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ».
Κατά τον ίδιο, η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση, καθώς η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω, ενώ το δημοψήφισμα τότε δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω.
«Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος.Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους», σημείωσε.
Ωστόσο, σε ερώτηση για το δημοψήφισμα του 2015, απάντησε πως «ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ.
Ηταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
«Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση και την χρεοκοπία εξαιτίας της αποτυχίας της μεταπολίτευσης. Οδηγηθήκαμε εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, και σημείωσε πως «η αιτία της κρίσης έγκειται στο γεγονός ότι χτίστηκε ένα πελατειακό κράτος, πλαδαρό και αναποτελεσματικό. Η αιτία της κρίσης είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβέρνησαν το 90% της περιόδου της μεταπολίτευσης, τα 45 από τα 50 χρόνια, σε έναν ανταγωνισμό ενός ισχυρού δικομματισμού – και δεν αναφέρομαι στις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου που ενδεχομένως δεν πρόλαβε να καταλάβει τι έγινε και του Κ. Καραμανλή. Ισοτίμως, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές και πολιτικές αρχές».
«Και η Αριστερά, παραγνώρισε και παραγνωρίσαμε εκείνη την περίοδο τους κινδύνους των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Και αφεθήκαμε και εμείς στο λανθάνων αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας », συμπλήρωσε.
Πάντως, όπως είπε, «μέσα σε 3 χρόνια καταφέραμε η χώρα να έχει μια καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια», ενώ «δεν είχα στο μυαλό μου ότι “η πρώτη φορά Αριστερά” θα ήταν μια ιστορική ρεβάνς».
Δήλωσε ευτυχής που η δική του κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης είχαν πάντα στενές σχέσεις με όλους στην εξωτερική πολιτική, ενώ ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ακόμη, δήλωσε πως είναι περήφανος γαι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα ακόλουθα 3 πράγματα: την έξοδο από το Μνημόνιο, τη Συμφωνία των Πρεσπών, το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Ωστόσο, ανέφερε ότι «για τη χώρα δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί μετά από 50 χρόνια ομαλής πορείας, τα νέα παιδιά φεύγουν από τη χώρα ξανά. Εχει υπάρξει μια ρωγμή στο κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης.
Είναι εμφανές ότι οι νέες γενιές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες».
«Προσωπικά, δεν μπορώ να είμαι περήφανος για το ότι παρά τις προθέσεις μας, από λάθη και παραλείψεις, δώσαμε μια εικόνα διαφορετική από αυτό που επιδιώκαμε. Είμαι απογοητευμένος που ενώ πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία: το ότι διαχειριστήκαμε την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, στην κρίση.
Είμαι απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έναν βελούδινο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας» , πρόσθεσε.
«Η χώρα παραμένει συνώνυμο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και είμαι περήφανος γι’ αυτό», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, έχουμε περάσει σε μια περίοδο που η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, αλλά και η απαξίωση της πολιτικής, μας έχουν οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα, σε μια αντιπαράθεση χωρίς ισχυρό πολιτικό βάρος, κάτι που είναι ένα σημάδι των καιρών που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας.
«Ο κόσμος έχει κουραστεί. Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων.
Η εποχή μας μοιάζει -με σημαντικές διαφορές- με αυτό που βίωνε η ανθρωπότητα στα τέλη του Μεσοπολέμου», πρόσθεσε.

Για υποκλοπές

Κάνοντας αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, ο πρώην πρωθυπουργός, αφού έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, σημείωσε πως
«η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών».

Για Novartis και τηλεοπτικές άδειες

«Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής.
Οι προθέσεις μας ήταν αντιθετές.
Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε πως υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς, αλλά δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου.
«Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις», είπε χαρακτηρστικά.

Για Τέμπη

«Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη», τόνισε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα».

Για Αντρέα Παπανδρέου: Είχε δύο όψεις – Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του

«Ο πατέρας μου ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, η μητέρα μου ψηφοφόρος και τα αδέρφια μου ήταν οργανωμένα στην ΚΝΕ.
Θυμάμαι στις εκλογές του 1981, που είδα τα δύο κατηφή πρόσωπά τους επειδή το ΚΚΕ δεν έπιασε το 17%.
Οργανώθηκα στην κομμουνιστική Αριστερά όταν κατέρρεαν όλες οι βεβαιότητες.
Αυτό που με οδήγησε εκεί ήταν το όραμα, το όνειρο ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από την κίνηση της Ιστορίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Υπογράμμισε ότι δεν ήταν ποτέ οπαδός του Αντρέα Παπανδρέου, σχολιάζοντας πως ίσως κάποιοι να ενοχλήθηκαν επειδή το κύμα του 2015 έμοιαζε με το κύμα του 1981 και αντιπαρέρχομαι τις ανοησίες περί μιμητισμού.
Όπως είπε, «ο Α. Παπανδρέου υπήρξε μια εμβληματική μορφή, γιατι ολοκλήρωσε τη Μεταπολίτευση. Δημιούργησε τις συνθήκες ώστε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ενταχθεί στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Εδωσε ορατότητα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Προχώρησε και σε μεγάλες αλλαγές εκσυγχρονισμού της χώρας.
Υπάρχει η όψη του Παπανδρέου της “Αλλαγής” και υπάρχει και η κατάληξη της διακυβέρνησης, όταν έγινε ο ίδιος κατεστημένο».
Δείτε εδώ τη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα :

loading...