Kρυφή απειλή στο πιάτο μας: Φυτοφάρμακα και καλλιέργειες RNAi – Οι ειδικοί προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους

Επιστήμονες και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους από φυτοφάρμακα RNAi που ήδη ρίχνονται στα καλλιεργίσιμα εδάφη
Φανταστείτε μια τεχνολογία που θα μπορούσε να επανασυνδέσει γενετικά τους οργανισμούς σε πραγματικό χρόνο, αποσιωπώντας κρίσιμα γονίδια σε ολόκληρα οικοσυστήματα με άγνωστα αποτελέσματα.
Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία αλλά δεν είναι.
Είναι η πραγματικότητα μιας νέας κατηγορίας φυτοφαρμάκων που εκμεταλλεύονται την παρεμβολή RNA —ή RNAi— και έχουν ήδη αναπτυχθεί στα χωράφια μας και στον εφοδιασμό τροφίμων με ελάχιστες δοκιμές ή επίβλεψη.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων και τους υποστηρικτές των μη ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί), οι οποίοι μίλησαν στο The Epoch Times, οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να είναι καταστροφικοί.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση FOE προειδοποιεί για κινδύνους από φυτοφάρμακα RNAi

Το 2020, μια πρωτοποριακή έκθεση από το Friends of the Earth (FOE) σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν τα φυτοφάρμακα RNAi που σιγούν τα γονίδια.
Σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής οργάνωσης, αυτά τα προϊόντα μπορούν να τροποποιήσουν γενετικά οργανισμούς στο ανοιχτό περιβάλλον, με κίνδυνο ακούσιων επιπτώσεων σε είδη που δεν αποτελούν στόχο, την ανθρώπινη υγεία και την ακεραιότητα της βιολογικής και μη ΓΤΟ γεωργίας.
Παρά αυτές τις απειλές, τα φυτοφάρμακα RNAi αντιμετωπίζουν ελάχιστο έως καθόλου ρυθμιστικό έλεγχο στις περισσότερες χώρες και ορισμένα έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση.
Τον Ιούνιο του 2017, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ άναψε πράσινο φως για το καλαμπόκι RNAi που αναπτύχθηκε από τη Monsanto και την Dow, το οποίο τώρα διατίθεται στην αγορά με την εμπορική ονομασία SmartStax Pro.

… έπαινοι!

Σε ένα δελτίο τύπου που ανακοινώνει την έγκριση του SmartStax Pro, οι ρυθμιστικές αρχές επαίνεσαν το προϊόν για την αξία του για τον αγρότη και τον χαμηλό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον.
«Η τεχνολογία παρεμβολής ριβονουκλεϊκού οξέος (RNAi) που βρίσκεται στο SmartStaxPro λειτουργεί μέσω μιας διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου που συμβαίνει φυσικά σε φυτά, ζώα και ανθρώπους.
Οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη διαδικασία ελέγχου για να δημιουργήσουν το προϊόν, το οποίο λειτουργεί ως φυτοφάρμακο αποσιωπώντας ή απενεργοποιώντας τη δραστηριότητα ενός γονιδίου που είναι κρίσιμο για την επιβίωση του σκώληκα των ριζών του καλαμποκιού, με αποτέλεσμα τον θάνατο του ριζοφαρμάκου.
Αυτό το προϊόν είναι τόσο συγκεκριμένο που επηρεάζει μόνο τον σκώληκα του καλαμποκιού», αναφέρει το δελτίο τύπου της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Πως λειτουργεί το RNAi στα φυτά

Το RNAi λειτουργεί χρησιμοποιώντας μικρά μόρια RNA για να παρεμβαίνει και να «σιωπά» τη δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων.
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται ακριβές, η έκθεση FOE τονίζει ότι η τεχνολογία RNAi είναι επιρρεπής σε «φαινόμενα εκτός στόχου», που σημαίνει ότι μπορεί να σωπάσει ακούσια γονίδια σε οργανισμούς μη στόχους.
Δεδομένου ότι πολλά γονίδια διατηρούνται σε όλα τα είδη, ένα φυτοφάρμακο που έχει σχεδιαστεί για ένα έντομο θα μπορούσε να καταλήξει να βλάψει ωφέλιμους επικονιαστές, μικρόβια του εδάφους ή ακόμα και ανθρώπους.
Επιπλέον, η αλλαγή που προκαλείται από το RNAi μπορεί μερικές φορές να μεταβιβαστεί στις μελλοντικές γενιές, πράγμα που σημαίνει ότι μια μόνο εφαρμογή θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτα φαινόμενα κυματισμού.

Ένα «τεράστιο υπαίθριο γενετικό πείραμα»

Η έκθεση της Friends of the Earth αποκαλεί τα φυτοφάρμακα RNAi «ένα τεράστιο, υπαίθριο γενετικό πείραμα», με ολόκληρα οικοσυστήματα σε κίνδυνο.
Επειδή ψεκάζονται απευθείας στο περιβάλλον, ο έλεγχος της έκθεσης είναι σχεδόν αδύνατος.
Οποιοσδήποτε οργανισμός προσλαμβάνει τα παρεμβαλλόμενα RNA θα μπορούσε να έχει το γονιδίωμα του.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη RNA από τη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την έκφραση του ανθρώπινου γονιδίου.
Υπάρχει επίσης κίνδυνος οι ψεκασμοί RNAi να αλλάξουν τη γενετική σύνθεση των ίδιων των καλλιεργειών που προορίζονται να προστατεύσουν, αλλάζοντας το θρεπτικό περιεχόμενο ή την τοξικότητα με απρόβλεπτους τρόπους.

Θα μπορούσαν τα φυτοφάρμακα RNAi να επηρεάσουν τα ανθρώπινα γονίδια;

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι επιδράσεις εκτός στόχου των φυτοφαρμάκων RNAi μπορεί να επεκταθούν πέρα από το αγρόκτημα και στα σώματα των καταναλωτών.
Μια μελέτη του 2008 που χρηματοδοτήθηκε από τη Monsanto αποκάλυψε ότι πολλά μικρά RNA από καλαμπόκι, σόγια και ρύζι είχαν τέλεια συμπληρωματικότητα αλληλουχίας με τα ανθρώπινα γονίδια.
Ενώ η Monsanto επεσήμανε αυτό το εύρημα ως απόδειξη ασφάλειας, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη και ανησυχητική.
Όπως έδειξε η μελέτη, υπάρχουν πολλά φυτικά RNA με αλληλουχίες πανομοιότυπες με τα ανθρώπινα γονίδια.
Εάν αυτά τα διαιτητικά RNA είναι πράγματι ικανά να επηρεάσουν την έκφραση των ανθρώπινων γονιδίων, όπως υποδεικνύουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία, τότε η γενετική επανασύνδεση των καλλιεργειών μας με νέα μόρια RNAi θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες και εντελώς απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Εμποδίζουν την απομάκρυνσης της χοληστερόλης!

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Cell Research έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο φυτικό microRNA από το ρύζι που καταναλώθηκε θα μπορούσε να ανιχνευθεί στο ανθρώπινο αίμα και στους ιστούς.
Όταν το ίδιο φυτικό microRNA τροφοδοτήθηκε σε ποντίκια, φάνηκε να ρυθμίζει την έκφραση ενός υποδοχέα που εμπλέκεται στην απομάκρυνση της LDL χοληστερόλης.
Εάν ένα φυσικό φυτικό RNA μπορεί να έχει τόσο σημαντική βιολογική επίδραση, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες των μορίων RNAi που έχουν κατασκευαστεί;
Πολλά γονίδια δεν εκφράζονται με συνέπεια και η δραστηριότητά τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Αυτό προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας και απρόβλεπτου όσον αφορά την αξιολόγηση των κινδύνων των καλλιεργειών RNAi.
Επιπλέον, το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί μια διαφορετική κοινότητα μικροβίων που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.
Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ορισμένα από αυτά τα βακτήρια μπορεί να είναι ικανά να προσλαμβάνουν διατροφικά RNA και να τα ενσωματώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζουν τη γονιδιακή τους ρύθμιση.
Οι επιπτώσεις των καλλιεργειών RNAi στο ανθρώπινο μικροβίωμα είναι άγνωστες, αλλά θα μπορούσαν να είναι σημαντικές δεδομένης της σημασίας της χλωρίδας του εντέρου σε οτιδήποτε, από την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών έως την ψυχική υγεία.

Αξιοποίηση χαλαρών κανονισμών

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ρυθμιστικό πλαίσιο της EPA για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες θεσπίστηκε το 1986 και έχει ενημερωθεί μόνο μία φορά τα τελευταία 30 χρόνια.
Αυτό το παλιό πρότυπο χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση ενός εντελώς νέου είδους φυτοφαρμάκου.
Το SmartStaxPro, το καλαμπόκι RNAi που αναπτύχθηκε από τη Monsanto και την Dow, παράγει ένα δίκλωνο RNA που διαταράσσει ένα κρίσιμο γονίδιο σε ένα σημαντικό γεωργικό παράσιτο, τον δυτικό σκώληκα του καλαμποκιού, προκαλώντας τον θάνατό του. Το 2023, η EPA κατέγραψε ένα φυτοφάρμακο RNAi που στοχεύει το σκαθάρι της πατάτας του Κολοράντο.
Σύμφωνα με την έκθεση FOE, οι εταιρείες που κατασκευάζουν φυτοφάρμακα RNAi καταθέτουν επίσης ευρείες πατέντες που θα τους χορηγούσαν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε οποιονδήποτε οργανισμό εκτίθεται στα προϊόντα τους.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι εάν οι καλλιέργειες ενός αγρότη μολυνθούν ακούσια από παρασυρόμενους ψεκασμούς RNAi, η εταιρεία θα μπορούσε να διεκδικήσει τη συγκομιδή τους.

Σε διεθνές επίπεδο, το RNAi μόλις και μετά βίας βρίσκεται στο ρυθμιστικό ραντάρ.

Τεχνικά, τα προϊόντα RNAi εμπίπτουν στην κατηγορία «ζωντανοί τροποποιημένοι οργανισμοί» που ορίζεται στο Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια.
Σύμφωνα με μια αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε στην ετήσια επιθεώρηση της φυτικής βιολογίας, «το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τους ΓΤΟ είναι ανεπαρκές και πρέπει να επικαιροποιηθεί».
Για τους υποστηρικτές των βιολογικών και μη ΓΤΟ, αυτό το ρυθμιστικό κενό είναι μια συνταγή για καταστροφή.
Χωρίς αυστηρές απαιτήσεις δοκιμών ασφαλείας και επισήμανσης, οι καλλιέργειες RNAi θα μπορούσαν σύντομα να διεισδύσουν στις προμήθειες τροφίμων σε όλο τον κόσμο, μετατρέποντας τους καταναλωτές σε άθελα υποκείμενα δοκιμής σε ένα τεράστιο ανεξέλεγκτο πείραμα.
Οι βιολογικοί αγρότες μπορεί να βρουν τις καλλιέργειές τους και τα τοπικά οικοσυστήματα τους μη αναστρέψιμα μολυσμένα από παρασυρόμενα μόρια RNAi.

Μπορούμε να αποτρέψουμε μια αγροτική καταστροφή;

Παρά αυτές τις ανησυχίες, πολλοί καταναλωτές μπορεί ήδη να τρώνε αυτό το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.
Υπάρχει σημαντική υιοθέτηση αυτών των προηγμένων χαρακτηριστικών του καλαμποκιού, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατούν οι ριζοσκώληκες του καλαμποκιού.
Με βάση πρόσφατες πληροφορίες από την Bayer, τα χαρακτηριστικά τους SmartStax και SmartStax PRO χρησιμοποιούνται σε περίπου 15 εκατομμύρια στρέμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες—σχεδόν το 17% των ενενήντα εκατομμυρίων στρεμμάτων που αφιερώνονται στην καλλιέργεια καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στάλθηκε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Bayer Crop Sciences, ζητώντας σχολιασμό σχετικά με την έκθεση FOE και την απειλή μη στόχων συνεπειών που σχετίζονται με τα φυτοφάρμακα RNAi.

Καμία απάντηση δεν ήρθε.

Αν και οι υποστηρικτές των φυτοφαρμάκων RNAi το προωθούν ως ένα ακριβές μέσο για τη στόχευση ενός μεμονωμένου παρασίτου, είναι σαφές ότι η τεχνολογία δεν είναι απλώς μια προσαρμογή στις υπάρχουσες γεωργικές πρακτικές – αντιπροσωπεύει μια στιγμή ορόσημο στην εκβιομηχάνιση της προσφοράς τροφίμων μας.
Μια ανασκόπηση της τεχνολογίας διαγονιδιακών φυτών RNAi από το Bioscience Resource Project, σημειώνει αρκετά αποτελέσματα εκτός στόχου που έχει δείξει η τεχνολογία.
Η έκθεση προτείνει ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «διακεκριμένους τοξικολογικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους».
«… ενώ το RNAi υπόσχεται πολλά για γεωργικές εφαρμογές, η δυνατότητα για OTEs εντός του φυτού, σε οργανισμούς μη στόχους και σε θηλαστικά που καταναλώνουν το φυτικό υλικό απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση και στρατηγικές μετριασμού του κινδύνου», αναφέρουν οι συγγραφείς Jonathan R. Latham και Allison K. Willson.

Προϋποθέσεις

Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, οι ερευνητές προτείνουν αρκετές προϋποθέσεις για ρυθμιστική έγκριση των διαγονιδίων RNAi, όπως
– η αποφυγή τέλεια διπλής όψης αλληλουχιών,
– η ελαχιστοποίηση της συμπληρωματικότητας με γνωστές αλληλουχίες ανθρώπου και ξενιστή,
– η εξασφάλιση ελάχιστων επιπέδων έκφρασης διαγονιδίων και
– η χρήση σύντομων αλληλουχιών ενεργοποίησης RNAi και φυσικά απαντώμενων προαγωγέων miRNA (microRNA) .

Μέχρι να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν αυτές οι επιπτώσεις εκτός στόχου, η έκθεση ζητά «προληπτική προσέγγιση» για την προώθηση της τεχνολογίας και ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών με βάση το RNAi.
Με τους κανονισμούς ως έχουν τώρα, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να χειραγωγούν σκόπιμα την έκφραση γονιδίων σε ολόκληρα είδη και οικοσυστήματα.
Αν και η τεχνολογία μπορεί να χαρακτηριστεί ως λύση υψηλής τεχνολογίας για την απομάκρυνση από τοξικά φυτοφάρμακα, εισάγει ένα ευρύ φάσμα πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Capture_174.JPG
www.bankingnews.gr

loading...