Η Γαλλία τα χάνει όλα – Η αυτοκρατορία του Macron καταρρέει μπροστά στα μάτια του

Τα δεινά και οι αναταραχές στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας υποδηλώνουν ότι η νεοαποικιακή αυτοκρατορία του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron καταρρέει μπροστά στα μάτια του.
Αυτό επισημαίνει ο αρθογράφος του βρετανικού περιοδικού «The Spectator» Jonathan Miller, περιγράφοντας τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του Macron στις υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας – το αρχιπέλαγος Mayotte στον Ινδικό Ωκεανό και τη Νέα Καληδονία στον Ειρηνικό.
«Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε τα νησιά αυτά, προκειμένου να υποδυθεί τον αυτοκράτορα.
Ωστόσο, η αυτοκρατορία του καταρρέει μπροστά στα μάτια του», σχολιάζει ο Miller.

Διαλυτική η κατάσταση στις υπερπόντιες κτήσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και ο «αιώνια αισιόδοξος» Macron δεν μπορεί να παραλείψει να παρατηρήσει την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις περιοχές, αφού το Mayotte έχει βυθιστεί στις αναταραχές και το μαζικό έγκλημα ενώ η Νέα Καληδονία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.
Μια παρόμοια κατάσταση αναπτύσσεται και σε άλλες υπερπόντιες κτήσεις του Παρισιού: Γαλλική Γουιάνα, Reunion, Γαλλική Πολυνησία και πολλές άλλες.
Αυτές οι περιοχές έχουν μετατραπεί εδώ και καιρό σε ένα βαρέλι δίχως πάτο που απορροφούν μόνο κρατική χρηματοδότηση, επισημαίνει.
caledonia_1.JPG
Το τέλος της νέας γαλλικής αυτοκρατορίας

«Όλοι, εκτός από τους Γάλλους, καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι το τέλος της γαλλικής αυτοκρατορίας έρχεται», υποστηρίζει ο Miller.
Στις 22 Μαΐου, ο Macron πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στη Νέα Καληδονία εν μέσω διαδηλώσεων εκεί για να εκτιμήσει την έκταση των ζημιών από τις ταραχές και τις ένοπλες συγκρούσεις.
Στη Νέα Καληδονία, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εστάλη από τη Γαλλία ενίσχυση 1.000 ανδρών.
Πριν από την εξέλιξη αυτή, στις 20 Μαΐου, ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε νέα συνεδρίαση του συμβουλίου άμυνας για τη Νέα Καληδονία για την παρακολούθηση της κατάστασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova κάλεσε τον Macron να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Νέα Καληδονία.
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Μόσχα θεωρεί την κρίση στη Νέα Καληδονία ως αποτέλεσμα της προβληματικής αποαποικιοποίησής της.

Το φυτίλι

Οι αναταραχές ξεκίνησαν, αφού το γαλλικό κοινοβούλιο στις 14 Μαΐου ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους Γάλλους κατοίκους που ζουν στα νησιά εδώ και 10 χρόνια να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές.
Ο τοπικός πληθυσμός φοβάται ότι αυτό θα αποδυναμώσει τη σημασία της δικής του φωνής.
Η Νέα Καληδονία είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας.
Τα νησιά βρίσκονται υπό γαλλικό έλεγχο από το 1853.
Το 1946, η Νέα Καληδονία έλαβε το καθεστώς υπερπόντιου εδάφους.

caldeonia_2.jpg

Η ιστορική αποχώρηση από την Αφρική

Οι τελευταίες εξελίξεις στα υπερπόντια εδάφη έρχονται να υπερτονίσουν την ιστορική αποχώρηση από την Αφρική και επισημαίνουν πως η Γαλλία είναι μία δύναμη σε…αποδρομή.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2023 έφυγαν και οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες από τον Νίγηρα, εξέλιξη που σηματοδότησε τη διαδικασία απεμπλοκής των γαλλικών δυνάμεων από το Sahel.
Στα τέλη Ιουλίου 2023, μια ομάδα εξεγερμένων στρατιωτικών στον Νίγηρα ανακοίνωσε την αποπομπή του προέδρου Mohamed Bazoum.
Στη συνέχεια οι στρατιωτικοί συνέστησαν το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας, με επικεφαλής τον στρατηγό Abdourahmane Tchiani, προκειμένου να διοικήσει τη χώρα.
Οι νέοι ηγέτες της χώρας κατήγγειλαν τις συμφωνίες με το Παρίσι που επέτρεπαν την ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στον Νίγηρα για την καταπολέμηση εξτρεμιστικών ομάδων.
Η Γαλλία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την αφρικανική χώρα στις 10 Οκτωβρίου.
Εκείνη την εποχή υπήρχαν περίπου 1.400 Γάλλοι στρατιωτικοί στον Νίγηρα.

Η γαλλική επιρροή στην Αφρική που έδυσε

Ενώ η Γαλλία διέλυσε επίσημα την αποικιακή κυριαρχία της στην Αφρική το 1975, με 20 από τις 50 αφρικανικές χώρες να είναι πρώην γαλλικές αποικίες, το Παρίσι διατήρησε την οικονομική και μερικές φορές πολιτική επιρροή σε πολλές από αυτές.
Το Παρίσι διατηρούσε στρατιωτική παρουσία σε πέντε χώρες της περιοχής Sahel – Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Τσαντ, Μαυριτανία και Νίγηρας – στο πλαίσιο της Επιχείρησης Barkhane από το 2014.
Στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, οι Γάλλοι ήταν παρόντες με το πρόσχημα της καταπολέμησης τρομοκρατών στην περιοχή.
Τον Αύγουστο του 2022, ωστόσο, οι τοπικές αρχές απαίτησαν από τα γαλλικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το Μάλι και μόλις λίγους μήνες αργότερα, το Παρίσι έβαλε τέλος στην επιχείρηση Barkhane.
Αρκετά άλλα βασικά κράτη από αυτά που οι Γάλλοι ανέφεραν ως «η Γαλλική Αφρική» απαλλάχθηκαν από τα φιλο – γαλλικά καθεστώτα στα εδάφη τους: Γουινέα και Τσαντ (2021), Μπουρκίνα Φάσο (2022), Νίγηρας (Ιούλιος 2023) και Γκαμπόν (Αύγουστος 2023).
africa.JPG

Καθώς τα νεο-αποικιακά καθεστώτα ανατράπηκαν σε όλες αυτές τις χώρες και η επιρροή της Γαλλίας στην Αφρική άρχισε να μειώνεται ραγδαία, όλο και περισσότεροι Αφρικανοί ηγέτες άρχισαν να αναζητούν βοήθεια στη Ρωσία.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επινόησαν ισχυρισμούς ότι οι λεγόμενες «ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης» ευθύνονταν για την πτώση αυτών των φιλογαλλικών καθεστώτων.
Στα τέλη του 2022, καθώς ένα κύμα αντιγαλλικών διαδηλώσεων σάρωσε την περιοχή Sahel της Αφρικής, με πολλούς διαδηλωτές να εκφράζουν φιλορωσικά αισθήματα.
Δυσαρεστημένος ο Macron κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει ένα «σχέδιο αρπαγής» στην Αφρική, σημειώνοντας ότι «ορισμένες δυνάμεις που θέλουν για να εξαπλώσουν την επιρροή τους στην Αφρική, το κάνουν αυτό για να πληγώσουν τη Γαλλία, να πληγώσουν τη γλώσσα της, να σπείρουν αμφιβολίες, αλλά πάνω από όλα να ικανοποιήσουν ορισμένα συμφέροντα».

www.bankingnews.gr

loading...