H Yellen των ΗΠΑ απειλεί την Κίνα: Αν βοηθήσετε τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον θα σας κυνηγήσει

Με μια… προειδοποίηση προς τις τράπεζες και τους εξαγωγείς της Κίνας, ολοκλήρωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, τις τετραήμερες συνομιλίες της στη χώρα: Αν βοηθήσετε στην ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον θα σας κυνηγήσει.
«Τόνισα ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Κίνα, δεν πρέπει να παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας και ότι θα αντιμετωπίσουν σημαντικές συνέπειες εάν το κάνουν», δήλωσε η Yellen τη Δευτέρα (8/4/2024) σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις για συνέντευξη Τύπου στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο.
«Οποιεσδήποτε τράπεζες διευκολύνουν σημαντικές συναλλαγές που διοχετεύουν στρατιωτικά αγαθά ή αγαθά διπλής χρήσης στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο κυρώσεων των ΗΠΑ», είπε.

Στο Πεκίνο ο Lavrov

Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να πατάξει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει το δίχτυ των κυρώσεων, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Αν και η Κίνα έχει αποτελέσει στόχο προηγούμενων προειδοποιήσεων, το μήνυμα της Yellen, που δόθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα, ήταν ασυνήθιστο για την άμεση απειλή κυρώσεων. Έγινε την ημέρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, έφτασε στο Πεκίνο για να συζητήσει θέματα, μεταξύ των οποίων και η Ουκρανία. Ενώ η Κίνα περιγράφει τη θέση της για τον πόλεμο ως ουδέτερη, το εμπόριο με τη Ρωσία έχει εκτοξευθεί από τότε που άρχισε.

Οι κυρώσεις

Το απόλυτο όπλο της Αμερικής κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι η δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών να τους κόψει την πρόσβαση σε δολάρια ΗΠΑ, μια υπαρξιακή απειλή για κάθε τράπεζα που δραστηριοποιείται διεθνώς.
Το γεγονός ότι μια τέτοια απειλή απειλεί τώρα τις κινεζικές τράπεζες είναι άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι δύο υπερδυνάμεις βρίσκονται όλο και περισσότερο σε αντίθετες πλευρές γεωπολιτικών και οικονομικών διαχωριστικών γραμμών -ωθώντας ακόμη και την Yellen, αναμφισβήτητα το λιγότερο γερακίσιο από τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Biden που συναλλάσσονται άμεσα με την Κίνα- να περάσει στην επίθεση.

Αδύναμη εγχώρια ζήτηση

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού της, η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών ήταν απασχολημένη με το να επιπλήττει την Κίνα για κάτι άλλο: αυτό που η Ουάσινγκτον θεωρεί υπερβολικές επενδύσεις στη μεταποίηση, ιδίως σε νέες τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, για να αντισταθμίσει τον προβληματικό τομέα των ακινήτων και την αδύναμη εγχώρια ζήτηση.
Το μήνυμα της Yellen ήταν ότι η κινεζική υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα θα κατακλύσει άλλες οικονομίες αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας.
Αυτό το θέμα κυριάρχησε από την πρώτη ημέρα και επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου συνομιλιών που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν ειλικρινείς και εποικοδομητικές. Οι Κινέζοι έκαναν τους ευγενικούς οικοδεσπότες και δεν ανταπέδωσαν ποτέ με θυμό, ακόμη και στις κλειστές συναντήσεις, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.
Το Πεκίνο έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει υπερβολική παραγωγική ικανότητα σε ορισμένες τουλάχιστον βιομηχανίες, αν και κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ότι προσπαθούν να προστατεύσουν τις δικές τους λιγότερο ανταγωνιστικές εταιρείες.
Οι ΗΠΑ έχουν κάποια επιρροή σε τέτοια θέματα τώρα, επειδή η οικονομία της Κίνας είναι εύθραυστη και οι ηγέτες της αντιλαμβάνονται ότι πολλές άλλες χώρες συμφωνούν με την Yellen, σύμφωνα με τον Christopher Beddor, αναπληρωτή διευθυντή ερευνών για την Κίνα στην Gavekal Dragonomics.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρόλο που η Yellen κάνει σκληρά σχόλια, δεν την παγώνουν», είπε.
Τη Δευτέρα, έπειτα από συνάντηση με τον επικεφαλής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Pan Gongsheng, η Yellen επέστρεψε στο θέμα.
«Ανησυχώ ιδιαίτερα για το πώς οι διαρκείς μακροοικονομικές ανισορροπίες της Κίνας -δηλαδή η αδύναμη κατανάλωση των νοικοκυριών και οι υπερεπενδύσεις των επιχειρήσεων, που επιδεινώνονται από τη μεγάλης κλίμακας κυβερνητική στήριξη σε συγκεκριμένους βιομηχανικούς τομείς- θα οδηγήσουν σε σημαντικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι η Yellen προέτρεψε συγκεκριμένα την Κίνα να κάνει περισσότερα για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Οι Κινέζοι απάντησαν, είπαν, διαβεβαιώνοντάς την ότι έχουν ήδη λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν μια νέα σειρά συνομιλιών που θα επικεντρώνονται αποκλειστικά στην «ισόρροπη ανάπτυξη της εγχώριας και της παγκόσμιας οικονομίας», ένας ευφημισμός για την αντιμετώπιση της υπερεπένδυσης της Κίνας στην προσφορά.
Η Yellen ανακοίνωσε ότι οι νέες συνομιλίες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα με μια συνάντηση μεταξύ δύο ομάδων εργασίας ΗΠΑ-Κίνας στην Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

loading...