Ταυτόχρονα με Μέση Ανατολή: Το ΝΑΤΟ φέρνει λαίλαπα στα Στενά του Βοσπόρου

Οι ΗΠΑ βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν τους περιορισμούς στην διέλευση πλοίων μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, λένε αναλυτές σχετικά με τα πρόσφατα σχέδια του Πενταγώνου για κατασκευή άλλης στρατιωτικής βάσης απευθείας στην περιοχή ευθύνης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος σκοπός, οπότε τι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό;
Γράφει η ρωσική Vsglyad σε άρθρο που φιλοξενεί:

Η Ρουμανία θεωρείται σήμερα η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να δώσουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στον λεγόμενο «Παλαιό Κόσμο».
Η βάση θα κατασκευαστεί στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην πόλη της Κωνστάντζας, στο χώρο της πρώην 57ης αεροπορικής βάσης της χώρας (όπου σταθμεύουν ήδη περίπου 5.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, κυρίως Αμερικανοί,). Η νέα βάση θα έχει χώρο για 10.000 στρατιώτες. Ταυτόχρονα, ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι να γίνει πλήρως αυτόνομο εκεί, συμπεριλαμβανομένων των δικών του σχολείων και παιδικών σταθμών για τα παιδιά των εργαζομένων – ένα είδος μικρής πόλης σε τρεις χιλιάδες εκτάρια γης.

Και πιθανότατα όσοι θα βρεθούν στην επικείμενη βάση θα είναι κυρίως Αμερικανοί. Γεγονός είναι ότι διάφορες δεξαμενές σκέψης, συμπεριλαμβανομένου του CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών των ΗΠΑ), δημοσίευσαν εκθέσεις που συνιστούσαν την τοποθέτηση επιπλέον στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΝΑΤΟ, αυτό θα ήταν πιο κερδοφόρο από το να έχουν τα στρατεύματα εκεί και να ανταλλάσσουν ταξιαρχίες περίπου κάθε εννέα μήνες (όπως γίνεται αυτή την στιγμή). Η Πολωνία (την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη σκεφτεί για αυτόν τον ρόλο πριν από την έναρξη της ειδικής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης) και η Ρουμανία προτείνονται ως μόνιμες τοποθεσίες ανάπτυξης.

Ο Vadim Trukhachyov, αναπληρωτής καθηγητής στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (RGGU), εξήγησε τους πιθανούς λόγους για την επιλογή της Ρουμανίας στην εφημερίδα Vsglyad ως εξής:

“Η Ρουμανία συνορεύει με την Ουκρανία, έχει πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται απέναντι από την Κριμαία. Από αυτό το έδαφος είναι βολικό για το ΝΑΤΟ να διεξάγει έναν πιθανό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Επιπλέον, η διοίκηση εκεί ήταν έτοιμη να φιλοξενήσει μια τέτοια βάση.”

Φυσικά, η βάση βρίσκεται επίσης επικίνδυνα κοντά στην Υπερδνειστερία, την περιοχή της Μολδαβίας που κατοικείται από Ρώσους πολίτες.

Οι ίδιοι οι Ρουμάνοι δεν κρύβουν το γεγονός ότι η βάση χρειάζεται πρωτίστως για να πολεμήσουν ενάντια στη Ρωσία.

Δυτικά ΜΜΕ επικαλούνται τον Ρουμάνο πολιτικό επιστήμονα Ντόριν Ποπέσκου να λέει:

«Η βάση Mihail Kogălniceanu [δήμος κοντά στην Κωνστάντζα] θα γίνει η κύρια μόνιμη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ στην άμεση γειτνίαση με την σύγκρουση στην νότια Ουκρανία. Ας μην ελπίζουμε ότι αυτή η σύγκρουση θα τελειώσει φέτος, το 2025 ή το 2026 ».

(…)

Η νέα βάση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αλλάξει σοβαρά την ισορροπία δυνάμεων όχι μόνο στην νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στην Μαύρη Θάλασσα στο μέλλον.

Ονομαστικά εκεί θα σταθμεύσουν χερσαία στρατεύματα. Σύμφωνα με τον σημερινό διοικητή της βάσης Nicolae Crețu, μόλις εκσυγχρονιστεί θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει οποιαδήποτε χερσαία στρατεύματα, ειδικές δυνάμεις – ή «οποιοδήποτε άλλο στρατιωτικό δυναμικό απαιτείται για την αντιμετώπιση καταστάσεων ασφαλείας». Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνονται ναυτικές μονάδες ικανές να θέσουν σε κίνδυνο τις οδούς επικοινωνίας της Ρωσίας μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Φυσικά, σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κρατούν μόνιμα τον στόλο τους στα ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας. Κανείς όμως δεν απαγορεύει σε έναν στόλο να πλεύσει εκεί υπό ρουμανική σημαία.

Ο Dmitri Ofizerov-Belsky, κορυφαίος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, μας το υπενθυμίζει σε συνέντευξή του στο Vsglyad :

“Για παράδειγμα, μερικά παλιά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ρουμανία – όπως έγινε κάποτε με την Πολωνία. Στους Πολωνούς δόθηκαν ως δώρο δύο παλιά αλλά αρκετά μεγάλα πλοία.”

Εκτός από τον περιορισμό της Ρωσίας, η βάση θα εξυπηρετεί και άλλες λειτουργίες. Για παράδειγμα, η αποτροπή της Τουρκίας.

Ο Βαντίμ Τρουχάτσιοφ εξηγεί:

“Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να χαράξει εδάφη [για τον εαυτό του] παντού. Σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί, χρειάζονται κυριολεκτικά εναλλακτικές για αεροδρόμιο και αγκυροβόλιο. Από εδώ δεν είναι μακριά η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.”

Ο Βλαντιμίρ Αβατκόφ, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Επικεφαλής του Τμήματος Μέσης και Μετασοβιετικής Ανατολής στο Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης για τις Κοινωνικές Επιστήμες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε στην εφημερίδα Vsglyad:

«Η Τουρκία βασίζεται στο ανεπίσημο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που συνεπάγεται την κυριαρχία στα παρακείμενα ύδατα. Παρά τις συμμαχικές σχέσεις με την Δύση, η ενίσχυση της δυτικής παρουσίας στην περιοχή είναι ανεπιθύμητη στην Άγκυρα γιατί θα υπονόμευε τον γεωστρατηγικό της ρόλο. Στην Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία είναι γενικά πρόθυμη να δει μόνο τον εαυτό της και την Ρωσία».

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν τώρα επίσης να εισβάλουν στον Νότιο Καύκασο – και ένα στρατιωτικό-πολιτικό εφαλτήριο για αυτό το έργο είναι ακριβώς η ενίσχυση των δυτικών θέσεων στην Μαύρη Θάλασσα!

Ο Βαντίμ Τρουχάτσιοφ ξεκαθαρίζει:

“Η Μαύρη Θάλασσα θα γίνει πιο στρατιωτικοποιημένη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι απροσδόκητο. Οι εργασίες συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό για να αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία εκεί. Και μια βάση στην Ρουμανία είναι ένας τρόπος για να μειωθούν οι περιορισμοί στην διέλευση των πλοίων μέσω του Βοσπόρου και των Δαδρανελίων.

Στο τέλος της ημέρας, η Ουάσινγκτον χρειάζεται μια βάση με Αμερικανούς στρατιώτες για την ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στις ίδιες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

 

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-ANP/el.gr

loading...