Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Πανικός το Ιράν υπαγορεύει την στρατηγική του στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ

Το Ιράν επέδειξε τη δύναμη κρούσης του εναντίον του Ισραήλ, κρατώντας παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες σε απόσταση. Ο Μπάιντεν πλήρωσε μόνο για να «μην το κάνεις αυτό».

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress Συντακτική ομάδα του Mytilenepress Οι τρεις παγκόσμιες καινοτομίες μου-Project Manager. Contact : [email protected]6945294197). “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

 

 

 

 

 

 

Το Ιράν έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες να λυγίσουν τον Σεπτέμβριο του 2023 με τη μεταφορά 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ιρανικά κεφάλαια στη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

« Ελπίζουμε ότι η μεταφορά θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και ότι το Ιράν θα έχει πλήρη πρόσβαση στα περιουσιακά του στοιχεία », δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι.

Η επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου ενόχλησε τον υπουργό Εξωτερικών Blinken, ο οποίος σκεφτόταν να παγώσει αυτά τα 6 δισεκατομμύρια, υποπτευόμενος ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να προετοιμάσει την επίθεσή της κατά του Ισραήλ. « Έχουμε αυστηρό έλεγχο των κεφαλαίων και διατηρούμε το δικαίωμα να τα δεσμεύσουμε ».

Ο βομβαρδισμός της ιρανικής πρεσβείας αποδυνάμωσε τις κυβερνήσεις της Αμερικής και του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου δεν είχε τα μέσα και τους πόρους να αποφασίσει μόνος του για την επέκταση της σύγκρουσης με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ πρέπει να επανεξετάσουν τις δυνάμεις που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή. Κανείς δεν τόλμησε να απαντήσει στις επιθέσεις του Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον γνώριζε ότι το Ιράν προετοιμαζόταν για αυτό το ενδεχόμενο εδώ και πολύ καιρό και γι’ αυτό ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να μην απαντήσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι έτοιμες στρατιωτικά να διαχειριστούν μια τέτοια σύγκρουση, φοβούνται τις παρούσες δυνάμεις και δεν μπορούν να ανοίξουν ένα πρόσθετο μέτωπο.

Το Ιράν διαθέτει υπερηχητικούς πυραύλους Fattah II με βεληνεκές 1.400 km και ταχύτητα μεταξύ 13 και 15 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Το στρατιωτικό οπλοστάσιο του Ιράν ανησυχεί σοβαρά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Το Ιράν έχει τα μέσα να χτυπήσει όπου θέλει, είτε στο Ισραήλ είτε στη Μέση Ανατολή.

Τώρα η απειλή βρίσκεται στο Ισραήλ, το οποίο κατανοεί ότι μπορεί να καταστραφεί από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Η ηγεμονία και η διπλωματική ατιμωρησία του Ισραήλ πλησιάζουν στο τέλος τους, είναι καιρός να αλλάξει κυβέρνηση και να αφήσουμε τον ισραηλινό λαό να επιλέξει την ειρήνη και να εγκαταλείψει την πολεμική του πολιτική που έχει καταστρέψει την αξιοπρέπειά του σε όλο τον κόσμο.

Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα με την επίθεσή του. Έτσι πρέπει να απαντήσουν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατάσταση των πραγμάτων στην πλευρά του Ατλαντικού από τον William F. Wechsler του στρατιωτικού λόμπι  The Atlantic Coucil

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν πήρε χρόνο για να εξετάσει πώς και πού να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να αφιερώσουν χρόνο για να εξετάσουν τι πιθανότατα ήθελε να πετύχει με τα αντίποινα αυτού του Σαββατοκύριακου και ποια μηνύματα προσπάθησε να στείλει.

Στο άμεσο μέλλον, η Τεχεράνη σκόπευε ξεκάθαρα να αποτρέψει το Ισραήλ από το να βάλει ξανά στο στόχαστρο τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της, μέρη που παλαιότερα πίστευαν ότι ήταν αρκετά ασφαλή για να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο μακροχρόνιος «πόλεμος μεταξύ πολέμων» του Ισραήλ έχει θέσει σε κίνδυνο αξιωματικούς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν όταν επιχειρούν κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, επομένως η Τεχεράνη αναμφίβολα δεν θέλει να δει τα τελευταία της ιερά να γίνονται αποδεκτό μέρος του πεδίου μάχης.

Επιχειρησιακά, το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πλήρη περιφερειακό πόλεμο. Επέλεξε επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας που θα μπορούσαν εύκολα να αποτραπούν από γνωστές ισραηλινές άμυνες και δεν στόχευαν αμερικανικές εγκαταστάσεις. Τα έκανε όλα αυτά ενώ εξέδωσε έκτακτες δηλώσεις (στα αγγλικά) ότι « το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο » και ότι « οι Ηνωμένες Πολιτείες ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ».

Εάν η Χαμάς θέλει απεγνωσμένα μια μεγαλύτερη πυρκαγιά, ο προστάτης της, το Ιράν, είναι σίγουρα πολύ ικανοποιημένος με το status quo μετά την 7η Οκτωβρίου, από το οποίο αντλεί τεράστια οφέλη. Για πολλούς ανθρώπους στην περιοχή, που κατακλύζονται από εικόνες παλαιστινιακών δεινών, η αντίληψη για το Ιράν δεν ήταν ποτέ πιο θετική, καθώς μόνο αυτό «αντέχει» στο Ισραήλ – παλαιότερα μέσω των πληρεξουσίων του και τώρα άμεσα. Οι αναφορές ότι η Ιορδανία υπερασπίζεται ενεργά το Ισραήλ ενάντια στο Ιράν επιδεινώνουν τη διχοτόμηση μεταξύ της Τεχεράνης, η οποία παρουσιάζεται ως ηγέτης της αντίστασης ενάντια στη «σιωνιστική οντότητα», και των αραβικών κυβερνήσεων που θεωρούνται από πολλούς πολίτες τους ως κρυφά υπό τις διαταγές του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι πλέον στους τίτλους των εφημερίδων και συνεχίζει να προχωρά ουσιαστικά ανεμπόδιστα, φτάνοντας ήδη σε ορόσημα που κάποτε θεωρούνταν απαράδεκτα. Επιπλέον, το Ιράν έχει αποφύγει μέχρι στιγμής οποιονδήποτε πραγματικό κίνδυνο για τη Χεζμπολάχ, το στολίδι των αντιπροσώπων του, επειδή η ικανότητα δεύτερου χτυπήματος της Χεζμπολάχ βοηθά στην αποτροπή μιας ισραηλινής επίθεσης στην πυρηνική υποδομή του Ιράν. Το Ιράν θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν από την περιοχή. το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να προκαλέσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Δημιουργία προηγούμενου

Από στρατηγική άποψη, η Τεχεράνη επιδίωξε επίσης να δημιουργήσει ένα πρωτοφανές προηγούμενο που θα αλλάξει τη φύση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ προς όφελός της. Το προηγούμενο είναι ότι το Ιράν μπορεί να επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ, ότι μπορεί να το κάνει από ιρανικό έδαφος και ότι μπορεί να στοχεύσει αμάχους μέσα στο Ισραήλ. Ως εκ τούτου, το Ιράν ακολουθεί ένα μοτίβο που έχει βελτιώσει εδώ και δεκαετίες: πειραματίζεται με μια νέα σειρά κακόβουλων ενεργειών, αξιολογεί την απάντηση των αντιπάλων και, εάν αυτές οι απαντήσεις θεωρούνται ελάχιστες ή προσωρινές, καθιερώνει αυτές τις ενέργειες ως ένα νέο φυσιολογικό που στη συνέχεια γίνεται σιωπηρά αποδεκτό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ιράν έγινε η μόνη χώρα στον κόσμο που προμήθευε τακτικά όπλα ακριβείας σε μη κρατικούς πληρεξούσιους και τους διέταξε να στοχεύουν αμάχους πέρα από τα σύνορα, και ο υπόλοιπος κόσμος έχει συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτήν την πραγματικότητα που δεν γίνεται αντιληπτή σήμερα.

Τους τελευταίους μήνες, το Ιράν έχει ήδη καταφέρει να καθιερώσει αρκετούς «νέους κανόνες» που λειτουργούν προς όφελός του μακροπρόθεσμα: Μέσω των Χούτι, έχει επιδείξει μια νέα ικανότητα να κλείνει το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ όποτε θέλει και σε ποιον επιθυμίες? μέσω της Χεζμπολάχ, έχει αποδείξει την ικανότητά της να απειλεί τους Ισραηλινούς στο εσωτερικό και να προκαλεί μαζικούς εσωτερικούς εκτοπισμούς. και με τις δικές της ενέργειες απέδειξε για άλλη μια φορά την ικανότητά της να διαπράττει πειρατείες κοντά στα στενά του Ορμούζ και να επισύρει ελάχιστη διεθνή καταδίκη γι’ αυτό. Εάν η Τεχεράνη κατορθώσει με παρόμοιο τρόπο να δημιουργήσει το προηγούμενο ότι μπορεί να στοχεύσει απευθείας Ισραηλινούς από το Ιράν, το νέο κανονικό που θα προκύψει θα γίνει ιδιαίτερα πολύτιμο μόλις η Τεχεράνη γίνει δηλωμένη πυρηνική δύναμη.

Διπλωματικά, το Ιράν ήλπιζε επίσης να επιδείξει τα όρια της αμερικανικής ισχύος και την αξιοπιστία της δικής του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ για δεκαετίες και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προσωπικά αποδείξει τη δέσμευσή του σε αυτόν τον στόχο. Ωστόσο, το Ιράν είναι σε θέση να απειλήσει άμεσα το Ισραήλ χωρίς να πυροδοτήσει στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ – τουλάχιστον, αυτό ελπίζει.

Και όμως, το Ιράν είναι σε θέση να απειλήσει άμεσα το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ – ή τουλάχιστον το ελπίζει. Με την επίθεση αυτού του Σαββατοκύριακου, το Ιράν πιθανότατα θέλει η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές κυβερνήσεις του Κόλπου να πάρουν το μάθημα ότι δεν πρέπει να εξαρτώνται από μια αναξιόπιστη και αναποτελεσματική ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ, και ειδικά εάν αυτό είναι το πλεονέκτημα που αποκομίζουν από την εξομάλυνση των σχέσεών τους με Ισραήλ.

Ομοίως, το Ιράν ελπίζει να ενθαρρύνει τον ισχυρό του σύμμαχο, τη Ρωσία, και τον κύριο οικονομικό του εταίρο, την Κίνα, να θεωρήσουν το Ισραήλ υπεύθυνο για την κλιμάκωση των εντάσεων και να το προστατεύσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η στρατηγική έχει όλες τις πιθανότητες να πετύχει: μετά από έξι μήνες, το ΣΑΗΕ δεν έχει ακόμη καταφέρει να καταδικάσει ξεκάθαρα τη Χαμάς για τις τρομοκρατικές της επιθέσεις κατά του Ισραήλ, και επομένως είναι ασφαλές στοίχημα ότι το ΣΑΗΕ δεν θα εγκρίνει ψήφισμα που να καταδικάζει ξεκάθαρα το Ιράν για τις ενέργειές του .

Επόμενα βήματα για το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι στόχοι του Ιράν ήταν λογικοί και στοχαστικοί και έλαβαν υπόψη τις αντιλήψεις για τα δικά του δυνατά σημεία και τις αδυναμίες των αντιπάλων του. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για την απάντηση στις ενέργειες του Ιράν. Ούτε το Ισραήλ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιτρέψουν στο Ιράν να επιτύχει τους στόχους που περιγράφηκαν παραπάνω, αλλά οι εκκλήσεις για άμεση στρατιωτική εκστρατεία στο ιρανικό έδαφος είναι τόσο απερίσκεπτες όσο και απερίσκεπτες. Αντίθετα, η εστίαση πρέπει να είναι στα ακόλουθα σημεία.

Τους επόμενους μήνες, ακόμη και καθώς συνεχίζει απτόητος τον «πόλεμο μεταξύ των πολέμων», η κορυφαία προτεραιότητα του Ισραήλ θα πρέπει να είναι να επιτύχει πειστικά τους στρατιωτικούς του στόχους κατά της Χαμάς: αποκεφαλίσει τους ηγέτες του, διαλύσει την υποδομή των σηράγγων του και καταστρέψει τις τελευταίες στρατιωτικές ταξιαρχίες της Χαμάς. Θα πρέπει να το κάνει ενώ συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καλύτερη προστασία των αμάχων στη Γάζα, για την εδραίωση της εσωτερικής ασφάλειας εκεί και την αποτροπή της ανασύστασης της Χαμάς και για τη σημαντική βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών για τους αθώους Παλαιστίνιους. Τίποτα δεν θα έβλαπτε την ιρανική αφήγηση πιο άμεσα από το να δούμε τον εταίρο του Ιράν στη Γάζα να υφίσταται μια αδιαμφισβήτητη ήττα.

Επιπλέον, η Τεχεράνη θα υποστεί μια ακόμη πιο καταστροφική στρατηγική οπισθοδρόμηση εάν το Ισραήλ, έχοντας επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους κατά της Χαμάς, μπορούσε να έχει το πολιτικό θάρρος και τη στρατηγική σοφία να αποδεχθεί την αρχή που προτείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για μια «μη αναστρέψιμη και χρονικά περιορισμένη πορεία προς την παλαιστινιακή πολιτεία», για να ξεκινήσουν καλή τη πίστη διαπραγματεύσεις σχετικά με το πώς θα γίνουν λειτουργικοί αυτοί οι όροι και, εν τω μεταξύ, να εξομαλύνουν τις σχέσεις με μια Σαουδική Αραβία που έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα ασφάλειας. Για περισσότερο από ένα χρόνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για να εφαρμόσει αυτό το σενάριο, γνωρίζοντας ότι η υλοποίησή του θα άλλαζε θεμελιωδώς τη γεωπολιτική της περιοχής, εις βάρος της Τεχεράνης και του δικτύου βίαιων ανταρτών της.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επεκτείνουν την εκστρατεία τους κατά των Χούθι από μια στενά καθορισμένη αποστολή για την υπεράσπιση της διεθνούς ναυτιλίας και την υποβάθμιση των δυνατοτήτων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια αποστολή που επιδιώκει επίσης να αποτρέψει τον αποκεφαλισμό της ηγεσίας των Χούθι από αέρος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτενή εμπειρία με τέτοιου είδους επιχειρήσεις στην Υεμένη, τις οποίες πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εναντίον της ηγεσίας της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αυτά τα χτυπήματα έως ότου οι Χούθι σταματήσουν οριστικά τις επιθέσεις τους στη διεθνή ναυτιλία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να διακηρύξουν ένα νέο δόγμα: Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ενός ατόμου των ΗΠΑ από έναν Ιρανό εταίρο ή πληρεξούσιο θα θεωρείται πλέον (α) επίθεση από το ίδιο το Ιράν και (β) επιτυχής επίθεση, προκειμένου να καθοριστεί η αμερικανική στρατιωτική απάντηση . Για πάρα πολύ καιρό, το Ιράν ήταν σε θέση να επιτεθεί στους Αμερικανούς με σχετική ατιμωρησία περνώντας από πληρεξούσιους και πραγματοποιώντας αυτές τις επιθέσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπονται επιτυχώς ή να έχουν μόνο «μικρές» απώλειες. Όταν τρία μέλη του αμερικανικού στρατού σκοτώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, η απάντηση των ΗΠΑ ήταν σαφής και το Ιράν απάντησε δίνοντας εντολή να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις. Αυτή ήταν μια επιτυχημένη εφαρμογή αποτροπής. Οι ίδιες στρατιωτικές απαντήσεις μπορούν και πρέπει να ληφθούν όταν το Ιράν επιχειρεί να σκοτώσει Αμερικανούς, όχι μόνο όταν τα καταφέρει. Καθιερώνοντας αυτή τη νέα κανονικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν καταφέρει να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελός τους και να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο για το Ισραήλ.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η κακή συμπεριφορά του Ιράν δεν θα σταματήσει μέχρι να σταματήσει το ίδιο το καθεστώς. Εξάλλου, η σύγκρουση του Ιράν με το Ισραήλ είναι εντελώς ιδεολογική, προϊόν της ιδιαίτερης θεολογίας της επανάστασης του 1979. η προηγούμενη ιρανική κυβέρνηση δεν είχε τέτοιες εχθροπραξίες. Επιπλέον, όπως συνέβη με τη Σοβιετική Ένωση, το καθεστώς είναι ολοένα και πιο εύθραυστο εσωτερικά, θεωρείται θεμελιωδώς παράνομο από ένα αυξανόμενο ποσοστό Ιρανών που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, ανεξάρτητα από τους κινδύνους.

Αλλά ένας πόλεμος με το Ιράν για να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος θα εγκυμονούσε πάρα πολλούς κινδύνους για την περιοχή, ο λιγότερο σημαντικός από τους οποίους θα ήταν ο θάνατος αμέτρητων αθώων ανθρώπων και πιθανότατα θα χρησίμευε στην ενίσχυση της κυριαρχίας του καθεστώτος στον λαό του και στη νομιμοποίηση το πυρηνικό της πρόγραμμα στα μάτια πολλών ανθρώπων στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, όπως και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η καλύτερη μακροπρόθεσμη στρατηγική των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης θα ήταν να στοχεύσουν αυτήν την εγγενή αδυναμία του καθεστώτος μέσω της αυξημένης επιβολής κυρώσεων, της κρυφής δράσης κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, των νομικών προσπαθειών να καταστήσει το καθεστώς υπεύθυνο για τις φρικαλεότητες του στα ανθρώπινα δικαιώματα. στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και διεξάγοντας μια φανερή και κρυφή εκστρατεία υποστήριξης για όσους αντιτίθενται στο καθεστώς στο εσωτερικό του Ιράν.

Δεδομένων των ασυνεπειών στις πολιτικές των ΗΠΑ σε όλες τις διοικήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι πέρα από τις δυνατότητες των ΗΠΑ. Αλλά ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό να χτίσουμε δικομματική υποστήριξη για μια συνεκτική και επιτυχημένη στρατηγική για το Ιράν.

Ο William F. Wechsler είναι ανώτερος διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Atlantic Council. Η τελευταία του θέση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ως βοηθός υπουργός Άμυνας για ειδικές επιχειρήσεις και την αντιτρομοκρατία.

Μετά από μια άμεση ιρανική απάντηση κατά του Ισραήλ, οι διεθνείς ηγέτες προτρέπουν και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή. Η κλήση ακολουθεί μια άνευ προηγουμένου ιρανική απάντηση κατά του Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο, η οποία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια περιοχή που βρίσκεται ήδη σε υψηλή ένταση.

Καθώς η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς στο Ισραήλ, φαίνεται ότι ο ισραηλινός στρατός δεν βιάζεται να απαντήσει κατά του Ιράν. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής χωρίς να καταλήξει σε απόφαση για το πώς θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή κοντά στις συζητήσεις, ο στρατός δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις επιλογές που εξετάζονται για πιθανή απάντηση.

Σύμφωνα με τους  New York Times , οι Ισραηλινοί υπουργοί επιδεικνύουν τις διαφορές τους σχετικά με την αντίδραση να υιοθετήσουν. Ο Benny Gantz, ένας κεντρώος υπουργός, πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν, αλλά στοχαστικά και την κατάλληλη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, ο Itamar Ben-Gvir, ακροδεξιός υπουργός, επικρίνει τη μετριοπάθεια του κ. Gantz και υποστηρίζει ισχυρή αποτροπή έναντι του Ιράν.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης και ζήτησε να πειστεί το Ισραήλ να μην απαντήσει στην επίθεση. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Ισραήλ ότι δεν απαιτούνταν απαραίτητα αντίποινα κατά του Ιράν, με Αμερικανούς αξιωματούχους να τονίζουν την ικανότητα του Ισραήλ να παρέχει τη δική του προστασία.

Σε μια σειρά δηλώσεων που στοχεύουν στη μείωση της έντασης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να συνεχίσει τις αμυντικές της επιχειρήσεις. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι το Ιράν δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του σε περίπτωση περαιτέρω επιθετικότητας.

Αν η επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό από το Ισραήλ ήταν πρόκληση από τον Νετανιάχου –όπως  τονίζει ο στρατηγός Vincent Desportes–  με στόχο να φέρει τους Φρουρούς της Επανάστασης σε απάντηση και να επεκτείνει τη σύγκρουση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η ιρανική απάντηση στράφηκε. για να χειρουργηθεί και δεν έδωσε το αποτέλεσμα που περίμενε ο Ισραηλινός ηγέτης. Πράγματι, έδειξε την ικανότητα του Ιράν να επιτεθεί, να συντονίσει τις ενέργειές του με τη Χεζμπολάχ που εδρεύει στον Λίβανο και την Υεμένη και να φτάσει στο ισραηλινό έδαφος με τους πυραύλους του. Η ισραηλινή αεροπορική βάση στο Negev, το σημείο εκκίνησης της επίθεσης στο προξενείο της Δαμασκού, στοχοποιήθηκε με επιτυχία από πυραύλους Khaybar. Δεν υπήρξαν θάνατοι Ισραηλινών. Αυτή η μετρημένη απάντηση από το Ιράν ματαίωσε τα σχέδια του Νετανιάχου να προκαλέσει μια περιφερειακή κλιμάκωση.

Το Ισραήλ συνειδητοποιεί ότι οι ιρανικοί πύραυλοι είναι ικανοί να τρυπήσουν την ασπίδα του Iron Dome και να φτάσουν στο έδαφός του. Επιπλέον, οι δυτικοί σύμμαχοι δεν επιθυμούν κλιμάκωση στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι δεν θα πλευρίσουν το Ισραήλ σε αυτή τη σύγκρουση. Έτσι, η στρατηγική του Νετανιάχου φαίνεται να έχει αποτύχει, ειδικά από τη στιγμή που το Ιράν απάντησε σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οι σύμμαχοι του Ισραήλ δεν του παρέχουν πλήρη υποστήριξη σε αυτή την κλιμάκωση.

Σύμφωνα με επίσημο tweet από τη Μόνιμη Αποστολή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, το Ιράν συμμορφώνεται με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών:

« Η στρατιωτική δράση του Ιράν ήταν μια νόμιμη απάντηση στην ισραηλινή επίθεση εναντίον των διπλωματικών του εγκαταστάσεων στη Δαμασκό και το θέμα μπορεί να θεωρηθεί κλειστό. Ωστόσο, εάν το Ισραήλ έκανε άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα ήταν πολύ πιο σκληρή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούνται να μείνουν μακριά από αυτή τη σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του ισραηλινού καθεστώτος ».

 

Ωστόσο, η ικανότητα του Νετανιάχου να συνεχίσει τις προκλήσεις του και να προσπαθεί να παρασύρει τη διεθνή κοινότητα σε μια σύγκρουση με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι σημαντικό τα εμπλεκόμενα έθνη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματία για την επίλυση των εντάσεων και την αποφυγή στρατιωτικής κλιμάκωσης.

 

πηγή: Le Média en 4-4-2

 

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-2030 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός.

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας.

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός.

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepres

πηγή: Geopolintel

loading...