Μυστήριο με το ξαφνικό ράλι στον χρυσό – Περίεργες κινήσεις σε ένα αδιαφανές επενδυτικό σύμπαν

O χρυσός άρχισε να εκτοξεύεται στις αρχές Μαρτίου.

Η κατακόρυφη άνοδος του χρυσού σε υψηλό όλων των εποχών μπορεί να φαίνεται εύκολο να εξηγηθεί από απόσταση, δεδομένου του δύσκολου γεωπολιτικού κλίματος και των σκοτεινών προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.
Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ως γνωστόν ως “ασφαλές καταφύγιο” και η γενική άποψη είναι ότι οι τιμές των ράβδων θα πρέπει να αυξηθούν όταν τα επιτόκια μειωθούν – κάτι που πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι θα συμβεί αργότερα φέτος.
Και όμως.
Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά και δεν είναι καθόλου σαφές: γιατί ο χρυσός αυξάνεται ξαφνικά αυτή τη στιγμή;
Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει το Bloomberg.
Αφού διαπραγματευόταν σε ένα αρκετά σταθερό εύρος τιμών για μήνες, ο χρυσός άρχισε να εκτοξεύεται στις αρχές Μαρτίου.
Από τότε έχει αυξηθεί κατά 14% και έχει αφήσει στο πέρασμά του μια σειρά από ημερήσια ρεκόρ.
Αλλά οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι υψηλές εδώ και μήνες, ακόμη και χρόνια, και αν μη τι άλλο οι προοπτικές για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν γίνει πιο θολές τις τελευταίες εβδομάδες.

Τι άλλαξε λοιπόν;

Σύμφωνα με το Bloomberg, έμπειρα στελέχη και αναλυτές προσφέρουν πολύ διαφορετικές απαντήσεις για το ποιος ή τι οδήγησε τον χρυσό στα πρωτοφανή ύψη: Είναι μια κεντρική τράπεζα που ανησυχεί για τον ρόλο του δολαρίου ως οικονομικό όπλο;
Ταμεία που στοιχηματίζουν ότι η στροφή της Fed σε χαμηλότερα επιτόκια είναι επικείμενη; Ένας στρατός αλγοριθμικών traders που έλκονται από τον χρυσό απλώς και μόνο επειδή ανεβαίνει; Επίμονος πληθωρισμός και ανησυχίες για σκληρή προσγείωση; Αποδυνάμωση νομισμάτων; Επικείμενες εκλογές;
Ή όλα τα παραπάνω;
Εμπειρογνώμονες του κλάδου αναζητούν απαντήσεις προκειμένου να διερευνήσουν τα γρανάζια ενός τεράστιου παγκόσμιου εμπορίου που εκτείνεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και διαπραγματεύσιμα κεφάλαια από τη Νέα Υόρκη έως τη Σαγκάη σε έναν τεράστιο εξωχρηματιστηριακό κόμβο στο Λονδίνο και τον παγκόσμιο ιστό εμπόρων που πουλάνε ράβδους νομίσματα και κοσμήματα.
Πρόκειται για αδιαφανή και πολύπλοκο κόσμο που ιστορικά ήταν δύσκολο να ανοίξει κανείς.
Παρόλα αυτά, η αγορά και οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν πολλά χρόνια να ενισχύσουν τη διαφάνεια, αυξάνοντας την πρόσβαση σε δεδομένα που βοηθούν να φωτιστεί λίγο περισσότερο το ράλι που αψηφά τη βαρύτητα σε ένα από τα παλαιότερα καταστήματα πλούτου στον κόσμο.

Ποιος αγοράζει;

Πρώτον, η εύκολη απάντηση: οι κεντρικές τράπεζες, ειδικότερα, καθώς και τα μεγάλα ιδρύματα και οι έμποροι προετοιμάζονται για στροφή σε χαμηλότερα επιτόκια.
Οι Κινέζοι καταναλωτές ανησυχούν για το μαρασμό των αποδόσεων σε άλλα περιουσιακά στοιχεία και ένα υποτιμημένο νόμισμα.
Στην πλατφόρμα της Reddit, πολλοί καυχώνται ότι συσσωρεύουν μπάρες και νομίσματα.
Αλλά αυτές οι ομάδες ήταν μια σταθερή ανοδική δύναμη για μήνες – ή χρόνια στην περίπτωση των κεντρικών τραπεζών – και δεν είναι σαφές γιατί κάποια από αυτές μπορεί να αγοράζει με πολύ μεγαλύτερη αίσθηση φόβου, απληστίας ή πληθωρικότητας.
Οι αναλυτές είναι οπλισμένοι με καλύτερα δεδομένα αγοράς από ό,τι είχαν ποτέ στο παρελθόν, και ωστόσο η σωρευτική απάντηση είναι απογοητευτικά ασαφής:
Είναι όλοι ταυτόχρονα, και κανείς συγκεκριμένα.

Τι αγοράζουν;

Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι επίσης απογοητευτικό: Οι επενδυτές δεν αγόραζαν μέσω χρηματιστηριακά funds, έναν από τους ευκολότερους τρόπους απόκτησης χρυσού.
Μια σταθερή εκροή από ETF που υποστηρίζονται από χρυσό υποδηλώνει ότι μια μεγάλη δεξαμενή αγορών χάνει – ή εξαργυρώνει.
«Αυτό είναι ένα από τα πιο περίεργα φαινόμενα που έχω δει ποτέ στον χώρο των ETF», δήλωσε ο Nate Geraci, πρόεδρος του ETF Store.
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η ζήτηση χρυσού ήταν πολύ ισχυρή σε άλλα κανάλια, όπως οι αγορές κεντρικών τραπεζών και οι άμεσες αγορές από ιδιώτες επενδυτές».

Πού αγοράζουν;

Στις μεγαλύτερες αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και εξωχρηματιστηριακών αγορών, η εμπορική δραστηριότητα αυξάνεται απότομα, σηματοδοτώντας ότι εμπλέκονται οι συνήθεις θεσμικοί αγοραστές – κεντρικές τράπεζες, επενδυτικές τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Η δραστηριότητα των επιλογών αυξάνεται, επίσης, και υπάρχουν προσδοκίες ότι οι τιμές του χρυσού μπορεί να εξακολουθήσουν να είναι υψηλότερες καθώς traders σπεύδουν να καλύψουν την έκθεσή τους.
Ο αριθμός των εκκρεμών συμβολαίων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης αυξάνεται, σημάδι ότι τα πιο μακροπρόθεσμα στοιχήματα από διαχειριστές χρημάτων βρίσκονται σε άνοδο.
Ωστόσο, ο συνολικός όγκος συναλλαγών έχει ξεπεράσει τον αριθμό των ανοιχτών συμβολαίων – υπονοώντας μια άνοδο των ξέφρενων αλγοριθμικών κεφαλαίων διαπραγμάτευσης .

Πότε αγοράζουν;

Κυρίως Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.
Η αγορά χρυσού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις αλλαγές των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ, και αυτό έγινε ακόμη πιο αληθινό από τότε που οι τιμές απογειώθηκαν στις αρχές Μαρτίου.
Οι βασικές οικονομικές εκδόσεις εκείνες τις μέρες προσφέρουν αναγνώσεις για την ισχύ της μεταποίησης, τις θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, και μια συγκεντρωμένη έκρηξη αγορών που παρατηρείται αφού τα δεδομένα παρέχουν μια ισχυρή ένδειξη για την ταυτότητα των πιο σημαντικών παραγόντων.
Αλλά αυτό από μόνο του προκάλεσε σύγχυση στους αναλυτές, επειδή τα πρόσφατα στοιχεία άρχισαν να είναι έντονα και οι επενδυτές στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων απαντούν με στοιχήματα ότι η αλλαγή πολιτικής της Fed θα έρθει αργότερα και θα είναι πιο ρηχή από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες.
Θεωρητικά, αυτό θα ήταν αρνητικό για τον χρυσό, επειδή τα υψηλά επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία που φέρουν απόδοση, όπως τα ομόλογα.
Οι επενδυτές πιέζουν επίσης προς τα πάνω το δολάριο, γεγονός που έχει κάνει τον χρυσό πολύ πιο ακριβό για τους αγοραστές στις κορυφαίες καταναλωτικές αγορές: την Κίνα και την Ινδία.

Γιατί αγοράζουν τώρα;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.
Η κραυγαλέα τρύπα στο αφήγημα των τελευταίων πέντε εβδομάδων είναι ότι ενώ η Fed αναμένεται ακόμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος – κάτι που θα ωφελήσει τον χρυσό – πολλοί επενδυτές έχουν πραγματικά πειστεί λιγότερο για το χρονοδιάγραμμα από ό,τι πριν από λίγους μήνες.
Μια πιθανότητα είναι ότι ορισμένοι επενδυτές χρυσού αντ’ αυτού μηδενίζουν την προοπτική μιας σκληρής προσγείωσης στην οικονομία των ΗΠΑ με βάση τα πρόσφατα δεδομένα και σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό για τον ρόλο του ως επενδυτικό καταφύγιο.
Αυτή η ιδέα θα μπορούσε επίσης να δώσει μια εξήγηση για μια άλλη περίεργη κίνηση στην αγορά χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες – τη σχέση μεταξύ μιας προσεκτικά παρακολουθούμενης διαφοράς τιμής χρυσού και των επιτοκίων της Fed των ΗΠΑ.
Η ποσοστιαία απόδοση μεταξύ spot London και προθεσμιακών συμβάσεων τριών μηνών – η οποία τείνει να παρακολουθεί τα επιτόκια λόγω του κόστους αποθήκευσης, χρηματοδότησης και ασφάλισης χρυσού – έχει κάνει μια σπάνια πτώση κάτω από τα επιτόκια της Fed τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τιμές spot εκτινάχθηκαν στα ύψη. Ιστορικά, αυτό συμβαίνει μόνο σε σταθερή βάση όταν τα επιτόκια είναι είτε χαμηλά είτε πρόκειται να κινηθούν απότομα χαμηλότερα.
Η αντιστροφή της διαφοράς μπορεί να σηματοδοτήσει ότι οι νευρικοί επενδυτές ζητούν να αποκτήσουν τώρα τον χρυσό spot, ως προστασία από πιθανή αναταραχή.
«Το ράλι αψηφά την κανονική σκέψη, ειδικά όταν πρόκειται για ακόμα υψηλά επιτόκια», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank AS.
«Πιστεύω ότι το αφήγημα αλλάζει προς τον επίμονο πληθωρισμό και ίσως μια σκληρή προσγείωση, με αρκετή γεωπολιτική αβεβαιότητα και αποπαγκοσμιοποίηση που οδηγεί τη ζήτηση των κεντρικών τραπεζών».

www.bankingnews.gr

loading...