Η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει… Ισραήλ – Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί η απόκτηση αντι-drone θόλου

Τα σχέδια της Ελλάδας για την απόκτηση αντι-drone θόλου, όπως το Ισραήλ, αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
«Έχει ήδη δρομολογηθεί. Ήταν φανερό, παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, στη Γάζα ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορική και αντι-drone κάλυψη. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Σκάι.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα. «Υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030», είπε χαρακτηριστικά.

Τα θαλάσσια πάρκα

Σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό. Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» και πρόσθεσε «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».
Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Της αρέσουν καλώς δεν της αρέσουν καλώς». Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας και η Ελλάδα θα το ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Δένδιας υποστήριξε «δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου» και συμπλήρωσε: «Όταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές».

www.bankingnews.gr

loading...