Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Δείτε σύμφωνα με τους διατροφολόγους και μετά από αναλύσεις ειδικών ποια φρούτα και λαχανικά συγκεντρώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων
Στην «κορυφή» βρίσκονται οι φράουλες (που είναι και της εποχής), το σπανάκι και τα φύλλα λαχανικών όπως κυρίως το λάχανο. Αυτά τα τρία ακολουθούνται από σταφύλια, ροδάκινα και αχλάδια. Την υπόλοιπη κατάταξη συμπληρώνουν τα νεκταρίνια, τα μήλα, οι πιπεριές, τα κεράσια, τα μύρτιλα και τα φασολάκια.

Το καλό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό και η απομάκρυνση της φλούδας (όπου είναι εφικτό) είναι οι καλύτερες μέθοδοι απομάκρυνσης των φυτοφάρμακων για τους καταναλωτές. Ακόμα και η παραφίνη που προστίθεται στην ντομάτα για την βελτίωση της εμφάνισής της, καλό είναι να απομακρύνεται, λένε οι ειδικοί. Σε τρόφιμα που δεν μπορεί να απομακρυνθεί η φλούδα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα φασολάκια συστήνεται το σχολαστικό τρίψιμο της εξωτερικής επιφάνειας και μάλιστα η χρήση λευκού ξιδιού. Δεδομένα από επιστημονικές αναλύσεις εξάλλου, δείχνουν ότι πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα μυκητοκτόνα μπορούν να διαταράξουν τα ανθρώπινα ορμονικά συστήματα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι για όλα τα φυτοφάρμακα και την επίδρασή τους στην δημόσια υγεία, ειδικά των παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το φυτοφάρμακο να τονιστεί αποτελεί χημική ουσία ή βιολογικό παράγοντα που καταστέλλει/εξουδετερώνει τα παράσιτα με στόχο την προστασία της καλλιέργειας. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι οι ποσότητες που παραμένουν πάνω στα τρόφιμα και παρουσιάζουν τοξική δράση. Τα υπολείμματα μπορούν να περιοριστούν με ορθές γεωργικές πρακτικές, ωστόσο δεν απομακρύνονται ολοκληρωτικά. Τα μέγιστα επιτρεπτά όρια καθορίζονται από την νομοθεσία κάθε χώρας και μετρούνται συχνά, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος και η υγεία του καταναλωτή.

loading...