Αρνητική… η Hamas για συμφωνία, φοβούνται μακελειό – Επίθεση Ισραήλ στα βόρεια, έτοιμο για εισβολή στη Rafah

Εάν η Hamas απορρίψει τη συμφωνία, θα δείξει ότι δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για τους Παλαιστίνιους της Γάζας λέει ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken
Πιέσεις στην Hamas να συναινέσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ με την παράλληλη απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων ασκούν οι ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως μια θετική απάντηση θα δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για τους κατοίκους της Γάζας.
Τη στιγμή που η αστυνομία στις ΗΠΑ «εκκαθαρίζει» τα πανεπιστήμια από τους φιλο-Παλαιστίνιους διαδηλωτές, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken υποστήριξε πως στο τραπέζι βρίσκεται μια πολύ καλή πρόταση συμφωνίας, αναφέροντας πως εάν την απορρίψει η Hamas, τότε θα στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.
Πάντως, και παρά τις πιέσεις η Hamas εμφανίζεται αρνητική, καθώς επισημαίνει ότι βασικός της όρος για να συμφωνήσει… είναι το τέλος του πολέμου.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ δηλώνει ότι είναι έτοιμο να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας και ισχυρή επίθεση στα βόρεια σύνορα της, διαμηνύοντας παράλληλα πως ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ο ισραηλινός στρατός θα εισβάλλει στη Rafah προκειμένου να εξοντώσει τα τελευταία τάγματα της Hamas και να ολοκληρώσει με νίκη τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Πιέσεις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ασκούν μεγάλες πιέσεις στην Hamas να απαντήσει θετικά στην πρόταση συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken, αφού εξέφρασε την αντίθεση του σε μια εισβολή στη Rafah, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να επιτύχει τώρα μια εκεχειρία.
«Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πολύ καλή πρόταση αυτή τη στιγμή.
Η Hamas πρέπει να πει ναι.
Αν η Hamas νοιάζεται αληθινά για τους Παλαιστίνιους και θέλει να δει να αμβλύνονται τα δεινά που υπομένουν άμεσα, πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία» υποστήριξε ο Blinken.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει αρχικά μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας περίπου 40 ημερών με την απελευθέρωση 20 με 33 Ισραηλινών ομήρων και δεκάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η πρόταση προβλέπει σε πρώτη φάση την απελευθέρωση 22 με 30 Ισραηλινών ομήρων σε διάρκεια μερικών εβδομάδων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει «η αποκατάσταση μιας βιώσιμης ηρεμίας», κατά την οποία θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι όμηροι και θα δοθούν οι σοροί των νεκρών ομήρων με αντάλλαγμα και πάλι την απελευθέρωση Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές..
Η πρόβλεψη περί «αποκατάστασης μιας βιώσιμης ηρεμίας» είναι ένας εύσχημος διπλωματικός τρόπος έτσι ώστε να υπάρξει μια «μόνιμη κατάπαυση πυρός» χωρίς ωστόσο να ονομάζεται έτσι.
Η Hamas ζητούσε επίμονα μια μόνιμη κατάπαυση πυρός προκειμένου να συναινέσει σε μια συμφωνία που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των ομήρων, αίτημα πάντως που το Ισραήλ απέρριπτε κατηγορηματικά… ως παράλογο.
Εκτιμάται πως στα χέρια της Hamas έχουν απομείνει 129 όμηροι – από τους αρχικά 250 και πλέον -, αν και εικάζεται ότι οι 34 από αυτούς είναι ήδη νεκροί.

Η απάντηση της Hamas

Η Hamas δεν έχει δώσει ακόμα την απάντηση της, κάτι που αναμένεται πάντως να γίνει πολύ σύντομα.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως μέχρι στιγμής η Hamas είναι αρνητική, αν και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
«Η Hamas είναι ανοικτή σε όλες τις πρωτοβουλίες για να τερματιστεί ο πόλεμος, με την επιφύλαξη όμως πως δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν οι πολύ σαφείς όροι που έχει θέσει» επισήμανε ο Suhail al-Hindi ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, επισημαίνοντας πως ανάμεσα σε αυτούς τους όρους είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα.
Σύμφωνα με τον Suhail al-Hindi, η Hamas δεν μπορεί ούτε να σηκώσει λευκή σημαία ούτε να παραδοθεί στους όρους των Ισραηλινών.
Παρά την αισιοδοξία που καλλιεργείται και τις πιέσεις που ασκούνται, ειδικοί εκτιμούν πως η Hamas δεν θα αποδεχθεί μια συμφωνία… που δεν θα προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

IDF: Μεγάλη επίθεση στα βόρεια, έτοιμοι για εισβολή στη Rafah

Και ενώ η Hamas αξιώνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, ο IDF συνεχίζει με ισχύ τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα ενώ προετοιμάζεται για μια επίθεση στα βόρεια σύνορα του.
Παράλληλα προετοιμάζει και την εισβολή στη Rafah, παρά τις αντιδράσεις των Αμερικάνων, οι οποίοι τονίζουν ότι υπέδειξαν καλύτερες λύσεις στους Ισραηλινούς.
«Η ιδέα πως θα σταματήσουμε τον πόλεμο προτού επιτύχουμε τους στόχους μας είναι εκτός συζήτησης.
Θα μπούμε στη Rafah και θα εξαλείψουμε τα τάγματα της Hamas, με ή χωρίς συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» ανέφερε πρόσφατα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu,

Τεχνητό προσωρινό λιμάνι

Εν τω μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς ο στρατός των ΗΠΑ κατασκευάζει τεχνητό προσωρινό λιμάνι ανοικτά της Γάζας, που θα επιτρέψει – ενδεχομένως και εντός του μήνα – να παραδίδεται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια διά θαλάσσης, μέσω Κύπρου στη Λωρίδα της Γάζας.
Εκτιμάται πως έχει ήδη κατασκευαστεί το 50% και πλέον του λιμανιού.
«Έως σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει κατά 50% και πλέον την εγκατάσταση του λιμανιού αυτού» ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα 320 εκατομμύρια δολάρια και αναμένεται το λιμάνι να είναι επιχειρησιακά έτοιμο εντός των επόμενων ημερών.

Επεμβάσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ επεμβαίνει η αστυνομία προκειμένου να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις φοιτητών και καθηγητών υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας.
Μετά τις επεμβάσεις στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών και στο πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ντάλας όπου και προχώρησε σε 17 συλλήψεις.
Σε δύο πανεπιστημιακούς χώρους στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 300 συλλήψεις ενώ καταυλισμοί διαλύθηκαν και στις πανεπιστημιουπόλεις του πανεπιστημίου της Αριζόνας στην Τουσόν και στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.
Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, οι κινητοποιήσεις υποστήριξης στη Λωρίδα της Γάζας πολλαπλασιάζονται στις ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια ως τα μεγάλα πανεπιστήμια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, με το κύμα των διαδηλώσεων να θυμίζει σε πολλούς το κίνημα εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ.
Οι φοιτητές κάλεσαν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να κόψουν τους δεσμούς τους με εταιρείες συνδεόμενες με το Ισραήλ και κατήγγειλαν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

loading...