Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε (ακόμα) τα μνημόνια για τις Πρέσπες – Έχουμε ηρεμία στο Αιγαίο, vid

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ΣΚΑΪ παραχωρείσαι  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτώμενος σε πρώτη φάση για τα εθνικά ζητήματα σε Αιγαίο και Σκόπια.
Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, δεν πρόκειται να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, τουλάχιστον όχι όσο η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η άλλη πλευρά δεν θα κάνει αυτά για τα οποία συμφώνησε.

Οι δηλώσεις του για τα Σκόπια και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Λυπάμαι που ο κ. Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του, είπε ο πρωθυπουργός για τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είχα επισημάνει τα προβλήματα από τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς με τη συμφωνία καθιερώνεται ο όρος μακεδονικός και μακεδονική γλώσσα

Προειδοποίησα με μια σαφή δήλωση και τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδηποτε απόκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει σοβαρές συνέπειες και στη σχέση με εμάς αλλά και όσον αφορά τον δρόμο προς την Ευρώπη

Σχετικά με τα μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια και να ακυρώσουμε το βασικότερο όπλο που έχουμε για την τήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι μια πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο λόγος για τον οποίο άλλαξε η πρόεδρος των Σκοπίων τη θέση της είναι η μη κύρωση των μνημονίων; Εμείς δικαιωθήκαμε με την επιλογή μας γιατί βλέπαμε τον κίνδυνο. Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών».

 

 

Δηλώσεις για την Τουρκία και τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο
Με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής πάνω στα ελληνοτουρκικά:

«Εδώ και 14 μηνές υπάρχει μια ηρεμία στο Αιγαίο χωρίς παραβιάσεις. Ίσως η Τουρκία να κατάλαβε ότι αυτή η πολιτική μπορεί να της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε ήδη θαλάσσια πάρκα στην Αλόννησο και τη Ζάκυνθο. Η δημιουργία των πάρκων εντός της ελληνικής επικράτειας δεν αφορά την Τουρκία.

O σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά είναι μια καθαρά περιβαλλοντική πρωτοβουλία και δεν υποκρύπτει κανένα θέμα για υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ».

loading...