Σκηνές Αποκάλυψης στη Γάζα – Γεμίζουν τα νοσοκομεία με υποσιτισμένα παιδιά, έρχεται λιμός – Ισραήλ: Θα επιτεθούμε στη Rafah

Σκηνές Αποκάλυψης έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου πέρα από τα συντρίμμια και τις ισοπεδωμένες πόλεις που αποκαλύπτουν οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις που καταφέρνουν να φτάσουν στα βορειότερα εδάφη, σοκ προκαλούν οι εικόνες με τα υποσιτισμένα παιδιά που κατακλύζουν τα νοσοκομεία.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει άμεσα κατάπαυση πυρός τότε, τότε θα πρέπει να αναμένονται μαζικοί θάνατοι λόγω του λιμού, τη στιγμή που διεθνείς οργανώσεις αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα… ως πολεμικό όπλο.
Παρά την εξόντωση που υφίσταται ο πληθυσμός των Παλαιστινίων της Γάζας, το Ισραήλ διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένο να συνεχίσει μέχρι τέλους τον πόλεμο κατά της Hamas, με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να υποστηρίζει πως η χερσαία εισβολή στη Rafah θα πραγματοποιηθεί.

Υποσιτισμένα παιδιά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Παλαιστινίων, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 27 παιδιά και τρεις ενήλικες λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης.
Τα περισσότερα από τα 27 παιδιά έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο Kamal Adwan ενώ άλλα στο νοσοκομείο Al Shifa, τα οποία και τα δύο βρίσκονται στη βόρεια Γάζα.
Θάνατοι όμως από υποσιτισμό αναφέρθηκαν και στη νότια πόλη της Rafah, με το πρακτορείο Reuters να αναφέρει πως κατά τη διάρκεια αυτοψίας που έκανε στο νοσοκομείο al Awda εντόπισε τουλάχιστον 10 βαριά υποσιτισμένα περιστατικά.
9_40.jpg
Προειδοποίηση ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως υποστηρίζει, εάν δεν αναληφθεί άμεσα δράση έτσι ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, τότε ο λιμός θα χτυπήσει από τώρα έως τον Μάιο τη βόρεια Γάζα, εκεί όπου εκτιμάται ότι έχουν παγιδευτεί περίπου 300.000 άνθρωποι λόγω των μαχών Ισραηλινών και Hamas.
Εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων που βρίσκονται στα βόρεια εδάφη είναι αντιμέτωπα με εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα υποσιτισμού και θνησιμότητας, ενώ η UNICEF τονίζει ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά κάτω των 2 ετών στη βόρεια Γάζα υποφέρει από οξύ υποσιτισμό.
Στις δε επικρίσεις οργανώσεων και αξιωματούχων για παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ τις απορρίπτει κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας πως δεν θέτει όρια στον όγκο της βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στη Γάζα.

Netanyahu: Θα επιτεθούμε στη Rafah

Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στη Rafah, όπως προκύπτει από την αυτοψία και το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει πως στο κέντρο υγείας al Awda στη Rafah, περισσότερες από 12 γυναίκες φρόντιζαν τα υποσιτισμένα παιδιά τους.
Αν και αναφέρεται πως τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά είχαν προβλήματα υγείας και πριν από τον πόλεμο, παρόλο αυτά – βάσει του δημοσιεύματος – η εικόνα τους είναι κατά πολύ χειρότερη πλέον.
Παρά τις τραγικές αυτές εικόνες, οι Ισραηλινοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της Hamas μέχρι τέλους.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υπογράμμισε πως η χερσαία εισβολή στη Rafah θα πραγματοποιηθεί, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τη διεθνή κοινότητα.

Το ξεκαθάρισα στον Biden

Μιλώντας σε Ισραηλινούς βουλευτές, ο Netanyahu είπε πως ξεκαθάρισε στον Αμερικάνο πρόεδρο, Joe Biden κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία πως «είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξουδετέρωση αυτών των ταγμάτων στη Rafah» καθώς και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει αυτό, πέρα από μια χερσαία εισβολή.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος Biden έστειλε σαφές μήνυμα στον Netanyahu πως μια χερσαία επίθεση στη Rafah θα ήταν λάθος και ότι αυτό που απαιτείται είναι μια συνεκτική πολιτική για την Γάζα.
Μάλιστα οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητήσουν τα σχέδια αφενός για τη Rafah αφετέρου για την επόμενη ημέρα στη Γάζα.
Ο Netanyahu είπε πως θα περιμένει να ακούσει τις προτάσεις των Αμερικάνων, «από σεβασμό προς τον πρόεδρο», αν και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν αυτής της εισβολής, εάν πράγματι το Ισραήλ θέλει να … εξαφανίσει την Hamas.

Οι διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή, καταβάλλεται μια ακόμα προσπάθεια για μια διαπραγματευτική λύση που θα οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός, στην απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων και σε αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ήδη μια ακόμα περιοδεία στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιήσει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος θα έχει νέες συνομιλίες με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας για μια «σωστή αρχιτεκτονική που θα φέρει μια μακρά ειρήνη».
«Το 100% του πληθυσμού» της Λωρίδας της Γάζας βιώνει κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας.
Είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός περιέρχεται σε αυτήν την κατάσταση» είπε ο Blinken, ο οποίος δεν έχει εντάξει το Ισραήλ ως σταθμό της περιοδείας του.
Πάντως, οι Ισραηλινοί συμμετείχαν σε συνομιλίες στο Κατάρ με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν αναφέρεται κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, με την Hamas να κατηγορεί το Ισραήλ πως σαμποτάρει τις συνομιλίες καθώς διεξάγει ευρείας κλίμακας επιθέσεις στο νοσοκομείο Al Shifa στη Γάζα.

Βομβαρδισμοί και πυρά

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως κατά την επιχείρηση τους στο νοσοκομείο Al Shifa εξουδετέρωσαν τουλάχιστον 90 μαχητές της Hamas καθώς και ότι συνέλαβαν περίπου 300 άτομα, τα οποία και ανακρίνουν.
Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν σημείο στην πόλη της Γάζας, όπου είχαν συγκεντρωθεί άμαχοι προκειμένου να διασφαλίσουν την είσοδο φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας, με την Hamas να κάνει λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς, ενώ άλλοι 15 νεκροί αναφέρθηκαν και στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, στην κεντρική Γάζα ύστερα από βομβαρδισμό σε κτήριο κατοικιών.
Εκτιμάται πως δεκάδες είναι θαμμένοι στα συντρίμμια.

Όπλα τέλος από τον Καναδά

Εν τω μεταξύ, ο Καναδάς αποφάσισε να πάψει να προμηθεύει με όπλα το Ισραήλ.
Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Israel Katz χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Καναδά, που «υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται». «Η Ιστορία θα κρίνει σκληρά την απόφαση αυτή της καναδικής κυβέρνησης» υποστήριξε ο Katz.

Στους 31.189 οι νεκροί

Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 31.189 με τους τραυματίες να ανέρχονται σε περίπου 74.000.
8_69.jpg

Palestinians rush for cover as smoke billows after Israeli bombardment in central Gaza City on March 18, 2024, amid the ongoing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by AFP)

www.bankingnews.gr

loading...