Ποιος είναι ο… Joker-10 που «φύτεψαν» οι ρωσικές δυνάμεις στο ουκρανικό μέτωπο και σπέρνει όλεθρο

Ένα μοναδικό ρωσικό αεροσκάφος FPV που δεν ανιχνεύεται και «τρελαίνει» τους Ουκρανούς
Μικρά ρωσικά drones Πρώτου Προσώπου (FPV), τα ευέλικτα Joker-10, έχουν γίνει με την παρουσία τους, ο όλεθρος των στρατευμάτων και των οχημάτων στα πεδία μάχης του πολέμου proxy Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και μαζί με τα μεγαλύτερα, ακριβά στρατιωτικά «ξαδέρφια» τους, ξαναγράφουν το κανόνες του σύγχρονου πολέμου.
Το Κέντρο για Ολοκληρωμένες Μη Επανδρωμένες Λύσεις (UAV drones), είναι ένας Ρώσος κατασκευαστής drones γνωστός για την ανάπτυξη της σειράς UAV πολλαπλών χρήσεων, των λεγόμενων Joker, δημιούργησε ένα νέο μοντέλο γνωστό ως Joker-10.
Το UAV χρησιμοποιείται ήδη από τις ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης, και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του, έχει μεταφορική ικανότητα έως και 5 κιλά και ταχύτητα πτήσης περίπου 100 km/h πλήρως φορτωμένο ή 200 km/h κενό.

Φυτεύεται, μπαίνει σε «χειμερία νάρκη» και ενεργοποιείται από απόσταση

Το drone διαθέτει μοναδικές σχεδιαστικές λύσεις που του επιτρέπουν να βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» ενώ βρίσκεται σε αναμονή για έως και ένα μήνα πριν ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως.
«Το drone μας είναι εξοπλισμένο με δύο ζωτικής σημασίας καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Πρώτο: Έχει μια μονάδα hibernator που επιτρέπει στους χειριστές να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν το drone από απόσταση.
Δηλαδή, όχι απλώς να ανάβει και να σβήνει ο κινητήρας του, αλλά να απενεργοποιείται εντελώς η τροφοδοσία της συσκευής.
Ουσιαστικά, είναι σαν να τραβάς εξ αποστάσεως την μπαταρία από το drone», δήλωσε στο Sputnik ο γενικός διευθυντής Dmitry Kuzyakin.
«Το drone μπορεί να περιμένει για εκτόξευση έως και μία εβδομάδα το χειμώνα και έως και ένα μήνα το καλοκαίρι», εξήγησε ο Kuzyakin, προσθέτοντας ότι το drone είναι ανθεκτικό στη βροχή και το χιόνι.
Σε κατάσταση αδρανοποίησης, το UAV μπορεί να επικοινωνεί με τους χειριστές μέσω παθητικών μέσων.
«Είναι παθητικό, πρακτικά δεν υπάρχουν ραδιοεκπομπές και επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της αδρανοποίησης», είπε.
Η δυνατότητα εξ αποστάσεως εξαγωγής του UAV από τη χειμερία νάρκη επιτρέπει στους στρατιώτες να τοποθετούν κοιμισμένα Joker-10 σε περιοχές πρώτης γραμμής και να φεύγουν, χωρίς να εντοπίζονται από μονάδες συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών της Ουκρανίας που κυνηγούν Ρώσους χειριστές drone.
Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν τα drones, οι χειριστές τους δεν είναι ορατοί στην αντίπαλη πλευρά για να γίνουν στόχοι της.
Εάν είναι απαραίτητο, το drone μπορεί επίσης να πετάξει στον χώρο αναμονής του και να απενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως.

Δεύτερο: Το Joker-10 φέρει ηλεκτρονικό σύστημα πυροκροτητή, το οποίο καθιστά δυνατή την εξ αποστάσεως καταστροφή του και την αποτροπή του να πέσει στα χέρια του εχθρού.
«Μέχρι σήμερα, ο εχθρός δεν έχει πάρει στα χέρια του ούτε ένα από τα drones μας, επειδή ο οδηγός έχει την εγγύηση ότι θα πυροδοτηθεί είτε από ένα χρονόμετρο, είτε από πρόσκρουση, είτε από την εντολή του χειριστή.
Θα σβήσει επίσης αν κάποιος προσπαθήσει να το καταστρέψει ή να του κόψει τα καλώδια», είπε.
Το Κέντρο για Ολοκληρωμένες Μη Επανδρωμένες Λύσεις αποκάλυψε τη σειρά Joker των drones FPV τον περασμένο Μάιο, παίρνοντας ως σύνθημα τις ξένες εξελίξεις στα αθλητικά drones εμπορικής ποιότητας, καθώς και στην τεχνολογία Western UAV που αναπτύχθηκε από τον ουκρανικό στρατό, για τη δημιουργία μιας «καθολικής» σειράς drones για επιχειρήσεις από την αναγνώριση ναρκών, τις επιθέσεις καμικάζι και τη μεταφορά εξειδικευμένου εξοπλισμού.
Όλα τα drones της σειράς Joker διαθέτουν τυποποιημένη διαμόρφωση υλικολογισμικού και συστήματα τοποθέτησης ωφέλιμου φορτίου για διευκόλυνση των λειτουργιών, που διαφέρουν κυρίως ως προς το βάρος και τα χαρακτηριστικά ωφέλιμου φορτίου.
«Ο Τζόκερ μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως το ομώνυμο φύλλο του», είπε ο Kuzyakin σε μια συνέντευξη στα ΜΜΕ τον περασμένο Μάιο.

www.bankignews.gr

loading...