Η μεγάλη απάτη της πράσινης ενέργειας – Ζημιές 9 τρισ. δολ. από την κατάρρευση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων

Τα έσοδα θα μειωθούν από 17 τρισ. δολάρια σε μόλις 9 τρισ. δολάρια έως το 2040

Την ώρα που η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, οι οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κινδυνεύουν να χάσουν έσοδα τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το πλήγμα που έχει δεχθεί η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πρόσφατη μελέτη του think tank Carbon Tracker.
Η μελέτη, εξετάζοντας 40 οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η μελέτη προβλέπει ότι τα έσοδα θα μειωθούν από 17 τρισ. δολάρια σε μόλις 9 τρισ. δολάρια έως το 2040, αν η υφήλιος εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει προειδοποιήσει ότι η ζήτηση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να κορυφωθεί πριν από το 2030.
Για να δώσει μια ένδειξη για το πόσο εξαρτημένα είναι αυτά τα κράτη από τα ορυκτά καύσιμα, το 2021, οι κρατικές εξαγωγές υδρογονανθράκων αντιστοιχούσαν μεταξύ του 55% και 92% των συνολικών εξαγωγών.
Και αυτές οι εξαγωγές παρήγαγαν μεταξύ του 60% και 84% των κρατικών εσόδων.
Αλλά η μείωση αυτής της εξάρτησης μπορεί να μην είναι εύκολη.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συγκαταλέγονται στις 28 οικονομίες που πρόκειται να δουν τα αναμενόμενα έσοδά τους από τα ορυκτά καύσιμα να μειώνονται περισσότερο από το μισό έως το 2040, σύμφωνα με τις τρέχουσες δεσμεύσεις για το κλίμα.
Οι δύο παραγωγοί βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για τουλάχιστον το 40% των εσόδων τους, διαπίστωσε το Carbon Tracker.
Η έκθεση Carbon Tracker διαπίστωσε ότι τα κράτη που εξαρτώνται από το πετρέλαιο στην Αφρική θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα στην παγκόσμια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Νιγηρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Γκαμπόν κινδυνεύουν να χάσουν το 60% του συνολικού δημοσιονομικού τους προϋπολογισμού μέχρι το 2040.

Νέες επενδύσεις και εκπαίδευση

Μαζί με τις ροές κρατικών εσόδων που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη έχουν συχνά σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές ορυκτών καυσίμων και ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απασχολείται στον τομέα.
Η αναδιάρθρωση απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.
H έκθεση προέτρεψε τα πετρελαϊκά κράτη να διαφοροποιηθούν γρήγορα και ζήτησαν διεθνή στήριξη για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, προειδοποιώντας ότι η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μπορούσε να υπονομεύσει την πιστοληπτική ικανότητα.
Η ευπάθεια των καθιερωμένων οικονομιών ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τους αναδυόμενους παραγωγούς, όπως η Γουιάνα και η Ουγκάντα, για τους κινδύνους που εγκυμονεί το υπερβολικό στοίχημα στο πετρέλαιο.

Saudi Aramco: Ανέφικτη η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου – Η πράσινη μετάβαση αποτυγχάνει εμφανώς

Η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, επικαλούμενος στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια.
«Στον πραγματικό κόσμο, η τρέχουσα στρατηγική μετάβασης αποτυγχάνει εμφανώς στα περισσότερα μέτωπα, καθώς συγκρούεται με πέντε σκληρές πραγματικότητες.
Χρειάζεται επειγόντως μια επανεκκίνηση της στρατηγικής μετάβασης και η πρότασή μου είναι η εξής: Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και αντ’ αυτού να επενδύσουμε σε αυτά επαρκώς αντανακλώντας ρεαλιστικές υποθέσεις ζήτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Nasser κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε πάνελ στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek by S&P Global στο Χιούστον του Τέξας, υπό το χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Δήλωσε ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν τους υδρογονάνθρακες σε κλίμακα, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει επενδύσει περισσότερα από 9,5 τρισεκ. δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρέχουν σήμερα λιγότερο από το 4% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ η συνολική διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων είναι μικρότερη από 3%, είπε.
Την ίδια στιγμή, το μερίδιο των υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έχει μόλις και μετά βίας μειωθεί τον 21ο αιώνα από 83% σε 80%, δήλωσε ο Nasser. Η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα κατά την ίδια περίοδο και θα φθάσει σε ιστορικό υψηλό φέτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.
Το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 70% από την αρχή του αιώνα, δήλωσε. Η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είπε.
«Αυτή δεν είναι καθόλου η μελλοντική εικόνα που κάποιοι ευαγγελίζονται. Ακόμη και αυτοί αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της ασφάλειας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».
Τα αναπτυσσόμενα έθνη του παγκόσμιου Νότου, θα οδηγήσουν τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η ευημερία αυξάνεται σε αυτά, που, σημειωτέον, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Τα έθνη αυτά λαμβάνουν λιγότερο από το 5% των επενδύσεων που στοχεύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθεσε.
Ο κ. Nasser δήλωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ίδιος δήλωσε ότι μόνο οι βελτιώσεις της αποδοτικότητας έχουν μειώσει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας κατά σχεδόν 90 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα ισοδύναμου πετρελαίου.
«Θα πρέπει να εισάγουμε σταδιακά νέες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες όταν είναι πραγματικά έτοιμες, οικονομικά ανταγωνιστικές και με τις κατάλληλες υποδομές», δήλωσε.

ft_4.JPG
www.bankingnews.gr

loading...