Ζ. Μπορέλ: Το σχέδιο για την ενίσχυση της Ουκρανίας από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Η ΕΕ σχεδιάζει να αποταμιεύσει χρήματα από ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξει την Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να «αποθηκεύσει» το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη και να τα μεταφέρει σε ένα ταμείο που θα διοικείται από την ΕΕ και θα χρηματοδοτεί όπλα για την Ουκρανία, σύμφωνα με όσα πρότεινε την Τρίτη ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι θα υποβάλει επίσημη πρόταση στις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Το σχέδιο Μπορέλ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης
Σύμφωνα με το σχέδιο του Μπορέλ, τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι πληρωμές τόκων, θα πήγαιναν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα εκτός προϋπολογισμού ταμείο που παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε χώρες εκτός ΕΕ και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την Ουκρανία.

«Αν το κάνουμε αυτό, οι Ρώσοι δεν θα είναι πολύ ευχαριστημένοι», δήλωσε ο Μπορέλ.

Ενώ πρόσθεσε ότι «το ποσό των χρημάτων – τρία δισεκατομμύρια (ευρώ) ετησίως – δεν είναι καν εξαιρετικό. Αλλά δεν είναι αμελητέο».

«Το υπόλοιπο 10% των κατασχεθέντων εσόδων να διατεθεί στον κεντρικό προϋπολογισμό της ΕΕ»
Περίπου το 70% του συνόλου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είναι δεσμευμένα από τη Δύση βρίσκεται στο βελγικό κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear, το οποίο διαθέτει το ισοδύναμο αξίας 190 δισεκατομμυρίων ευρώ (206,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) διαφόρων τίτλων και μετρητών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Επιπλέον, ο Μπορέλ πρότεινε το υπόλοιπο 10% των κατασχεθέντων εσόδων να διατεθεί στον κεντρικό προϋπολογισμό της ΕΕ – ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων – για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της ουκρανικής βιομηχανίας.

Τέλος, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να αποφέρουν μεταξύ 15 και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κέρδη μετά από φόρους μέχρι το 2027, ανάλογα με τα παγκόσμια επιτόκια.

Ναυτεμπορική

loading...