Τα σχέδια αντίστασης του Ιράκ εξαρτώνται από μια εκεχειρία στη Γάζα

Με την πρώτη ματιά, οι αντιστασιακές φατρίες του Ιράκ φαίνονται να συγκρούονται σχετικά με τη στόχευση των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Αλλά μια βαθύτερη ματιά δείχνει ότι αυτό είναι ένα στρατηγικό τέχνασμα και ότι οι κοινοί πρωταρχικοί στόχοι τους παραμένουν σταθεροί.

Ο γενικός γραμματέας της ιρακινής παράταξης της αντίστασης Kataib Hezbollah, Abu Hussein al-Hamidawi , είναι γνωστός για τις ισχυρές αλλά ακριβείς δηλώσεις του. Τα λόγια του έχουν βάρος, συχνά περιέχουν κωδικοποιημένα μηνύματα που έχουν έντονη απήχηση εντός της παράταξής του και όχι μόνο.

Μετά τη δολοφονία των ΗΠΑ ενός βασικού ηγέτη της οργάνωσης, του Wissam Muhammad Saber – επίσης γνωστό ως Abu Baqir al-Saadi – ο Hamidawi δημοσίευσε ένα μήνυμα που περιείχε έναν προσεκτικά επιλεγμένο στίχο από το Κοράνι : «Κύριέ μας, δώσε μας υπομονή, κάνε μας να σταθούμε σταθερά και βοήθησέ μας ενάντια στους απίστους». Είναι ενδιαφέρον ότι το πλαίσιο του στίχου είναι μια επίκληση του στρατού του Προφήτη Σαούλ εναντίον του Γολιάθ και των δυνάμεών του.

Η χρήση του στίχου από τον Hamidawi πιθανότατα σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της Kataib Hezbollah κατά της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, παρά την πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι θα αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτή η απόφαση φέρεται να λήφθηκε μετά από τεράστιες πιέσεις από την ιρακινή κυβέρνηση μετά την επιχείρηση Tower 22 στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, η οποία σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε αρκετές δεκάδες άλλους.

Στρατηγικές παρατάξεων και περιφερειακές συγκρούσεις

Πηγές ενημερώνουν το The Cradle ότι η αναστολή των δραστηριοτήτων του Kataib Hezbollah είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην αποτροπή περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Δυτική Ασία. Κάποιοι μάλιστα εικάζουν ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου μια γενοκτονική εκστρατεία έχει εξαπολύσει το Ισραήλ τους τελευταίους τέσσερις μήνες μετά την επιχείρηση αντίστασης στο Al-Aqsa Flood της 7ης Οκτωβρίου .

Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη του Brian Nelson , υφυπουργού των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, στη Βαγδάτη μετά την επιχείρηση Tower 22 σηματοδοτεί μια νέα φάση στην εσωτερική πολιτική δυναμική του Ιράκ.

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σημαντικά κατά την επίσκεψη του Νέλσον, αντανακλώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πηγές του ιρακινού κοινοβουλίου αποκαλύπτουν ότι ο Νέλσον εξέδωσε σκληρές προειδοποιήσεις για επιβολή κυρώσεων στην ιρακινή κυβέρνηση, στοχεύοντας ιδιαίτερα τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης ( PMU ), εάν οι προσπάθειες της Βαγδάτης να καταπνίξει τις αντιστασιακές δραστηριότητες αποτύχουν.

Οι συνέπειες τέτοιων κυρώσεων εκτείνονται πέρα από τις φατρίες της αντίστασης, επηρεάζοντας διάφορους τομείς της ιρακινής οικονομίας και θεσμούς που ανήκουν κατά κύριο λόγο στους Σιίτες. Εάν αυτές οι κυρώσεις ενταθούν και επηρεάσουν το ίδιο το PMU – αναπόσπαστο μέρος των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων – οι επιπτώσεις θα ήταν εκτεταμένες, επηρεάζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών μαρτύρων και τραυματιών, και επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες κοινωνικοπολιτικές εντάσεις εντός του Χώρα.

Αν και η Kataib Hezbollah είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές φατρίες αντίστασης του Ιράκ, η απόφασή της να αναστείλει τις επιχειρήσεις δεν συνεπάγεται παύση των στρατιωτικών ενεργειών από τις μικρότερες φατρίες του Ιράκ. Ενώ η κίνηση του Hamidawi ευθυγραμμίζεται με μια ευρύτερη περιφερειακή στρατηγική, ιδιαίτερα τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, δεν την έχουν υποστηρίξει ρητά όλες οι ιρακινές φατρίες. Συγκεκριμένα, το κίνημα Al-Nujaba του Sheikh Akram al-Kaabi δεν έχει σηματοδοτήσει ανοιχτά την υποστήριξή του στην απόφαση Hamidawi.

Οι αναλυτές προτείνουν ότι αυτή η ασυμφωνία είναι πιθανόν ένας εσκεμμένος στρατηγικός ελιγμός μεταξύ της Kataib Hezbollah και της Al-Nujaba. Η δύναμη του τελευταίου έγκειται κυρίως στη Συρία, η οποία μετριάζει κάπως τον επείγοντα χαρακτήρα για σαφή ευθυγράμμιση με τις πολιτικές υποθέσεις του Ιράκ.

Ο αγώνας του Σουδάν για σταθερότητα

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι βρίσκεται σε επισφαλή θέση από την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood. Η εύθραυστη εσωτερική, οικονομική και πολιτική κατάσταση του Ιράκ βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά την ηγεσία στα τέλη του 2022, και το υπουργικό του συμβούλιο έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη ατζέντα για να αντιμετωπίσει τα δημόσια παράπονα μέσω εκτεταμένων έργων υποδομής. Όμως, η έκρηξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατέστρεψε την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ιρακινών φατριών και της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, στρέφοντας την προσοχή του αλλού.

Αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, υπό την αιγίδα του Συντονιστικού Πλαισίου που αποτελείται από σιιτικές πολιτικές δυνάμεις, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, με στόχο την απέλασή τους και άλλων ξένων δυνάμεων. Αυτή η κίνηση ακολούθησε έντονες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ με στόχο τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία ως απάντηση στην επιχείρηση Tower 22, η οποία έχει επιδεινώσει βαθιά τις εντάσεις μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον.

Η στάση της ιρακινής κυβέρνησης έναντι των ΗΠΑ σκληρύνθηκε ακόμη περισσότερο όταν οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ψευδώς τη Βαγδάτη ότι είχε προηγούμενη γνώση των αεροπορικών επιδρομών, χαρακτηρίζοντάς την ως προδοσία. Παρά την άρνηση της Βαγδάτης, η συγγνώμη της Ουάσιγκτον, αν και καθυστερημένη, απέτυχε να κατευνάσει την οργή του Ιράκ, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες επιδρομές της Τουρκίας, του Ιράν και των ΗΠΑ στο ιρακινό έδαφος.

Επιπλέον, η αδυναμία του Σουδάν να εξασφαλίσει μια συνάντηση με αξιωματούχους των ΗΠΑ ή να λάβει πρόσκληση στον Λευκό Οίκο –ανάγνωστο για κανέναν προηγούμενο Ιρακινό πρωθυπουργό τα χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003– δείχνει την κακή κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Παρόλα αυτά, το Σουδάνι κατάφερε να πείσει με επιτυχία τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις φατρίες της αντίστασης να δώσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στους στρατιωτικούς υπολογισμούς τους μεταξύ τους. Αυτή η διπλωματική πρωτοβουλία είχε στόχο να απομακρύνει την εστίαση από την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ιράκ και να επηρεάσει θετικά την αφήγηση γύρω από την ιρακινή πολιτεία και κυριαρχία.

Δεδομένης της φύσης της τρέχουσας εκρηκτικής δυναμικής της Δυτικής Ασίας, όλες οι πιθανότητες παραμένουν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων εκεχειρίας στη Γάζα, που θα μπορούσαν να αναστήσουν δευτερεύοντα στρατιωτικά μέτωπα στην περιοχή. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα εκθέσει τις ΗΠΑ ως αποτυχημένο μεσολαβητή της ειρήνης που ευνοεί τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, πάνω από όλα τα άλλα ζητήματα.

Επιπλέον, οι ξέφρενες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να διαχωρίσει τις κρίσεις στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη από εκείνες στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και στο νότιο Λίβανο συνεχίζονται. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να συγκεντρώσει πολιτική υποστήριξη για την πίεση των αντιστασιακών φατριών –ιδιαίτερα στο Ιράκ– αλλά είναι μια άποψη που απορρίπτουν οι Άραβες σε όλο το φάσμα, με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη απειλή της περιοχής – ακόμη και εντός των συμμάχων κρατών.

 

Κατά συνέπεια, οι ιρακινές φατρίες αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς για να ασκήσουν πίεση και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα στην Παλαιστίνη. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την εξερεύνηση νέων πεδίων και τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, όπως προτείνεται από πηγές εντός της ιρακινής αντίστασης.

loading...