Αποφασισμένος ο Μητσοτάκης: Τα επόμενα 24ωρα η συζήτηση για τον γάμο ομοφυλόφιλων – H ομάδα των υπερασπιστών

Κανείς, πάντως, εκ των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να προδιαγράψει πόσο θα διαρκέσει η δημόσια συζήτηση επί του θέματος
Οπρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει τη συζήτηση σε επίπεδο κοινωνίας και δημοσίου λόγου για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών. Επιθυμεί να κλείσει τη συζήτηση για ενδεχόμενο “φρένο” ή “γκάζι” στη νομοθετική πρωτοβουλία αυτή. Το πρωτεύον για τον πρωθυπουργό είναι να εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησης, και αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία με μια δική του τοποθέτηση, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη συνεδριάζει για πρώτη φορά το 2024 το Υπουργικό, ενώ αν δεν τοποθετηθεί τότε, θα βρεθεί άλλο βήμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι αυτή τη στιγμή στη δημόσια συζήτηση επικρατεί μια «κακοφωνία», με δεδομένο ότι δεν εκφράζεται συντεταγμένα άποψη υπέρ του νομοθετήματος, ενώ σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση για διάφορες έννοιες. Για παράδειγμα, όπως εξηγούν στο protothema.gr αρμόδια στελέχη που εμπλέκονται στις συζητήσεις που γίνονται και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, είναι απολύτως κρίσιμο να διαχωριστεί το δικαίωμα της τεκνοθεσίας (που περιλαμβάνει την αναγνώριση παιδιών και την υιοθεσία) από αυτό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (που περιλαμβάνει την παρένθετη μητρότητα). Με βάση τις εκτιμήσεις, η τεκνοθεσία θα επιτρέπεται, σε αντίθεση με την υποβοηθούμενη αναπαγωγή, για την οποία θα παραμείνει το σημερινό status quo.

Κανείς, πάντως, εκ των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να προδιαγράψει πόσο θα διαρκέσει η δημόσια συζήτηση επί του θέματος. Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε και υπό ποια μορφή θα έρθει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο, για να πάρει εν συνεχεία τον δρόμο για τη Βουλή. Η εκκίνηση της συζήτησης, πάντως, μπορεί να έχει ως λογικό συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα αργήσει και τόσο.

H task force για τον δημόσιο διάλογο
Ένα από τα πρόσωπα που έχει συζητηθεί να «σηκώσουν» το βάρος της δημόσιας υπεράσπισης του νομοσχεδίου είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος μπορεί και να το εισηγηθεί, όταν έρθει στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, όμως, πέραν του πρωθυπουργού υπάρχει και μια ομάδα στελεχών, υπουργών και βουλευτών, που θα βγουν το επόμενο διάστημα «μπροστά» στη δημόσια συζήτηση, προκειμένου να υπεραμυνθούν των προβλέψεων του νομοθετήματος.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκ των πραγμάτων μια σειρά κεντρικών κυβερνητικών στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου που παρεμβαίνουν συχνά στον δημόσιο διάλογο, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Υπάρχουν επίσης μια σειρά υπουργών που έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Σοφία Ζαχαράκη, η Λίνα Μενδώνη, η Νίκη Κεραμέως και η Δόμνα Μιχαηλίδου. Συν τω χρόνω, σε αυτή την ομάδα θα προστεθούν και άλλοι υπουργοί.

Υπάρχουν επίσης «γαλάζιοι» βουλευτές, με πρώτη τη γραμματέα του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, αλλά και βουλευτές της νεότερης γενιάς, όπως οι βουλευτές Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης και Νεφέλη Χατζηϊωαννίδου. Τέλος, όταν ξεκινήσει η συζήτηση θα τοποθετηθεί και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει το dark room, είχε φάει τις ημέρες των Χριστουγέννων μαζί με τον σύζυγό του με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του από το εν λόγω νομοσχέδιο.

loading...