Αντισιωνισμός στην Λατινική Αμερική

Εγκλήματα πολέμου, ακόμη και εγκλήματα γενοκτονίας (που συνάγεται από την πορεία των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από την επιθυμία να εξοντωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Παλαιστίνιοι), που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Όλα αυτά στο πλαίσιο της απάντησής του στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έλαβε αρνητική απάντηση από τις περισσότερες αριστερές χώρες στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, συγκεκριμένα: Βενεζουέλα, Κολομβία, Κούβα, Νικαράγουα, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Ονδούρα και Μπελίζ.

Περού

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου του Περού, Ντίνα Μπουλάρτε, επιδίωξε να κερδίσει ίση απόσταση και από τις δύο πλευρές του πολέμου της Παλαιστίνης από τον Δεκέμβριο του 2022. Την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χαβιέρ Γκονζάλες Ολαέτσα, εξέφρασε την έκφραση εξ ονόματος της Λίμα « Η βαθιά του ανησυχία για τη σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα ». Η κυβέρνηση του Περού λέει ότι « καταδικάζει τις πράξεις βίας όπου κι αν έρχονται », υποδεικνύοντας την απόστασή της από τη Χαμάς.

χώρες ALBA

Την πιο προβλέψιμη θέση, μεταξύ των χωρών της περιοχής, έχουν υιοθετήσει η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα, που αποτελούν τον πυρήνα της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής μας (ισπανικά: Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América, ALBA) , του οποίου η αποστροφή προς το Ισραήλ υποκινείται από το γεγονός ότι το Καράκας, η Αβάνα και η Μανάγκουα θεωρούν το Τελ Αβίβ ως τον κύριο σύμμαχο της ιμπεριαλιστικής Ουάσιγκτον και εργαλείο των Γιάνκη νεοφιλελεύθερων παγκοσμιοποιητών στη Μέση Ανατολή.

Βολιβία

Ωστόσο, η πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ μεταξύ των χωρών ALBA κράτησε η Βολιβία, της οποίας η θέση στο κίνημα των Μπολιβαριανών έχει αποδυναμωθεί λόγω πολιτικής αστάθειας: το 2019 -2020, οι Μπολιβαριανοί εκδιώχθηκαν από την εξουσία από τη δεξιά με πραξικόπημα. 31 Οκτωβρίου 2023. Η Σούκρε ανακοινώνει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Τελ Αβίβ. Η υπουργός Εξωτερικών του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας (ισπανικά: Estado Plurinacional de Bolivia), Celinda Sosa Lunda, δικαιολογεί αυτό το μέτρο με την « καταδίκη της επιθετικής και δυσανάλογης στρατιωτικής επίθεσης που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας », η οποία « απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια .

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Acre (φωτογραφία) δέχθηκε τον Παλαιστίνιο Πρέσβη Mahmoud Elawani, ο οποίος καταδίκασε τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακοίνωσε ότι η Βολιβία θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δράσει κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Η Σούκρε έστειλε επίσης 73 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη.

Ο Έβο Μοράλες, ηγέτης του Movimiento al Socialismo (MAS) και πρόεδρος της χώρας από το 2006 έως το 2019, ζητά από τη Sucre να σκληρύνει τη θέση της έναντι του Τελ Αβίβ. Επικρίνει τον Λ. Άκρε για τη δήθεν αμφιταλαντευόμενη στάση του για τον πόλεμο της Παλαιστίνης, λέγοντας ότι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ “δεν αρκεί ” και ότι η Βολιβία θα πρέπει να κηρύξει το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος και να υποβάλει καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στο The Χάγη.

Κολομβία

Η Κολομβία, που κυβερνάται από την αριστερά από τον Αύγουστο του 2022, εκφράζει επίσης έντονη κριτική στο Ισραήλ. Ο πρώτος κυρίαρχος πρόεδρος στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, ο Γκουστάβο Πέτρο, δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αντίθετα συνέκρινε τη Γάζα με το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και το ισραηλινό καθεστώς με τους Ναζί στις δηλώσεις του στην πλατφόρμα Χ. Την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, ο Κολομβιανός ηγέτης ανακοίνωσε επίσης την υποβολή κοινής κατηγορίας με την Αλγερία στο ΔΠΔ κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου υπό τη μορφή της σφαγής παλαιστίνιων παιδιών και αμάχων από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Το κεντροαριστερό κόμμα Alianza Verde (AV), ένας από τους κύριους συμμάχους του στο Κογκρέσο, καθώς και ορισμένοι βουλευτές του κεντρώου Partido Liberal (PL), του μεγαλύτερου κόμματος στο σημερινό κοινοβούλιο, απομακρύνθηκαν από τις δηλώσεις του Petro (φωτογραφία ). Τα κολομβιανά μέσα ενημέρωσης, που ελέγχονται από την Ουάσιγκτον και από τους συντρόφους των συντηρητικών ελίτ της Κολομβίας, αντέδρασαν επίσης αρνητικά στην κριτική του Κολομβιανού ηγέτη προς το Ισραήλ. Ο πρόεδρος τους κατηγόρησε, ως απάντηση, ότι ασκούν « την προπαγάνδα του διεθνούς σιωνισμού που υποστηρίζει την εξουσία της ισραηλινής ακροδεξιάς και απορρίπτει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση που διαρκεί εδώ και 75 χρόνια ».

Ο Κολομβιανός ηγέτης δέχθηκε προσβλητική επίθεση και από τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Μπογκοτά, Γκάλι Νταγκάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Álvaro Leyva απάντησε διατάσσοντάς τον να « ζητήσει συγγνώμη και να φύγει ». Ωστόσο, η διπλωματική κρίση Μπογκοτά-Τελ Αβίβ επιλύθηκε γρήγορα, δήλωσε ο Υπουργός Α. Ο Λέιβα διευκρίνισε ότι ο Νταγκάν δεν είχε απελαθεί από τη χώρα και ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κολομβίας και του Ισραήλ θα διατηρηθούν « αν το επιθυμεί αυτή η χώρα ».

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν ανακοίνωσε την αναστολή των εξαγωγών όπλων από τη χώρα του προς την Κολομβία. Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κολομβίας μέχρι στιγμής περιλάμβανε την προμήθεια και συντήρηση εξαρτημάτων για το μαχητικό αεροσκάφος Kfir, άδεια για την παραγωγή τυφεκίων επίθεσης Galil και τη βοήθεια Ισραηλινών στρατιωτικών εκπαιδευτών για την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας για επιχειρήσεις κατά της εξέγερσης.

Ο Γιάνκης προστάτης του εβραϊκού κράτους αντέδρασε επίσης: στις 10 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, είπε ότι οι δηλώσεις του Γ. Πέτρο « δεν βοηθούν » και « δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει ». Με τη σειρά της, η Ειδική Απεσταλμένη των ΗΠΑ για την Παρακολούθηση και την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού (sic!) Deborah Lipstadt δήλωσε ότι « η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν καταδικάζει τις δηλώσεις του Προέδρου Πέτρο ».

Μπελίζ

Η αγγλόφωνη Μπελίζ, που βρίσκεται στη χερσόνησο Γιουκατάν, αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Ο Υπουργός Εξωτερικών του «Βασίλειου της Κοινοπολιτείας» (επισήμως, αρχηγός του κράτους της Μπελίζ είναι ο Βρετανός Βασιλιάς Κάρολος Γ’), Eamon Courtenay, εξήγησε τη θέση του Belmopan δηλώνοντας ότι « από τις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ «παραβιάζει συνεχώς τη διεθνή νόμος, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Γάζας », προσθέτοντας ότι το « κύριο μέλημα » της κυβέρνησης του Τζόνι Μπρισένο είναι « ο λαός της Γάζας που υφίσταται συνεχείς και ανελέητους βομβαρδισμούς, ο οποίος στερείται τροφής, ο οποίος είναι στερείται βενζίνης, ο οποίος στερείται ιατρικής βοήθειας. Αυτό που μας απασχολεί είναι οι 11.000 άνθρωποι που πέθαναν και σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά ».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μπελίζ Καρίμ Μούσα επέκρινε επίσης δριμύτατα το εβραϊκό κράτος, λέγοντας: « Είναι καιρός να τερματιστεί η κατοχή και η γενοκτονία». Τέλος απαρτχάιντ. Δεν θα υπάρξει ειρήνη εάν δεν σταματήσετε το Ισραήλ (…). Είναι πολύ σημαντικό οι υπερδυνάμεις να ζητούν κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Δεν μπορεί να είναι μια κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με την οποία δεν θα σε σκοτώσω στις οκτώ σήμερα το πρωί, αλλά θα αποφασίσω να σε σκοτώσω στις οκτώ σήμερα το βράδυ (…). Πρέπει να είναι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός εάν θέλουμε να βρούμε μια λύση δύο κρατών ».

Πραγματοποιήθηκε η Πορεία για την Ελεύθερη Παλαιστίνη, που οργανώθηκε από τους πρώην πρωθυπουργούς Said Musa (1998-2008) του κυβερνώντος Ενωμένου Λαϊκού Κόμματος (PUP) και τον Dean Barrow (2008-2020) του Ενωμένου Δημοκρατικού Κόμματος (UDP), στην αντιπολίτευση. στην πόλη Μπελίζ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Στην πορεία συμμετείχαν επίσης οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών του PUP Assad Shoman (2002-2003) και Godfrey Smith (2003-2006), καθώς και ο σημερινός πρωθυπουργός J. Briceño και πολλά σημερινά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Κοινότητα της Καραϊβικής

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, μια δήλωση καταδίκης του εβραϊκού κράτους εκδόθηκε επίσης από την Κοινότητα της Καραϊβικής (CARICOM), μια οργάνωση των κυρίως αγγλόφωνων πρώην βρετανικών αποικιών Μπελίζ, Τζαμάικα, Μπαχάμες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Σεντ Κιτς -και Nevis, Dominica, Saint Lucia, Barbados, Saint Vincent and the Grenadines, Grenada, Trinidad and Tobago, Guyana και η τελευταία βρετανική αποικία του Montserrat, που ιδρύθηκε το 1973 με τη Συνθήκη του Chaguaramas. Επιπλέον, η πρώην ολλανδική αποικία του Σουρινάμ έγινε δεκτή στην CARICOM το 1995 και στη γαλλόφωνη Αϊτή το 2002. Συνεργαζόμενα μέλη της οργάνωσης είναι οι σημερινές βρετανικές αποικίες στην περιοχή της Καραϊβικής και παρατηρητές είναι οι αποικίες της Ολλανδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων Ισπανόφωνες χώρες της περιοχής.

Η δήλωση θέσης της CARICOM εκφράζει ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ζητά σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καταδικάζει την έλλειψη σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νόμων του πολέμου που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών στη Γάζα και την έλλειψη πρόσβασης των κατοίκων της στα μέσα για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης. Στη δήλωσή της, η CARICOM ζητά μια λύση δύο κρατών, που θα επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Κοινότητα της Καραϊβικής καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και την ανθρώπινη μεταχείρισή τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τη συμμόρφωση όλων των μερών με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων της Γάζας σε επαρκή και βιώσιμη ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, ιατρικών προμηθειών, φαρμάκων, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαίρεση μεταξύ αραβικών και καραϊβικών χωρών

Η αντισιωνιστική στάση των αγγλόφωνων κρατών της Καραϊβικής τους απέφερε σχεδόν άμεσα οικονομικά οφέλη, τα οποία θα πρέπει να καθησυχάσουν τα μέλη της CARICOM προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Κοινότητας Καραϊβικής-Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου. Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες έλαβαν 50 εκατομμύρια. Ο Βίνσεντ και οι Γρεναδίνες έλαβαν 50 εκατομμύρια USD για τη χρηματοδότηση της κατασκευής, επέκτασης και ανοικοδόμησης κτιρίων που υπέστησαν ζημιές τους τελευταίους μήνες από καταστροφές της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το Saint Kitts and Nevis έλαβαν 40 εκατομμύρια USD για την επέκταση του κέντρου υποδοχής προσφύγων. Το Kitts and Nevis έλαβε 40 εκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του σταθμού παραγωγής ενέργειας Needsmust.

Ο υπουργός Επενδύσεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih είπε ότι το Ριάντ θεωρεί τις χώρες CARICOM « υψηλής προτεραιότητας για επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες ». Η Κοινότητα της Καραϊβικής αντέδρασε ανακοινώνοντας την υποστήριξή της στη Σαουδική Αραβία για τη διοργάνωση της Universal Expo του 2030 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2034. Ως εκ τούτου, μπορούμε να περιμένουμε μια προσέγγιση μεταξύ των κρατών της Καραϊβικής και της Σαουδικής Αραβίας τα επόμενα χρόνια.

πηγή: Ronald Lasecki

loading...