Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Πώς οι ισραηλινές δυνάμεις παγίδευσαν και σκότωσαν συμμετέχοντες στο φεστιβάλ Nova ;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, όχι η Χαμάς, που προκάλεσαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στο μουσικό φεστιβάλ – θανάτους αμάχων που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για να δικαιολογήσουν τη γενοκτονία του Τελ Αβίβ στη Γάζα.

 

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι η Χαμάς διεξήγαγε μια προμελετημένη και προσεκτικά εκτελεσμένη σφαγή 364 Ισραηλινών αμάχων στο μουσικό φεστιβάλ Nova κοντά στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επιχείρησης Al-Aqsa Flood της Παλαιστινιακής αντίστασης. Ισχυρίζονται ότι η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι είχαν αρκετές ώρες για να δολοφονήσουν Ισραηλινούς παρευρισκόμενους προτού φτάσει ο στρατός στη σκηνή.

Ωστόσο, έχουν προκύψει νέες λεπτομέρειες που δείχνουν ότι η ισραηλινή συνοριακή αστυνομία είχε αναπτυχθεί στην τοποθεσία Nova πριν πέσει η Χαμάς στο φεστιβάλ, οδηγώντας σε μια μεγάλη μάχη.

Αν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ σκοτώθηκαν πράγματι από την παλαιστινιακή αντίσταση –είτε σκόπιμα είτε στο χάος της μάχης– τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι η πλειονότητα των θανάτων αμάχων πιθανότατα προκλήθηκαν από τις ίδιες τις ισραηλινές δυνάμεις.

Αυτό οφείλεται στη συντριπτική δύναμη πυρός που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις κατοχής –ιδίως από επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι– και στο γεγονός ότι το Τελ Αβίβ εξέδωσε την αμφιλεγόμενη οδηγία του Χάνιμπαλ για να εμποδίσει τη Χαμάς να αιχμαλωτίσει Ισραηλινούς παρευρισκόμενους.

Επιχείρηση Philistine Horseman

Στις 6:30 π.μ., ακριβώς μετά την ανατολή του ηλίου στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Qassam, ξεκίνησαν τη στρατιωτική τους επιχείρηση εκτοξεύοντας ένα μπαράζ πυραύλων προς το Ισραήλ. Χιλιάδες μαχητές από τη Χαμάς και άλλες φατρίες διέσχισαν τον φράχτη των συνόρων της Γάζας σε πολλές τοποθεσίες για να επιτεθούν σε γύρω ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και να συλλάβουν αιχμαλώτους σε οικισμούς, προετοιμάζοντας μια μαζική ανταλλαγή κρατουμένων.

Αν και ο στρατός χρειάστηκε ώρες για να απαντήσει, οι μονάδες της συνοριακής αστυνομίας αναπτύχθηκαν γρήγορα. Στις 6:42 π.μ., μόλις 12 λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης «Πλημμύρα Al-Aqsa», ο Διοικητής της Νότιας Περιφέρειας της Αστυνομίας του Ισραήλ Amir Cohen εξέδωσε την εντολή, με την κωδική ονομασία «Philistine Horseman», να στείλουν σε επιφυλακή αστυνομικούς και μέλη της συνοριακής αστυνομίας. στους τόπους των διαφόρων μαχών.

Αυτά περιλαμβάνουν μέλη των κομάντος Yamam και Tequila, που δεν έχουν αστυνομικές λειτουργίες, αλλά διεξάγουν στρατιωτικές και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων μυστικών δολοφονιών στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο Ισραηλινό αξιωματικό που πήρε συνέντευξη από τους New York Times , οι πρώτες επίσημες ενισχύσεις στο νότιο Ισραήλ προήλθαν από καταδρομείς που έφτασαν με ελικόπτερο.

Ο Sagi Abitbol, ένας αστυνομικός που εργαζόταν ως φύλακας στο φεστιβάλ, ήταν από τους πρώτους που αντιμετώπισε τους μαχητές της Χαμάς κοντά στη Nova και είδε την πρόωρη άφιξη αυτών των ελικοπτέρων.

Κατά τη διάρκεια των μαχών, 59 Ισραηλινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 17 στο φεστιβάλ Nova.

Η Χαμάς δεν σχεδίαζε να επιτεθεί στο φεστιβάλ

Ο Avi Mayer της Jerusalem Post ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς είχε σχεδιάσει προσεκτικά εκ των προτέρων την επίθεση στη συναυλία, σκοπεύοντας να δολοφονήσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ισραηλινούς αμάχους. Τα γεγονότα, ωστόσο, λένε μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Μια έρευνα της ισραηλινής αστυνομίας, που ανέφερε η Haaretz , δείχνει ότι η Χαμάς δεν γνώριζε εκ των προτέρων το φεστιβάλ. Τα επίσημα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο επιδιωκόμενος στόχος ήταν το Re’im, ένας οικισμός και στρατιωτική βάση που βρίσκεται ακριβώς δίπλα – στη διαδρομή 232 – στην τοποθεσία Nova.

Ένας μεγάλος αγώνας έλαβε χώρα στο Re’im, όπου βρίσκεται η μεραρχία της Γάζας του ισραηλινού στρατού, δηλωμένος στρατιωτικός στόχος της Παλαιστινιακής αντίστασης. Ο διοικητής της βάσης αναγκάστηκε να καλέσει ένα ελικόπτερο Απάτσι για να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στην ίδια τη βάση για να αποκρούσει την επίθεση της Χαμάς.

Η αστυνομική έρευνα δείχνει επίσης ότι μαχητές της Χαμάς έφτασαν στον χώρο του φεστιβάλ μέσω της Διαδρομής 232 και όχι μέσω του φράχτη στα σύνορα της Γάζας, υποστηρίζοντας τον ισχυρισμό ότι το φεστιβάλ δεν ήταν προγραμματισμένος στόχος.

Μετά την εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα – και πριν φτάσουν οι παλαιστίνιοι μαχητές της αντίστασης στη σκηνή – οι διοργανωτές του φεστιβάλ σταμάτησαν γρήγορα τη μουσική και ξεκίνησαν εκκένωση.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας που επικαλείται η Haaretz , περίπου 4.400 άτομα ήταν παρόντα στη Nova και « η συντριπτική πλειοψηφία κατάφερε να διαφύγει μετά την απόφαση να διαλύσει την εκδήλωση που λήφθηκε τέσσερα λεπτά μετά το μπαράζ με ρουκέτες .» ενώ οι πρώτοι πυροβολισμοί ήταν ακούστηκε μόλις μισή ώρα αργότερα.

Άμαχοι παγιδευμένοι: Η ισραηλινή αστυνομία μπλοκάρει την έξοδο της ζωτικής σημασίας Route 232

Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι έφευγαν από το χώρο του φεστιβάλ με αυτοκίνητο και κατευθύνονταν προς τη διαδρομή 232, η ισραηλινή αστυνομία έστησε οδοφράγματα και προς τις δύο κατευθύνσεις, προκαλώντας μποτιλιάρισμα που παγίδευσε πολλούς γλεντζέδες στην περιοχή όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ. Οι μάχες μεταξύ της Χαμάς και της συνοριακής αστυνομίας θα τελικά ξεσπάσει.

« Υπήρχε μεγάλη σύγχυση. Η αστυνομία έκλεισε το δρόμο, οπότε δεν μπορούσαμε να πάμε κοντά στο Be’eri. Δεν μπορούσαμε να πάμε κοντά στο Re’im, και οι δύο κοντά στα κιμπούτς », λέει ένας μάρτυρας, ο Yarin Levin, ο οποίος προσπαθούσε να εκκενώσει την περιοχή με τους φίλους του.

Ο Λέβιν, ένας πρώην Ισραηλινός στρατιώτης, είπε ότι ήταν όταν είχαν την « πρώτη τους συνάντηση με τους τρομοκράτες… που πολεμούσαν εναντίον της αστυνομίας που ήταν εκεί… δύο τρομοκράτες χάθηκαν σε κάποιου είδους «ανταλλαγή πυροβολισμών, και μας βρήκε .

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Shye Weinstein, επιβεβαιώνει επίσης τα οδοφράγματα της ισραηλινής αστυνομίας που απέκλεισαν την κύρια έξοδο από το φεστιβάλ. Τράβηξε φωτογραφίες ενός οχήματος της Συνοριακής Περιπολίας και ενός βαριά οπλισμένου αστυνομικού με μαχητικό εξοπλισμό που έκλεισε το δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητό του.

Ένα βίντεο από κινητό που τραβήχτηκε από έναν παρευρισκόμενο σε συναυλία δείχνει την ισραηλινή αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους για να κλείσουν τον δρόμο κοντά στο χώρο του φεστιβάλ και να ανταλλάσσουν πυρά με μαχητές της Χαμάς.

Όταν ξέσπασε ο πυροβολισμός, όσοι είχαν παγιδευτεί στο δρόμο διέφυγαν ανατολικά στα χωράφια, με τα αυτοκίνητά τους ή με τα πόδια. Πολλοί κατάφεραν να διασχίσουν τα χωράφια και κρύφτηκαν κοντά σε δέντρα, κάτω από θάμνους και σε χαράδρες.

Όμως, πλάνα από κάμερα σώματος δείχνει βαριά οπλισμένες μονάδες της ισραηλινής αστυνομίας να παίρνουν θέσεις στο δρόμο και να πυροβολούν κατά μήκος του ανοιχτού αγρού σε δέντρα όπου είχαν κρυφτεί πολίτες.

Ο Gilad Karplus, ένας πρώην Ισραηλινός στρατιώτης που συμμετείχε στο φεστιβάλ Nova, είπε στο BBC :

« Ξέραμε ότι πιθανότατα επρόκειτο να κλείσουν τον δρόμο. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτούς τους δρόμους… Πήγαμε στο χωράφι και προσπαθήσαμε να κρυφτούμε… Μετά πήγαμε πιο βαθιά στα χωράφια και άρχισαν να μας πυροβολούν με τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή από διαφορετικές τοποθεσίες . καθώς και με βαρύ πυροβολικό .

Αν και το Karplus και άλλοι πάρτι δέχθηκαν πυρά από την αστυνομία των συνόρων, δεν κατάλαβαν και αρχικά πίστεψαν ότι ο πυροβολισμός προήλθε από μαχητές της Χαμάς μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς ή στρατιώτες. Με άλλα λόγια, αυτοί οι μάρτυρες είδαν πράγματι τις ισραηλινές δυνάμεις να τους πυροβολούν.

Για να μπορέσει η Χαμάς να πραγματοποιήσει ένα σχέδιο που περιελάμβανε περίτεχνες μεταμφιέσεις, η Επιχείρηση Nova θα έπρεπε να είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων και η έρευνα της ισραηλινής αστυνομίας έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Χαμάς αγνοούσε εκ των προτέρων το φεστιβάλ. Επιπλέον, κανένας άλλος τόπος αντιπαράθεσης στις 7 Οκτωβρίου δεν ανέφερε Παλαιστίνιους μαχητές να φορούν ισραηλινές στολές – ούτε στους διάφορους οικισμούς που παραβιάστηκαν, ούτε στις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στις οποίες εισήλθαν.

Φιλικά πυρά

Εν ολίγοις, η Συνοριακή Αστυνομία και τα επιθετικά ελικόπτερα Apache αναπτύχθηκαν αμέσως στον χώρο του φεστιβάλ. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Nof Erez της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (Εφεδρεία), τα ελικόπτερα ήταν στον αέρα στις 7:15 π.μ. – 45 λεπτά μετά την εκτόξευση του κατακλυσμού Al-Aqsa – και πολλοί μεγαλύτεροι αριθμοί αναπτύχθηκαν σε όλο το νότιο Ισραήλ στο τις ώρες που ακολούθησαν.

Ο Noa Kalash, ένας επιζών του φεστιβάλ, είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς από τη Χαμάς και τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς και αεροπορικές επιδρομές από επιθετικά ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη, ενώ κρυβόταν στους θάμνους για ώρες για να παραμείνει ζωντανός.

« Ακούμε όπλα παντού και ανθρώπους να πυροβολούν και μπορούμε ήδη να αναγνωρίσουμε αν είναι τρομοκράτες που πυροβολούν ή αν είναι ο στρατός. Ή είναι ένα αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο ή ένας πύραυλος », θυμάται ο Kalash.

Είναι απολύτως σαφές ότι πυρά ελικοπτέρου σκότωσαν ορισμένους από τους τρομοκρατημένους θεατές. Η Haaretz επικαλείται αστυνομική πηγή που είπε ότι τα ελικόπτερα Απάτσι « πυροβολούσαν εναντίον των τρομοκρατών και προφανώς χτύπησαν και μερικούς από τους παρευρισκόμενους που βρίσκονταν εκεί ».

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες που επισκέφτηκαν την τοποθεσία Nova μετά το τέλος της μάχης περιέγραψαν τη φρικτή καταστροφή. Όπως αναφέρει άλλη ενημέρωση:

« Είναι αδύνατο να περιγράψω με λόγια τις σκηνές που διαδραματίστηκαν εκεί. Μπορούμε να απαριθμήσουμε μόνο τις εικόνες που εκτείνονται για ένα χιλιόμετρο. Υπάρχουν εκατοντάδες καμένα και γεμάτα σφαίρες αυτοκίνητα, τεράστιες κηλίδες υγρού αίματος που βουίζει από μύγες και αναδίδει μια αρρωστημένη μυρωδιά, σακούλες με μέρη του σώματος που συγκέντρωσε η οργάνωση [διάσωσης] ZAKA, χιλιάδες σφαίρες, φυσίγγια και σκάγια κάθε είδους .

Ένας δημοσιογράφος των Times of Israel που επισκέφτηκε τη σκηνή λίγες μέρες αργότερα ανέφερε ότι « δεκάδες αυτοκίνητα ήταν παρκαρισμένα σε σειρές, μερικά από αυτά καμένα φλοιοί που περιείχαν τα απανθρακωμένα σώματα νεαρών θεατών του φεστιβάλ που είχαν σκοτωθεί από πυροβολισμούς» και κάηκαν ζωντανοί . ”

Σώστε τις σφαίρες των στρατιωτών

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι ήταν μαχητές της Χαμάς που κατέστρεψαν εκατοντάδες αυτοκίνητα στη Nova, καίγοντας ζωντανούς τους επιβάτες τους. Αλλά η Χαμάς δεν είχε τέτοια δύναμη πυρός.

Οι μαχητές της ομάδας ήταν οπλισμένοι μόνο με ελαφρά πολυβόλα και RPG και τα πυρομαχικά τους περιορίζονταν σε αυτά που μπορούσαν να φέρουν μαζί τους με φορτηγά από τη Γάζα.

Ο δημοσιογράφος του Guardian , Όουεν Τζόουνς, έκανε αυτό το σημείο συζητώντας μια συλλογή βίντεο διάρκειας 43 λεπτών από τις 7 Οκτωβρίου που προβλήθηκε σε επιλεγμένους δημοσιογράφους από τον ισραηλινό στρατό. Είπε ότι οι μαχητές της Χαμάς ” προτρέπουν να σωθούν οι σφαίρες για τη δολοφονία στρατιωτών ” . Ένας τρομοκρατημένος πάρτι σε ένα αυτοκίνητο ρωτιέται: « Είσαι στρατιώτης;» “.

Όπως σημειώνει ο Τζόουνς: « Είναι λοιπόν σαφές ότι γίνεται διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτών στα πλάνα που επέλεξε το Ισραήλ από τις χιλιάδες ώρες βίντεο που δεν βλέπουμε ».

Ενώ τα πυρομαχικά της Χαμάς ήταν περιορισμένα, η συνοριακή αστυνομία ήταν βαριά οπλισμένη και τα ελικόπτερα Apache είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Hellfire και 30 χιλιοστά αυτόματο πυρομαχικά που λειτουργούν με αλυσίδα, τα οποία μπορούν να χωρέσουν έως και 1.200 φυσίγγια και να εκτοξεύουν 625 φυσίγγια το λεπτό.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του θανάτου και της καταστροφής στη Nova – κάτι που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί εάν το Ισραήλ δημοσίευε όλα τα βίντεο από τις 7 Οκτωβρίου.

Η οδηγία Hannibal

Οι ισραηλινές δυνάμεις όχι μόνο είχαν την απαραίτητη δύναμη πυρός, αλλά είχαν και επίσημες εντολές να σκοτώσουν Ισραηλινούς στη Nova.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Χαμάς ξεκίνησε την Επιχείρηση Al-Aqsa Flood ήταν για να συλλάβει Ισραηλινούς αιχμαλώτους που θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν αποφασισμένες να εμποδίσουν τη Χαμάς να επιστρέψει αιχμαλώτους στη Γάζα, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε τη δολοφονία αιχμαλώτων αμάχων.

Μια έρευνα για την επί μακρόν αμφιλεγόμενη Οδηγία του Αννίβα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι « από την άποψη του στρατού, ένας νεκρός στρατιώτης είναι καλύτερος από έναν αιχμάλωτο στρατιώτη που υποφέρει και απαιτεί από το κράτος να απελευθερώσει χιλιάδες αιχμαλώτους για να επιτύχει την απελευθέρωσή του ».

Όμως, στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με μια έρευνα της Yedioth Ahronoth, η οδηγία Hannibal – η οποία προηγουμένως ίσχυε μόνο για αιχμαλώτους του στρατού – εκδόθηκε επίσης εναντίον Ισραηλινών αμάχων. Η εβραϊκή εφημερίδα γράφει ότι « στις 7 Οκτωβρίου το μεσημέρι, ο IDF [ισραηλινός στρατός] διέταξε όλες τις μάχιμες μονάδες του να χρησιμοποιήσουν στην πράξη τη «Διαδικασία του Αννίβα», χωρίς να την αναφέρει ρητά ονομαστικά ».

Η εντολή είχε στόχο να σταματήσει « πάση θυσία κάθε προσπάθεια τρομοκρατών της Χαμάς να επιστρέψουν στη Γάζα, παρά τον φόβο ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν ανθρώπους να απαγάγουν », κατέληξε η έρευνα.

Τις ημέρες και τις εβδομάδες που ακολούθησαν το περιστατικό, οι ισραηλινές αρχές έκαναν μεγάλο μέρος της δημοσιοποίησης εικόνων κατεστραμμένων οχημάτων στον χώρο του φεστιβάλ, υπονοώντας ότι τα αυτοκίνητα – και τα νεκρά θύματα μέσα – είχαν γίνει στάχτη από Παλαιστίνιους μαχητές. Η έκθεση Yediot αντικρούει πλήρως αυτόν τον ισχυρισμό:

« Την εβδομάδα μετά την επίθεση, στρατιώτες από επίλεκτες μονάδες έλεγξαν περίπου 70 οχήματα που είχαν απομείνει στην περιοχή μεταξύ των οικισμών και της Λωρίδας της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ MYTILENEPRESS

loading...