Κινέζος ΥΠΕΞ: «Η συνεργασία είναι σημαντική – Θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου με τη Ρωσία»

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, τόνισε ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι έτοιμες να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου και στην εγκαθίδρυση μιας δικαιότερης παγκόσμιας τάξης.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η τρέχουσα περιφερειακή και διεθνής κατάσταση απαιτεί συνεχή επαφή και συντονισμό των δραστηριοτήτων.

Σημειώνοντας ότι η υψηλή δυναμική των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει διατηρηθεί και αναπτυχθεί προς όλες τις κατευθύνσεις χάρη στους ηγέτες των δύο χωρών, ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ορίζονται από την «αιώνια φιλία», τον «ολοκληρωμένο στρατηγικό συντονισμό» και την «αμοιβαία επωφελή συνεργασία».

«Η Κίνα και η Ρωσία ακολουθούν ανεξάρτητες εξωτερικές πολιτικές. Η συνεργασία μας δεν απευθύνεται σε κανέναν και δεν επηρεάζεται από άλλες χώρες» πρόσθεσε ο Γουάνγκ Γι.

Διατήρηση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας

Τονίζοντας ότι η Κίνα και η Ρωσία, ως οι κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρηση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας και της παγκόσμιας ανάπτυξης, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίες δήλωσε ότι «η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους σε σχέση με τις βίαιες μονομερείς ενέργειες των δυνάμεων που επιδιώκουν να διατηρήσουν την ηγεμονία και τη σύγκρουση των μπλοκ. Η Κίνα, μαζί με τους Ρώσους εταίρους της, είναι έτοιμη, όπως και πριν, να συμβάλει στην προστασία των πολυμερών αρχών, στη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου και στην εγκαθίδρυση μιας δικαιότερης παγκόσμιας τάξης».

«Η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας είναι σημαντική για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης στις παγκόσμιες υποθέσεις, την εξισορρόπηση των συμφερόντων στις διαδικασίες που αναπτύσσονται προς διάφορες κατευθύνσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας.

Σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν πρόσφατα επιτύχει να συντονίσουν τις δράσεις τους με άλλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου, ο Λαβρόφ τόνισε ότι έχουν επιτύχει θετικά αποτελέσματα στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας, στη Σύνοδο Κορυφής της G20 και στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Υπενθυμίζοντας ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ξεκινήσει τις εργασίες της, ακολουθούμενη από τη Σύνοδο Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού και πολλές άλλες συνόδους κορυφής και συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν το καλά συντονισμένο έργο τους με την Κίνα κατά τη διάρκεια αυτών των φόρουμ.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι αυτές οι προσπάθειες θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μελών της παγκόσμιας κοινότητα.

 

loading...