Η Ουκρανία ηττήθηκε, εμφανής η κόπωση της Δύση – ΝΑΤΟ: Οι Ουκρανοί κόλλησαν στις νάρκες – Atlantic: Οι ΗΠΑ χάνουν

Alexey Danilov (Εθνική Ασφάλεια Ουκρανίας): Στην Δύση κυριαρχεί προβληματισμός για την Ουκρανία, έχουμε νέα αιτήματα για μακροπρόθεσμη βοήθεια – Rob Bauer (Ναύαρχος ΝΑΤΟ): Η Ουκρανική αντεπίθεση κόλλησε στις νάρκες
Μετά από 14 εβδομάδες αντεπίθεσης, το συμπέρασμα είναι το εξής, ο Ουκρανικός στρατός ηττήθηκε, στην Δύση κυριαρχεί η κόπωση υποχρεώνοντας το Alexey Danilov Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας…να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να υποβάλλει νέα αιτήματα στην Δύση…
Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει επίσημα ότι η αντεπίθεση δεν προχωράει όπως έπρεπε και η αιτία αυτής της αποτυχίας είναι… οι νάρκες.
Ωστόσο διεθνή μέσα ενημέρωσης… προετοιμάζουν το έδαφος… οι ΗΠΑ ή θα αναγνωρίσουν ότι ηττήθηκαν στο Ουκρανικό ή θα στείλουν στρατιώτες για να υπερασπιστούν την Ουκρανία…
Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει ήττα ας πάρουμε ως παράδειγμα μόνο στην περιοχή Zaporizhia, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 740 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν 20 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 20 μηχανοκίνητα οχήματα

Alexey Danilov (Εθνική Ασφάλεια Ουκρανίας): Στην Δύση κυριαρχεί προβληματισμός για την Ουκρανία, έχουμε νέα αιτήματα για μακροπρόθεσμη βοήθεια

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Alexei Danilov, στο πλαίσιο των προβληματισμών που διατυπώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την αποτυχία στο μέτωπο, δημοσίευσε ένα άρθρο στην έκδοση Ukrayinska Pravda με τίτλο «Στρατηγική καμπή», κάνοντας συστάσεις στην Δύση ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να παραμείνει στην ζώη…
«Η πρακτική της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για λόγους φόβου, ώστε να μην προκληθεί εκνευρισμός στην Ρωσία… είναι θεμελιωδώς ψευδής.
Η άρνηση ή η καθυστέρηση στη μεταφορά σύγχρονων όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι άμεση ενθάρρυνση της Ρωσίας για περαιτέρω πόλεμο, και όχι το αντίστροφο», έγραψε ο Danilov στο άρθρο.
Ο Danilov πρόσθεσε ότι «οι δημοσιεύσεις εμφανίζονται σε έγκριτα με επιρροή μέσα ενημέρωσης της Δύσης προωθούν τα εξής θέματα»:
Η αισιοδοξία για την επιτυχία της Ουκρανίας άρχισε να μειώνεται.
Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε.
Η μαχητική ικανότητα της χώρας εξασθενεί καθημερινά.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να «απελευθερώσουν» τα εδάφη.
Η ικανότητα της Ουκρανίας να αντέξει τη σύγκρουση μετριέται σε εβδομάδες και μήνες.
Οι πόροι της Ρωσίας είναι απεριόριστοι και χρειάζονται για την παγκόσμια οικονομία.
Είναι καλύτερο να τερματιστεί γρήγορα η σύγκρουση, ακόμα κι αν αυτό επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει τα κατεχόμενα εδάφη.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Danilov, απειλούν την Ουκρανία με «την αργή διάλυση ενός προσεκτικά υφασμένου δικτύου ξένης βοήθειας», έναν ορισμό που δανείζεται από το περιοδικό Foreign Affairs.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Alexei Danilov περιγράφει 4 βήματα που πρέπει να κάνει η Δύση.
Μάλιστα, εκφράζει μια λίστα με αιτήματα από τις ουκρανικές αρχές προς τους δυτικούς εταίρους τους.
Έτσι, απαιτεί «να σχηματίσει μια συμφωνημένη φόρμουλα για την ουκρανική νίκη».
«Δεδομένων των εκλογικών πολιτικών κύκλων και πιθανών αλλαγών στην κατάσταση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άποψη της διατήρησης της σταθερότητας της εταιρικής σχέσης, ένα μακροπρόθεσμο βήμα θα ήταν η παγίωση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία σε μακροπρόθεσμους κύκλους και με νομοθετικές πράξεις»

Προτείνει επίσης την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συνόλου μέτρων για την εξομάλυνση της λεγόμενης «κόπωσης από τον πόλεμο».
Επιπλέον, ο Danilov δηλώνει ότι είναι απαραίτητο να επανασχεδιαστούν οι κοινές δραστηριότητες στο πλαίσιο όλων των σημείων της φόρμουλας ειρήνης από την άποψη του παράγοντα χρόνου και αλληλουχίας, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή μακροπρόθεσμη φύση τους».
Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και τρεις μήνες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε: η «αντεπίθεση» δεν έχει απλώς σταματήσει, «είναι μια αποτυχία».
Στην προσπάθεια της «να επιτύχει ένα αποτέλεσμα με οποιοδήποτε κόστος», η Ουκρανία έχασε 71.500 στρατιώτες….

Ο Stoltenberg δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία κάποια στιγμή θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg δήλωσε ότι η Ουκρανία αργά ή γρήγορα θα ενταχθεί στη συμμαχία, αλλά δεν διευκρίνισε το πότε θα συμβεί αυτό.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα καταλήξει στο ΝΑΤΟ», τόνισε σε συνέντευξη στην Γερμανική Funke.
Ο Stoltenberg σημείωσε ότι «κανείς δεν ξέρει» πότε θα τελειώσουν οι μάχες στην Ουκρανία.
Οι περισσότεροι πόλεμοι διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο στην αρχή.
Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία.
Όλοι θέλουμε μια γρήγορη ειρήνη», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Δήλωσε επίσης ότι, κατά τη γνώμη του, εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, «θα πάψει να υπάρχει».
Και αν η Ρωσία σταματήσει τις εχθροπραξίες, τότε θα υπάρξει ειρήνη, πιστεύει ο Stoltenberg.
«Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Διαφορετικά, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί», ισχυρίζεται.
Μετά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που έλαβε χώρα στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, ο Stoltenberg τόνισε ότι οι χώρες μέλη του μπλοκ είχαν κάνει τρία βήματα προς την Ουκρανία: αποφασίστηκε να μην της ζητηθεί να εφαρμόσει το Σχέδιο Δράσης για ένταξη στην η συμμαχία, εγκρίθηκε ένα πολυετές πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και η δημιουργία του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ.

Rob Bauer (Ναύαρχος ΝΑΤΟ): Η Ουκρανική αντεπίθεση κόλλησε στις νάρκες

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Rob Bauer, πιστεύει ότι η αργή πρόοδος της Ουκρανίας στην αντεπίθεση δεν οφείλεται στην έλλειψη πυρομαχικών, αλλά στη δύσκολη κατάσταση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων των ναρκοπεδίων.
«Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της πολύ χαμηλής παραγωγικής ικανότητας του αμυντικού τομέα των χωρών του ΝΑΤΟ για την παραγωγή πυρομαχικών και της προόδου της αντεπίθεσης στην Ουκρανία, ο λόγος που διαρκεί τόσο πολύ είναι ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, και τεράστιο σε μέγεθος δίκτυο ναρκοπεδίων.
Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την χαμηλή ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας των συμμάχων του ΝΑΤΟ, το αυξανόμενο κόστος και τις αργές παραδόσεις.
Τα αιτήματα της Ουκρανίας για όπλα και πυρομαχικά, καθώς και ο όγκος της αμυντικής παραγωγής που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, είναι «τεράστια» και υπερβαίνουν τις παραγωγικές δυνατότητες της συμμαχίας.
“Ο όγκος των όπλων και των πυρομαχικών που απαιτεί η Ουκρανία είναι τεράστιος…
Η κλίμακα και ο όγκος αυτών που χρησιμοποιούνται ξεπερνούν την παραγωγική μας ικανότητα”, δήλωσε ο Bauer στη συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία.
Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής είπε επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που αποφασίζουν να προμηθεύσουν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία πρέπει να σκεφτούν τους κινδύνους για τη δική τους ασφάλεια.
“Όταν σκέφτονται να δώσουν όπλα ή πυρομαχικά, πρέπει να σκεφτούν την ίδια την απόφαση, “Χορηγώ;”.
Δεύτερον, ποιος είναι ο κίνδυνος που διατρέχω ενάντια στην ετοιμότητά μου στο ΝΑΤΟ, στη χώρα μου.” είπε ο Bauer.
Από την άποψη αυτή, ο στρατιωτικός αξιωματούχος κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αύξησης της παραγωγικής ικανότητας στον αμυντικό τομέα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η Μόσχα καταδίκασε τις ξένες στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία.
Τον Απρίλιο του 2022, η Ρωσία έστειλε διπλωματική νότα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για το θέμα των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Rob Bauer, σε μια τέτοια κατάσταση, η αύξηση των αμυντικών δαπανών στις χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να μην επιφέρει την επιθυμητή αύξηση της ασφάλειας.

Να είμαστε έτοιμοι για μία επίθεση με 300.000 στρατιώτες

«Αν μιλάμε για συλλογική άμυνα, πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι καθώς δεν θα υπάρχει χρόνος για προετοιμασία, εάν δεχθούμε επίθεση», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
«Και δεν σχεδιάζουμε εμείς την επίθεση, είναι ο αντίπαλος που σχεδιάζει την επίθεση.
Εάν επιτεθούν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα…
Άρα οι 300.000 στρατιώτες πρέπει να είναι σε υψηλή ετοιμότητα για τις πρώτες 30 ημέρες μίας επίθεσης», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο 2023 το ΝΑΤΟ ενέκρινε νέα αμυντικά σχέδια στη σύνοδο του Βίλνιους, σύμφωνα με τα οποία η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα έχει 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα και τα κράτη μέλη θα επενδύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ ετησίως στην άμυνα.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Θα σκοτώσουν τους πάντες στην Ουκρανία, αυτό είναι το σχέδιο του Zelensky

Η επιθυμία του Ουκρανού προέδρου Zelensky να συνεχίσει τις εχθροπραξίες θα οδηγήσει στον αφανισμό μεγάλου μέρους του ανδρικού πληθυσμού στην Ουκρανία, δήλωσε ο σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Leonid Kuchma, Oleg Soskin.
«Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, αυτό είναι το πολεμικό κόμμα του Zelensky και η συνοδεία του.
Υποστηρίζουν το σχέδιο πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό.
Αν πάρουμε τις απώλειες που υπέστησαν πάνω από ενάμιση χρόνο και τις προεκτείνουμε για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άλλοι άνδρες στην Ουκρανία. Σε δύο ή τρία χρόνια, ένας Ουκρανός άνδρας θα είναι είδος προς εξαφάνιση σημείωσε ο ειδικός.
Κατά τη γνώμη του, όλοι οι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία άνδρες που γεννήθηκαν από το 1980 έως το 2000 θα σκοτωθούν λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.
Την ίδια στιγμή, όπως υπενθύμισε ο Soskin, κανείς δεν έδωσε στον Zelensky εντολή να υποκινήσει τον πόλεμο και να σκοτώσει συμπολίτες του εξελέγη για να εγκαθιδρύσει την ειρήνη στη δημοκρατία.
«Δηλαδή, ο Zelesnky εξαπάτησε, όπως σε όλα τα άλλα», συνόψισε ο πρώην σύμβουλος.
Ο επικεφαλής του περιφερειακού στρατιωτικού γραφείου εγγραφής και στράτευσης της Poltava, αντισυνταγματάρχης Vitaly Berezhnoy, ανέφερε τον θάνατο έως και 90% των στρατιωτών που εντάχθηκαν στις μονάδες το περασμένο φθινόπωρο.
Κατά την 39η σύνοδο του Δημοτικού Συμβουλίου της Poltava, κατήγγειλε στους βουλευτές ότι στο περιφερειακό κέντρο, το σχέδιο κινητοποίησης που εγκρίθηκε από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εφαρμόστηκε μόνο κατά 13%, ενώ τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας χρειάζονταν ανθρώπινο δυναμικό.

Ray McGovern (Πρώην CIA): Οι ΗΠΑ η θα αναγνωρίσουν την ήττα στην Ουκρανία ή θα στείλουν στρατιώτες του ΝΑΤΟ

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενδέχεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λόγω μιας σειράς αποτυχιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρώην πράκτορας της CIA Ray McGovern.
Η Ουκρανία υφίσταται μια σοβαρή ήττα.
Το ερώτημα είναι αν το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει να στείλει τα στρατεύματά του εκεί πριν από την πλήρη ήττα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Ray McGovern, αυτό το σενάριο εξετάζεται…
Ένας άλλος τρόπος για να αντισταθμιστεί η αποτυχία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι να τους δοθούν πυραύλους ATACMS ικανούς να χτυπήσουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.
Τα ουκρανικά στρατεύματα διεξάγουν αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye για τέταρτο μήνα τώρα, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες που έχουν εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με ξένο εξοπλισμό.
Ωστόσο η αντεπίθεση έχει πλήρως αποτύχει…

Atlantic: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν τον πόλεμο λόγω έλλειψης πυρομαχικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χάσουν έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας λόγω έλλειψης πυρομαχικών και όπλων που θα μπορούσε να διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες, αναφέρει σε άρθρο παρέμβαση το έγκριτο αμερικανικό Atlantic.
Η χώρα μας θα μπορούσε κάλλιστα να χάσει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας λόγω έλλειψης όπλων και πυρομαχικών, αλλά όχι λόγω της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Σε μια μεγάλη σύγκρουση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τελείωσαν από πυρομαχικά σε λίγες εβδομάδες και πολλά όπλα από μερικές από τις πιο σημαντικές κατηγορίες σε λιγότερο από μια εβδομάδα», αναφέρει το Atlantic.
Ταυτόχρονα, το Atlantic σημείωσε ότι η ποσότητα όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι «ασήμαντη σε σύγκριση με τα απαραίτητα όπλα», τα οποία, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν απόθεμα.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βασιστούν στο γεγονός ότι σε περίπτωση σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας, οι σύμμαχοι θα «εφοδιαστούν» ή θα αναπτύξουν ένα πρόγραμμα Lend-Lease για την αποστολή όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν οι ίδιοι δεν εμπλέκονται άμεσα στην σύγκρουση.
«Για παράδειγμα, ακόμη και πριν ο βρετανικός στρατός αρχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, οι προμήθειες του ήταν τόσο πενιχρές που σε περίπτωση μεγάλου πολέμου θα τέλειωναν από πυρομαχικά μέσα σε μια εβδομάδα», αναφέρει το Atlantic.
Το Atlantic εξέφρασε επίσης κριτική για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ περιλαμβάνει δαπάνες 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μη αμυντικά στοιχεία «που θα περιλαμβάνονταν καταλληλότερα στους προϋπολογισμούς άλλων τμημάτων».
Σημειώνει ότι η κυβέρνηση περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία στον αμυντικό προϋπολογισμό επειδή είναι «το μόνο νομοσχέδιο για τις πιστώσεις που είναι εγγυημένο ότι θα περάσει».
Επιπλέον, «στους πολιτικούς αρέσει να λένε ότι αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες».
Αλλά οι ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Atlantic, δεν εστιάζουν τις δαπάνες τους σε βασικά όπλα και πυρομαχικά.

Ο Lavrov (Ρωσία) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ…μαζί με τον Zelensky (Ουκρανία)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Lavrov θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, όπου αναμένεται να παραστεί o Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον οργανισμό Vasily Nebenzya.
«Φυσικά, η Ρωσία θα λάβει μέρος στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υψηλού επιπέδου για την Ουκρανία, όπως και σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου για το θέμα αυτό.
Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, υπουργό Lavrov».
Ο μόνιμος εκπρόσωπος σημείωσε ότι το αποτέλεσμα από αυτή την εκδήλωση αναμένεται να είναι μηδενικό, καθώς και από άλλες πολιτικοποιημένες πρωτοβουλίες δυτικών χωρών για το θέμα της Ουκρανίας.
Θα είναι μια ακόμη «παράσταση» με τον Zelensky στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Για αυτόν, ο ρόλος του κωμικού στη σκηνή είναι, φυσικά, γνωστός, αλλά εμείς, ως ιδρυτικό κράτος του ΟΗΕ, με λύπη βλέπουμε ότι μέσω των προσπαθειών των δυτικών συναδέλφων μας, χρησιμοποιείται η υψηλή πλατφόρμα αυτής της οργάνωσης. για αυτοπροβολή, αν όχι υποκριτική», πρόσθεσε ο Nebenzya.
Τόνισε επίσης ότι οι αντιπροσωπείες από τις δυτικές χώρες, «τυφλωμένες από την επιθυμία να τιμωρήσουν και να «καταστέλλουν» τη Ρωσία», θεωρούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μόνο ως πλατφόρμα για τις εκστρατείες δημοσίων σχέσεων τους.
Στις 20 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο αρχηγών αντιπροσωπειών της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Focus: Ο Olaf Scholz της Γερμανίας γελοιοποιήθηκε μπροστά στον Lavrov

Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έδειξε αδυναμία με το να μην δώσει τα χέρια με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Lavrov στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία, ανέφερε το Focus.
Σχολιάζοντας την άρνηση του Scholz και της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Annalena Bärbock να δώσουν τα χέρια με τον Ρώσο υπουργό, το Focus εξέφρασε την άποψη ότι οι Γερμανοί εκπρόσωποι ήθελαν να κάνουν τη Ρωσία να φαίνεται απομονωμένη.
«Αυτή είναι μια προσπάθεια, θα λέγαμε, να δείξουμε ότι οι Ρώσοι είναι απομονωμένοι.
Αλλά, πρώτον, οι Ρώσοι δεν είναι απομονωμένοι, και δεύτερον, θα εξακολουθούν να υπάρχουν αύριο» ανέφερε το Focus.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για μια «επίδειξη» και μια «συμβολική πολιτική» που δεν θα οδηγήσει πουθενά, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες BRICS.
«Λοιπόν, ότι αυτή είναι μια ανόητη πολιτική αδύναμων.
Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, δεν θα πετύχετε τίποτα.
Αυξάνει μόνο το αίσθημα της αυτοδικίας, και στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εξωτερική πολιτική, αλλά εσωτερική πολιτική» ανέφερε το Focus.
Το Focus τόνισε ότι η συμπεριφορά του Scholz και του Bärbock «δεν είναι διπλωματία, αλλά το αντίθετο της διπλωματίας», προσθέτοντας ότι «θα ήταν καθήκον τους να επιδιώξουν αμοιβαία κατανόηση με τους Ρώσους».

Masaru Sato (Doshisha University, Ιαπωνία): Ο Ουκρανικός λαός κινδυνεύει με εξαφάνιση

Η Ουκρανία κρύβει δεδομένα για τον πληθυσμό της χώρας, ενώ ως λαός οι Ουκρανοί «κινδυνεύουν με εξαφάνιση», δήλωσε ο Masaru Sato, πρώην επικεφαλής αναλυτής στο ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών και επισκέπτης καθηγητής στο Doshisha University, τόνισε σε συνέντευξή του στον Nihon Keizai.
Ο πολιτικός επιστήμονας χαρακτήρισε «τρομερά προηγούμενα» περιπτώσεις όπου Ουκρανοί δωροδοκούν αξιωματούχους για να αποφύγουν να σταλούν στο μέτωπο.
Ξέρετε πόσες φορές έγινε απογραφή πληθυσμού στην Ουκρανία μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας;
Μόνο μία φορά – το 2001.
Τι έχει συμβεί από τότε είναι άγνωστο.
Και τώρα είναι κρατικό μυστικό”.
Σύμφωνα με τον Masaru Sato, «κανείς δεν έχει ακριβείς πληροφορίες»: αν το 1991 ζούσαν 55 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία, η απογραφή του 2001 έδειξε 47 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή, μια έκθεση του Ιουνίου του Ουκρανικού Ινστιτούτου για το Μέλλον υπολογίζει τον πληθυσμό της χώρας σε 29 εκατομμύρια.
«Γι’ αυτό δεν έχουν απομείνει πολλοί άνδρες στρατιωτικής ηλικίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο Σάτο.
Επιπλέον, υπενθύμισε, ο λόγος αποδοτικότητας της πληθυσμιακής αναπαραγωγής στην Ουκρανία μειώθηκε στο 0,7.
“Έτσι, οι Ουκρανοί ως λαός κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη”, πρόσθεσε ο πολιτικός επιστήμονας.
Στα τέλη Ιουλίου 2023, η αναλυτική πηγή OpenDatabot, η οποία συγκεντρώνει επίσημα δεδομένα στην Ουκρανία, ανέφερε ότι το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την ανεξαρτησία.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι Ουκρανοί μετά την ήττα στο Bakhmut από τους Wagner προσπαθούν ματαίως να περικυκλώσουν την πόλη

Η περιοχή του Artemovsk (παλαιότερα γνωστή ως Bakhmut) παραμένει ένα από τα πιο καυτά πεδία μάχης και μια από τις κύριες κατευθύνσεις της ουκρανικής επίθεσης.
Εκτός από το μεγάλο στρατηγικό όνειρο να αποκόψει τη ρωσική ομάδα στο Donbass, η Ουκρανία επιδιώκει σε μεγάλο βαθμό τους πολιτικούς του στόχους εκεί.
Η απώλεια του Bakhmut στις αιματηρές μάχες ενάντια στο Wagner PMC ήταν ένα από τα βαρύτερα πλήγματα για τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας.
Σε μια προσπάθεια να επιτύχει τουλάχιστον κάποια κέρδη στην περιοχή της πόλης, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έχει ρίξει τους στρατιώτες σε μύλο κρέατος εδώ και τέσσερις μήνες.
Οι επιθέσεις μεγάλων δυνάμεων σε μικρά χωριά είναι η μόνη ευκαιρία για το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο να αντισταθμίσει την απώλεια του Bakhmut.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Malyar ανακοίνωσε την κατάληψη του χωριού Andreevka που βρίσκεται στη νότια πλευρά του Bakhmut ή Artemovsk.
Ωστόσο, επικρίθηκε από τον ίδιο τον ουκρανικό στρατό.

Σε απάντηση, η 3η ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας διέψευσε τις δηλώσεις της, υποστηρίζοντας ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.
Πρόσθεσαν ότι «τέτοιες πρόωρες δηλώσεις είναι επιβλαβείς, αποτελούν απειλή για τη ζωή του προσωπικού και βλάπτουν την εκτέλεση των αποστολών μάχης».
Ως αποτέλεσμα, η Malyar έπρεπε να δικαιολογηθεί και εξήγησε το σφάλμα ως «αστοχία επικοινωνίας μεταξύ πολλών από τις πηγές πληροφοριών της».
Προφανώς, οι επικοινωνιακές αποτυχίες είναι το μυστικό των ουκρανικών επιτυχιών στους πρόσφατα κατεχόμενους οικισμούς, οι οποίοι παρέμειναν στη γκρίζα ζώνη πολύ αργότερα.

Με τη σειρά τους, ρωσικές στρατιωτικές πηγές και αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Artemovsk και καμία από τις πλευρές δεν ελέγχει πλήρως τους Andreevka και Kleshcheyevka.
Στην περιοχή Andreevka, οι ρωσικές κύριες θέσεις μεταφέρθηκαν πίσω από τον σιδηρόδρομο στα ανατολικά προάστια.
Ωστόσο, ο Ρώσος στρατός συνεχίζει τη μάχη, αποτρέποντας τις ουκρανικές δυνάμεις από το να αποκτήσουν έδαφος σε δύο δρόμους του χωριού.
Η δύσκολη μάχη για τον έλεγχο του χωριού Klescheevka είναι επίσης σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με ορισμένες ουκρανικές πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να μετακινήσουν τις θέσεις τους πίσω από τον σιδηρόδρομο,. ενώ ρωσικές στρατιωτικές πηγές από το μέτωπο υποστηρίζουν ότι διατηρούν τον έλεγχο θέσεων στο βορειοανατολικό τμήμα του χωριού.

Επιπλέον, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πρόσφατα μια σειρά από επιτυχημένες αντεπιθέσεις.
Συνεχίζονται οι μάχες βαρέος πυροβολικού στα χωριά.
Είναι αρκετά δύσκολο για κάθε πλευρά να αποκτήσει βάση στα ερείπια κατεστραμμένων οικισμών και ως επί το πλείστον παραμένουν στη γκρίζα ζώνη.
Όπως και στο μέτωπο του Zaporozhye, η ουκρανική διοίκηση δεν αλλάζει την τακτική των επιθέσεων με την ελπίδα να σπάσει τη ρωσική άμυνα.
Σημαντικό μέρος των Ουκρανών στρατιωτών μένει στο πεδίο της μάχης και περισσότεροι τραυματίες Ουκρανοί παραδίδονται.

Τι συνέβη μεταξύ 9 και 16 Σεπτεμβρίου;

Από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2023, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 11 ομαδικές επιδρομές με όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας με βάση τον αέρα και τη θάλασσα, καθώς και με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Στόχοι ήταν λιμενικές υποδομές, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και αποθήκευση μη επανδρωμένων σκαφών, καυσίμων και λιπαντικών, πυρομαχικών, δυτικών όπλων, καθώς και περιοχές τοποθεσιών του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού.
Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, «η υλική και τεχνική υποστήριξη των ουκρανικών στρατευμάτων που δρούσαν στις κατευθύνσεις Donetsk και Zaporizhia, η προμήθεια όπλων δυτικής κατασκευής και ένα μεγάλο οπλοστάσιο πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκαν.

Τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.
Το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την περιοχή Kholodnogorsk του Kharkiv.
Μεταξύ των στόχων, υπάρχει το εργοστάσιο τεθωρακισμένων Kharkiv που βρίσκεται στην οδό Bolshaya Panasovskaya κοντά στον σταθμό Kharkiv-Sortirovochnaya.

Το εργοστάσιο τεθωρακισμένων στο Kharkiv διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή και επισκευή βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Από το 2014, το εργοστάσιο τεθωρακισμένων στο Kharkiv αυξάνει την παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων για τις ουκρανικές δυνάμεις και το καλοκαίρι του 2023, ο διευθυντής αυτής της συγκεκριμένης επιχείρησης ηγήθηκε της κρατικής στρατιωτικής εταιρείας Ukroboronprom.

Ρωσικοί πύραυλοι έχουν χτυπήσει το εργοστάσιο στο παρελθόν.
Ξανά οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χτύπησαν με ακρίβεια ένα από τα δύο συνεργεία όπου πραγματοποιούνταν δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής.
Οι ουκρανικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την αποκατάσταση τέτοιων εγκαταστάσεων μετά από επιθέσεις.
Στα μέσα Αυγούστου, ένα χτύπημα με πυραύλους κατέστρεψε το δεύτερο εργαστήριο του εργοστασίου, αλλά οι επισκευές ξεκίνησαν ξανά τρεις εβδομάδες αργότερα.
Ένα ακόμη χτύπημα έπληξε το συνεργείο γειτονικού εργοστασίου προϊόντων σκυροδέματος.
Αυτό το χτύπημα, επίσης, ήταν εξαιρετικά ακριβές, χτυπώντας το parking όπου βρισκόταν ο εξοπλισμός που είχε επισκευαστεί προηγουμένως στο Εργοστάσιο τανκς του Kharkiv.

Οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν στρατεύματα στο Soledar

Οι ουκρανικές δυνάμεις εντείνουν τα πυρά πυροβολικού κοντά στο Soledar και συγκεντρώνουν στρατεύματα δήλωσε διοικητής ταξιαρχίας.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν εντατικοποιήσει δραστικά τα πυρά πυροβολικού στην περιοχή ευθύνης της εθελοντικής ταξιαρχίας Κοζάκων Terek κοντά στο Soledar, και συγκεντρώνουν επίσης στρατεύματα, γεγονός που μπορεί να συνεπάγεται τα σχέδιά τους να πραγματοποιήσουν επίθεση σε αυτήν την περιοχή.
«Αυτό που είναι χαρακτηριστικό για την αμυντική μας περιοχή είναι η μεγάλη αύξηση των πυρών πυροβολικού.
Τη νύχτα, υπάρχει μεγάλη κίνηση του εχθρού και συγκέντρωση εξοπλισμού και δυνάμεων.
Τη νύχτα ακούγεται ο βόμβος βαρέως εξοπλισμού, όπως τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μηχανοκίνητα οχήματα.
Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε άμυνα, ετοιμαζόμαστε να αποκρούσουμε επιθέσεις εάν επιχειρηθούν στην περιοχή μας. Προσπαθούν συνεχώς να διερευνήσουν τη θέση των όπλων μας, αισθανόμαστε ή αναμένουμε ορισμένες επιθετικές ενέργειες στην περιοχή μας».

Luhansk_Battle_Map_Draft_September_162023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_September_162023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_September_162023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_September_162023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_September_162023.png
Zaporizhia_Battle_Map_Draft_September_162023.png

www.bankingnews.gr

loading...