Τα τρία υπερφίαλα γεράκια του Biden φέρνουν το τέλος πιο κοντά – Sullivan, Nuland και Blinken οδηγούν τις ΗΠΑ στον γκρεμό

Σπασμωδικές κινήσεις και υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων, που έχουν οι ΗΠΑ σε έναν κόσμο που αλλάζει και οδεύει σε αρκετά και ισχυρά κέντρα εξουσίας παγκοσμίως.
Αυτά είναι τα συστατικά στοιχεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Biden με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Victoria Nuland.
Η τριάδα των πολεμικών γερακιών του Biden έδειξε απτά δείγματα της αμήχανης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2023, όπως αναλύει ο γνωστός και βραβευμένος με Pulitzer Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh.

Το ναυάγιο Sullivan στη Jeddah

O Sullivan επαίρεται για το…απόλυτο ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής στη Jeddah της Σαουδικής Αραβίας για την ουκρανική κρίση.
Επικεφαλής της συνόδου κορυφής ήταν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Bin Salman, γνωστός ως MBS, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια κατηγορήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία και τον τεμαχισμό του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη με την «κατηγορία» της έλλειψης πίστης προς το Βασίλειο.
Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, υπήρξε μια τέτοια σύνοδος ειρήνης και τα αστέρια της ήταν ο MBS, ο Sullivan και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Στη σύνοδο δεν προσκλήθηκε εκπρόσωπος της Ρωσίας.
Συμμετείχαν ελάχιστοι αρχηγοί κρατών από τα περίπου 50 κράτη, που έστειλαν αντιπροσώπους.
Η Σύνοδος διήρκησε δύο μέρες και τα αποτελέσματά της δεν απασχόλησαν κανένα.
Στόχος του Zelensky ήταν να λάβει διεθνή υποστήριξη για «τις αρχές» που θα θεωρήσει ως βάση για τη διευθέτηση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της «απόσυρσης όλων των ρωσικών στρατευμάτων και της επιστροφής όλου του ουκρανικού εδάφους».
Η επίσημη απάντηση της Ρωσίας στο ναυάγιο της Συνόδου δεν ήρθε από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin αλλά από τον υφυπουργό Εξωτερικών Sergey Ryabkov.
Χαρακτήρισε τη Σύνοδο κορυφής ως «αντανάκλαση της προσπάθειας της Δύσης να συνεχίσει τις μάταιες, καταδικασμένες προσπάθειες» να κινητοποιήσει τον Παγκόσμιο Νότο πίσω από τον Zelensky.
Η Ινδία και η Κίνα έστειλαν και οι δύο αντιπροσωπείες στη σύνοδο, για τον λόγο ότι έλκονται από τη Σαουδική Αραβία και τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της.
Πολύ μακριά στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, η Ρωσία συνέχισε να συντρίβει την αντεπίθεση του Zelensky.
Ο Hersh ρώτησε Αμερικανό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών γιατί ο Sullivan ήταν αυτός που αναδύθηκε από τον κύκλο εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Biden για να προεδρεύσει της ασήμαντης διάσκεψης στη Σαουδική Αραβία.
«Η Jeddah ήταν το μωρό του Sullivan», είπε ο αξιωματούχος.
«Σχεδίασε να είναι το αντίστοιχο του Biden με τις Βερσαλλίες του τότε προέδρου των ΗΠΑ Woodrow Wilson.
Η μεγάλη συμμαχία του ελεύθερου κόσμου συναντάται σε μια γιορτή νίκης μετά την ταπεινωτική ήττα του μισητού εχθρού για να καθορίσει τη μορφή των εθνών για την επόμενη γενιά. Φήμη και Δόξα.
Άνοδος και επανεκλογή.
Το στολίδι στο στέμμα θα ήταν ένα επίτευγμα του Zelensky για την άνευ όρων παράδοση του Putin μετά την αστραπιαία εαρινή επίθεση.
Σχεδίαζαν ακόμη και μια δίκη τύπου Νυρεμβέργης στο παγκόσμιο δικαστήριο, με εκπρόσωπό μας τον Jake.
Σαράντα κράτη εμφανίστηκαν και όλα εκτός από έξι αναζητούσαν τρόπους για τη διανομή δωρεάν τροφής μετά το κλείσιμο της Οδησσού», είπε ο χειμαρρώδης Αμερικανός αξιωματούχος στον Hersh για το ναυάγιο Sullivan στη Σαουδική Αραβία.
blinken_sullivan.JPG
Η παταγώδης αποτυχία Nuland στον Νίγηρα

Η Victoria Nuland είναι η αρχιτεκτόνισσα της ανατροπής της φιλορωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία το 2014, μια από τις αμερικανικές κινήσεις που μας οδήγησαν εκεί που βρισκόμαστε τώρα.
Η Nuland είναι το γεράκι των γερακιών και προήχθη στο αξίωμα της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών στις αρχές του καλοκαιριού από τον Biden, παρά τις έντονες αντιρρήσεις πολλών στο State Department.
Ήταν η Nuland που εστάλη την περασμένη εβδομάδα για να δει τι θα μπορούσε να διασωθεί μετά από ένα πραξικόπημα που οδήγησε στην ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης στον Νίγηρα, που τείνει και αυτός να αποδεσμευθεί από τη γαλλική σφαίρα επιρροής.
Ο πρόεδρος του Νίγηρα Mohamed Bazoum ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, καθαιρέθηκε από τους κινηματίες στην ηγεσία των οποίων βρίσκεται ο αρχηγός της προεδρικής του φρουράς, στρατηγός Abdourahmane Tchiani.
Ο στρατηγός ανέστειλε το σύνταγμα και φυλάκισε όλους τους πιθανούς πολιτικούς του αντιπάλους.
Άλλοι πέντε στρατιωτικοί τοποθετήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο του.
Όλα αυτά προκάλεσαν τεράστια δημόσια υποστήριξη στους δρόμους στο Niamey, την πρωτεύουσα του Νίγηρα – αρκετή υποστήριξη για να αποθαρρύνει τη δυτική επέμβαση.
nuland_1.JPG

Υπήρχαν ζοφερές αναφορές στον δυτικό Τύπο που αρχικά έβλεπαν την αναταραχή με όρους Ανατολής-Δύσης: ορισμένοι από τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος έφεραν ρωσικές σημαίες καθώς βάδιζαν στους δρόμους.
Οι New York Times είδαν το πραξικόπημα ως πλήγμα για τον κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, τον πρόεδρο της Νιγηρίας Bola Ahmed Tinubu, ο οποίος ελέγχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Tinubu απείλησε τη νέα κυβέρνηση στον Νίγηρα με στρατιωτική δράση εκτός και αν επέστρεφε την εξουσία ο Bazoum.
Έθεσε μάλιστα προθεσμία που πέρασε χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
Η επανάσταση στον Νίγηρα δεν εκτιμήθηκε από όσους ζουν στην περιοχή με όρους Ανατολής-Δύσης, αλλά ως μια από καιρό αναγκαία απόρριψη του μακροχρόνιου γαλλικού οικονομικού και πολιτικού ελέγχου.
Είναι ένα σενάριο που μπορεί να επαναληφθεί ξανά και ξανά σε όλα τα κυριαρχούμενα από τη Γαλλία κράτη Sahel στην υποσαχάρια Αφρική.
sullivan_blinken.JPG
Το μόνιμο ναυάγιο Blinken στον Ειρηνικό

Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι τραγικά ρηχές και οδηγούν σε συνεχείς διπλωματικές ήττες , ώστε να επιστρατεύεται ο υπέργηρος πρώην υπουργός Εξωτερικών Henry Kissinger για να σώσει ό,τι μπορεί από το ναυάγιο Blinken στην Κίνα και στον Ειρηνικό.
Η τελευταία επίσκεψη Blinken στην Κίνα ήταν μία τραγωδία.
Κανείς ανώτατος αξιωματούχος από την κινεζική ηγεσία δεν υποδέχθηκε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εν αντιθέσει με τον Kissinger, ο οποίος έτυχε υποδοχής που αρμόζει σε εν ενεργεία υπουργό Εξωτερικών και όχι ιδιώτη.
Το Πεκίνο καταλογίζει στον Blinken και κατ’ επέκταση στον Biden την εχθρική αντιμετώπιση των ΗΠΑ, όπως αυτές εκδηλώνεται με τις συνεχείς παρεμβάσεις στην Ταιβάν και τα περιοριστικά μέτρα, που ισοδυναμούν με κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Εσχάτως ο Blinken βαρύνεται και με μία άλλη εξίσου μεγάλη αποτυχία, εκείνη της Ουκρανίας.
Προειδοποιήθηκε εγκαίρως από τη CIA πώς η αντεπίθεση του καθεστώτος Zelensky πρόκειται να συντριβεί αλλά εκείνος αγνόησε την έκθεση επιδεικτικά.

loading...