ΗΠΑ: Προθεσμία έως τις 25/8 στον Trump να παραδοθεί οικειοθελώς σε φυλακή της Georgia… για να συλληφθεί

Ο Trump πρέπει να εμφανιστεί στην φυλακή του Fulton County της Georgia μετά τις κατηγορίες για απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος
Προθεσμία έως τις 25 Αυγούστου έχει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump – και οι άλλοι 18 κατηγορούμενοι βάσει της ποινικής δίωξης για απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 στην Πολιτεία της Georgia – προκειμένου να εμφανιστεί στην φυλακή του Fulton County της Πολιτείας της Georgia και να προχωρήσει η τυπική διαδικασία της σύλληψή του.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του σερίφη της κομητείας του Fulton αναφέρεται πως βάσει οδηγιών που δόθηκαν από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα και του δικαστή, και οι 19 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της απόπειρας αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να εμφανιστούν στην φυλακή της Rice Street.

Φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα

Σύμφωνα με τον σερίφη, ο Trump και οι υπόλοιποι 18 κατηγορούμενοι θα περάσουν την επίσημη – και τυπική – διαδικασία της σύλληψης που μεταξύ άλλων προβλέπει την φωτογράφιση και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό, το εάν και ο Trump θα περάσει από αυτή τη διαδικασία, κάτι που έχει αποφύγει στο πλαίσιο των υπολοίπων τριών ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί εις βάρος του, τους τελευταίους περίπου έξι μήνες.
Όπως μεταδίδει το CNN, είθισται τα μέρη να συμφωνούν εκ των προτέρων για τους όρους αποφυλάκισης των κατηγορουμένων, ιδιαίτερα μετά την οικειοθελή παράδοση τους στις αρχές.

Η εισαγγελική εντολή

Βάσει της εντολής της εισαγγελέως Fanny Willis, τόσο ο Trump όσο και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα πρέπει να παραδοθούν το αργότερο έως τις 25 Αυγούστου, διότι μετά θα πρέπει να δικαστούν.
Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό το πότε πρόκειται να συμβεί αυτό δεδομένου ότι η ημερομηνία της αρχικής ακρόασης ορίζεται από τον δικαστή.
Σε κάθε περίπτωση το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Fulton υποστηρίζει πως ο Trump, αλλά και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή για το τυπικό της σύλληψής του, μια και η φυλακή είναι ανοιχτή 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα.

Τέταρτη ποινική δίωξη

Η τέταρτη ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του Trump αφορά στην κατηγορία ότι επιχείρησε να ανατρέψει την ήττα του και το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 στην Πολιτεία της Georgia.
Η εισαγγελέας Fani Willis απήγγειλε την κατηγορία της απόπειρας αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματα σε βάρος του Trump – και άλλων 18 προσώπων – βασιζόμενη σε νόμο της Georgia που αφορά τη δράση οργανωμένου εγκλήματος.
Σημειώνεται πως ο νόμος αυτός που χρησιμοποιείται κυρίως για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη συμμοριών, προβλέπει επιβολή ποινών φυλάκισης από 5 έως 20 χρόνια.

Στημένο το κατηγορητήριο

Από την πλευρά του ο Donald Trump κατήγγειλε πως το κατηγορητήριο είναι στημένο.
«Εμένα μου φαίνεται στημένο.
Γιατί δεν μου απήγγειλαν κατηγορίες πριν από δυόμισι χρόνια;
Διότι ήθελαν να το κάνουν εν μέσω της πολιτικής μου εκστρατείας.
Κυνήγι μαγισσών!» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Truth Social ο Trump.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο των 98 σελίδων κάνει λόγο για 19 κατηγορούμενους και για 41 ποινικές κατηγορίες.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο Mark Meadows, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Trump στον Λευκό Οίκο, και οι δικηγόροι Rudy Giuliani και John Eastman.
«Ο Trump και οι άλλοι κατηγορούμενοι που κατηγορούνται σε αυτό το κατηγορητήριο αρνήθηκαν να δεχτούν ότι ο Trump έχασε και εν γνώσει τους και ηθελημένα συμμετείχαν σε μια συνωμοσία για να αλλάξει παράνομα το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του Trump», υποστηρίζει το κατηγορητήριο.
Το κατηγορητήριο αναφέρει μια σειρά από εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο Trump και οι υπόλοιποι συνεργάτες του, όπως μεταξύ άλλων η παρότρυνση κρατικών αξιωματούχων να αλλάξουν τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ επιπλέον αναφέρει πως σύμβουλοι του Trump – ανάμεσα στους οποίους ο Giuliani και ο Meadows – επιχείρησαν να πράξουν το ίδιο και σε άλλες Πολιτείες, όπως στην Αριζόνα, στην Πενσιλβάνια και αλλού.

Το τηλεφώνημα

Σημειώνεται πως η εισαγγελέας Willis διενεργούσε έρευνα για την υπόθεση αυτή από το 2021.
Η έρευνα της βασίστηκε σε ένα τηλεφώνημα που έγινε στις 2 Ιανουαρίου του 2021, στο οποίο ο Trump φέρεται να προέτρεψε τον κορυφαίο αξιωματούχο των εκλογών στην Πολιτεία της Georgia, Brad Raffensperger, να βρει αρκετές ψήφους έτσι ώστε να ανατραπεί η οριακή του ήττα στην Πολιτεία.
Ο Raffensperger αρνήθηκε να «υπακούσει» στην εντολή Trump, οπαδοί του οποίου ύστερα από τέσσερις ημέρες εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδίσουν την επισημοποίηση της νίκης του Biden στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Σημειώνεται πως μετά και την τέταρτη αυτή ποινική δίωξη, ο Trump βαρύνεται συνολικά με 91 κατηγορίες.

loading...