Παραδοχή σοκ οι Ουκρανοί τελειώνουν, απέτυχαν οι τακτικές ΝΑΤΟ… έρχεται εμφύλιος – Οι Ρώσοι θα καταλάβουν το Kharkiv

New York Times: Πρωτοφανείς οι απώλειες των Ουκρανών, αποδεκατίζονται οι Ταξιαρχίες εκπαιδευμένες στο ΝΑΤΟ  – McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Το σχέδιο των ρώσων είναι να περικυκλώσουν το Kharkiv
Η αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων αποτυγχάνει… παρήλθαν σχεδόν δύο μήνες συντονισμένων επιθετικών ενεργειών από τον Ουκρανικό στρατό και το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να καταλάβουν μερικά χωριά τα οποία… σκόπιμα άφησαν οι ρωσικές δυνάμεις…
Ο ρωσικός στρατός ακολουθεί τακτική ενεργητικής άμυνας, με βασικό στόχο την εξουθένωση του Ουκρανικού στρατού, ώστε μετά να προελάσουν οι ρώσοι και να καταλάβουν στρατηγικές θέσεις στην Ουκρανία…
Η περιβόητη εκπαίδευση ΝΑΤΟ… στους Ουκρανούς στρατιώτες αποδείχθηκε φιάσκο, πολλοί από τους εκπαιδευμένους στρατιώτες βρίσκονται στα νεκροταφεία.
Στρατιωτικοί αναλυτές και πρώην στελέχη της CIA αναφέρουν ότι ο βασικός στόχος των ρώσων είναι να ανακαταλάβουν – ξανά – το Kharkiv το οποίο είχαν καταλάβει αλλά εγκατέλειψαν προς το τέλος του 2022 με την Ουκρανική προέλαση.
Οι ουκρανοί πολιτικοί πάντως που εναντιώνονται στον Zelensky εκτιμούν ότι η Ουκρανία θα οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο αφού οι νεκροί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο χωρίς ίχνος εδαφικής βελτίωσης…
Οι ρώσοι προβλέπουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί έως τον Νοέμβριο του 2024…

Shoigu (Ρωσία): Απελευθερώσαμε Kovalevka και Sergeevka

Ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε τους οικισμούς Kovalevka και Sergeevka στην κατεύθυνση του Krasno Liman, καθώς και τον σιδηροδρομικό σταθμό Molchanovka στην κατεύθυνση Kupyansk ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu.
«Χρησιμοποιώντας ελιγμούς, αντεπιθέσεις και αντεπιθέσεις, ρωσικοί σχηματισμοί και στρατιωτικές μονάδες απελευθέρωσαν από τους Ναζί τους οικισμούς Kovalevka και Sergeevka στην κατεύθυνση Krasnolimansk, καθώς και τον σιδηροδρομικό σταθμό Molchanovka στην κατεύθυνση Kupyansk» ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.
O Shoigu τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός επιχειρεί σε όλες τις κατευθύνσεις με κύριο στόχο να αποδυναμώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Όπως είπε οι Ουκρανοί ρίχνουν απεγνωσμένα νέες δυνάμεις στις επιθέσεις τους κατά των ρωσικών θέσεων, χωρίς όμως να έχουν επιτύχει πουθενά χάρη στην πολύ καλά οργανωμένη ρωσική άμυνα και στον επαγγελματισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Πάνω από 20.800 νεκροί σε ένα μήνα

Σύμφωνα με τον Shoigu, οι νεκροί Ουκρανοί μέσα σε ένα μήνα ανήλθαν σε 20.824 ενώ μετρούν σημαντικές απώλειες σε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Μόνο στις 26 και 27 Ιουλίου, μια ευρείας κλίμακας προσπάθεια των Ουκρανών να σπάσει τη ρωσική άμυνα στην κατεύθυνση Orekhovsky και συγκεκριμένα στον οικισμό Rabotino, είχε ως αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να χάσουν πάνω από 400 στρατιώτες, 31 τανκ ανάμεσα τους και 5 Leopard και 32 τεθωρακισμένα οχήματα.

Έχασαν 2.227 όπλα

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας έκανε λόγο και για σημαντικές απώλειες σε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Όπως είπε οι Ουκρανοί έχασαν 2.227 όπλα και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων 10 Leopard, 11 Bradley, 50 αυτοκινούμενες βάσεις πυροβολικού, 40 οβίδες M777
«Προφανώς τα δυτικά όπλα που δίνονται στο Κίεβο δεν οδηγούν σε επιτυχίες στο πεδίο της μάχης αλλά παρατείνουν τη στρατιωτική σύγκρουση» είπε ο Shoigu.

Konstantin Kosachev (αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας): Πόλεμος όλο το 2024…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να κλιμακώσουν την ουκρανική σύγκρουση το 2024 εάν ένα από τα μέρη τη χρειαστεί για να συγκεντρώσει επιπλέον ψήφους κατά τις προεδρικές εκλογές ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Konstantin Kosachev.
«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, γιατί οι Αμερικανοί δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την εξωτερική πολιτική προς το συμφέρον του διακομματικού τους αγώνα.
Το γεγονός ότι η προεδρική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τελειώνει Νοέμβριο 2024 με τις εκλογές θα μπορούσε να είναι μια πολύ ατυχής, αν όχι μοιραία περίσταση.
Δεν μπορώ να πω ότι σίγουρα θα υπάρξει κλιμάκωση, αλλά υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τον Konstantin Kosachev, η κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης με την περαιτέρω χρήση βαρύτερων τύπων όπλων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου χρήσης πυρηνικών όπλων.

New York Times: Πρωτοφανείς οι απώλειες των Ουκρανών, αποδεκατίζονται οι Ταξιαρχίες εκπαιδευμένες στο ΝΑΤΟ

Τα ουκρανικά στρατεύματα μίλησαν για απώλειες σε μονάδες των οποίων οι στρατιώτες έλαβαν ειδική εκπαίδευση από το ΝΑΤΟ, αναφέρουν οι New York Times.
Το δημοσίευμα, ειδικότερα, πήρε συνέντευξη από έναν Ουκρανό στρατιώτη του οποίου η ταξιαρχία, η 23η, εκπαιδεύτηκε στη Δύση με στόχο την αντεπίθεση.
Σύμφωνα με New York Times, η ταξιαρχία στάλθηκε για να συμμετάσχει σε εχθροπραξίες χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη πυροβολικού.
Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, ο ουκρανικός στρατός έχασε 9 στα 10 διαθέσιμα ξένα τεθωρακισμένα οχήματα MaxxPro.
«Οι στρατιώτες δεν επέζησαν», πρόσθεσε ο Ουκρανός στρατιώτης, μιλώντας γενικά για τα πληρώματα των αναφερόμενων τεθωρακισμένων των ουκρανικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για περισσότερο από ένα μήνα το τάγμα του είχε τέτοιες απώλειες που μόνο 10 άτομα έμειναν στην πρώτη γραμμή.
Η δημοσίευση αφηγείται επίσης την ιστορία μιας άλλης ουκρανικής ομάδας που εκπαιδεύτηκε για ειδικές επιχειρήσεις.
Μέσα σε τέσσερις ημέρες, η ομάδα υπέστη απώλειες τέτοιου μεγέθους που έπρεπε να υποχωρήσουν.
Ο ρώσος υπουργός Άμυνας σημείωσε στις 11 Ιουλίου ότι οι απώλειες της Ουκρανίας ξεπέρασαν τους 26.000 στρατιώτες, 21 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, 1.244 άρματα μάχης και χιλιάδες άλλο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων 17 τανκς Leopard και 12 οχήματα μάχης πεζικού Bradley.
Οι μεγάλες απώλειες επιβεβαιώνονται από την επείγουσα αποστολή νέων παρτίδων εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα των ναρκοπεδίων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επίθεση Ουκρανών με HIMARS στο κέντρο του Donetsk – Τρεις νεκροί, 11 τραυματίες

Επίθεση με πυραύλους HIMARS κατά του κέντρου του Donetsk εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί με αποτέλεσμα – και βάσει των πρώτων στοιχείων – να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι έντεκα
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η ουκρανική επίθεση έγινε στο κέντρο της πόλης Donetsk και μάλιστα σε περιοχή όπου βρίσκεται o σταθμός λεωφορείων «Yuzhny».
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, από την πυραυλική αυτή επίθεση έχουν ξεσπάσει διάφορες πυρκαγιές στην πόλη ενώ όσον αφορά τους τραυματίες, αυτοί έχουν ήδη μεταφερθεί σε δομές υγείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατεγράφησαν 10 εκρήξεις στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στις συνοικίες Budennovsky, Kalininsky και Proletarsky.

Ρωσία: Σε απόγνωση οι Ουκρανοί – Δεν προχωρά η αντεπίθεση τους – Σπατάλησαν τα όπλα του ΝΑΤΟ

Οι Ουκρανοί είναι σε απόγνωση, δεν προχωρά η αντεπίθεση τους και έχουν ήδη σπαταλήσει όλους τους στρατιωτικούς πόρους του ΝΑΤΟ υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, αναφέροντας πως ακριβώς για αυτούς τους λόγους το Κίεβο αποφασίζει να πλήξει στόχους και αστικές υποδομές στο ρωσικό έδαφος.
Όπως είπε, η Ρωσία θα συνεχίσει να καταπολεμά τις ουκρανικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές στο έδαφος της Ρωσίας.
«Είναι πράξεις απόγνωσης στο πλαίσιο των αποτυχιών τους.
Είναι προφανές ότι το Κίεβο καταφεύγει σε τέτοιες τρομοκρατικές τακτικές πραγματοποιώντας τρομοκρατικά χτυπήματα.
Αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στοχεύουν ακριβώς σε πολίτες, ακριβώς σε συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους.
Είναι αηδιαστικό, θα συνεχίσουμε να το πολεμάμε» υπογράμμισε ο Peskov, αναφέροντας πως επιβεβαιώνει η φύση του καθεστώτος του Κιέβου από τις συνεχείς προσπάθειες του να επιφέρει τρομοκρατικά χτυπήματα.
«Γίνεται ότι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους από αυτά τα χτυπήματα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφέροντας πως ήδη έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας σε Μόσχα και σε διάφορες ρωσικές επαρχίες λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων από την Ουκρανία.

Αφρίζουν… με τις διαπραγματεύσεις οι Ουκρανοί – Medvedev: Μας βολεύει, θα τους πάμε μέχρι τέλους

Σαφές μήνυμα στην Ουκρανία και στην ηγεσία του Κιέβου πως η άρνηση τους να διαπραγματευτούν, είναι μια στάση που εξυπηρετεί τη Ρωσία και τους στόχους της στέλνει ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Dmitry Medvedev.
«Η άρνηση των αρχών του Κιέβου να διαπραγματευτούν με τη Μόσχα θα επιτρέψει στη Ρωσία να φέρει στο τέλος του αυτό που ξεκίνησε με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Είναι βολικό για τη Ρωσία ότι το Κίεβο προβάλλει μια μη βιώσιμη «ειρηνευτική φόρμουλα» και απορρίπτει όλες τις άλλες προτάσεις για διαπραγματεύσεις… βγάζοντας αφρούς από το στόμα» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram ο Medvedev.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Medvedev αναφέρθηκε στο πόσο «χρήσιμο» είναι το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Zelensky, βάσει του οποίου «απαγορεύονται οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη με τη Ρωσική Ομοσπονδία».
«Όλα αυτά θα επιτρέψουν στη Ρωσία να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αναφέρει ο Medvedev, υποστηρίζοντας ότι υπονοεί το τέλος του καθεστώτος του Bandera και της νεοναζιστικής της ιδεολογίας όπως επίσης και το «φυσικό τέλος όλων αυτών των αχρείων που σκότωσαν τεράστιο αριθμό πολιτών τους για χάρη των χρημάτων που έκλεψαν από τη Δύση για να ικανοποιήσουν τις οδυνηρές τους φιλοδοξίες».

Αδύνατη μια ειρηνευτική διευθέτηση

Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι είναι αδύνατο Ρωσία και Ουκρανία να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική διευθέτηση, εξαιτίας της θέσης που έχει το Κίεβο.
Επιπλέον, ο Peskov κατηγόρησε το Κίεβο ότι με την πυραυλική επίθεση στο κέντρο της πόλης Donetsk επιβεβαίωσε τις προσπάθειες του προκειμένου να επιφέρει τρομοκρατικά πλήγματα.
Όπως είπε, οι επιθέσεις της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος είναι «πράξεις απόγνωσης» ενώ διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα πολεμήσει αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Δεν στρατολογεί η Wagner – Prigozhin: Ίσως στο μέλλον εάν το ζητήσει η Ρωσία

Αυτή τη στιγμή η Wagner δεν στρατολογεί υποστηρίζει ο Yevgeny Prigozhin, ο επικεφαλής του ρωσικού ιδιωτικού στρατού, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον.
«Σήμερα καθορίζουμε τους επόμενους μας στόχους, των οποίων το περίγραμμα γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα καθήκοντα θα εκτελεστούν στο όνομα του μεγαλείου της Ρωσίας» φέρεται να υποστηρίζει μια φωνή που παραπέμπει σε αυτήν του Prigozhin, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το Reuters, το μήνυμα αυτό δημοσιεύτηκε στο Gray Zone, ένα κανάλι στο Telegram, το οποίο φέρεται πως συνδέεται με τη Wagner.
Στο μήνυμα αυτό ο Prigozhin φέρεται να αναγνωρίζει πως κάποιοι από τους μαχητές της Wagner, άφησαν την ομάδα για «άλλες δομές εξουσίας».

Δεν έχουμε ελλείψεις

«Δυστυχώς, κάποιοι μετακόμισαν σε άλλες δομές εξουσίας αλλά θέλουν να επιστρέψουν.
Από τη στιγμή που δεν βιώνουμε κάποια έλλειψη σε προσωπικό, δεν σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε νέες προσλήψεις» φέρεται να λέει ο Prigozhin.
«Ωστόσο, θα σας είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες, εάν διατηρήσετε επαφή μαζί μας.
Και μόλις η Πατρίδα χρειαστεί να δημιουργηθεί μια νέα ομάδα που θα είναι σε θέση να προστατεύσει τα συμφέροντα της, σίγουρα θα αρχίσουμε να στρατολογούμε» υποστηρίζει ο Prigozhin.

Οι πιο σφοδρές μάχες στο Ugledar – Διώχνουμε τους Ουκρανούς

Οι πιο σφοδρές μάχες αυτή τη στιγμή αλλά και τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών γίνονται στην κατεύθυνση του Ugledar υποστήριξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin.
«Το πιο «καυτό» σημείο αυτή τη στιγμή είναι το Ugledar.
Εκεί θα έλεγα πως γίνονται οι πιο βίαιες συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya – 24 o Pushilin, ο οποίος τόνισε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να εκδιώξουν τους Ουκρανούς από το χωριό Staromayorskoye.
«Οι μονάδες μας μπόρεσαν να χτυπήσουν τον εχθρό.
Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε στρατιωτικό εξοπλισμό» επισημαίνει ο Pushilin.

Le Monde: Δραματικές οι απώλειες Ουκρανών την Kreminna

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι χάνουν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό στρατιωτών από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Kreminna στο Luhansk αναφέρει η Γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να πούμε ότι η πλευρά μας έχει διπλάσιες απώλειες» ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής του τάγματος της 210ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας…

Η ουκρανική ΜΚΟ «The First Voluntary Mobile Hospital με το όνομα Nikolai Pirogov» επιβεβαίωσε επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η ένταση των μαχών στην περιοχή Svatove – Krasny Lyman έχει αυξηθεί δραματικά.
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα σύμφωνα με τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που πολεμούν κοντά στο Svatove, λόγω έλλειψης πυρομαχικών και όπλων, πρέπει να παραμελήσουν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ που εκπαιδεύτηκαν στη Δύση.
Η ομάδα του «Κέντρου» των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση Krasny Liman απέκρουσε τρεις επιθέσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας την ημέρα, σκότωσε έως και 140 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψε έξι τεμάχια εξοπλισμού.
Η Kreminna ή Kremennaya βρίσκεται στα σύνορα του Luhansk και είναι μέρος μιας ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει το Lisichansk-Severodonetsk.
Ο πληθυσμός της Kremennaya πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών δεν ξεπερνούσε τα 19.000 άτομα.

Le Monde: Εξαντλούνται τα σχέδια των Ουκρανών, θανατηφόρα η επίθεση των ρώσων

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια θανατηφόρα επίθεση κατά του Ουκρανικού στρατού στο Luhansk αναφέρει η Le Monde.
«Τα στρατεύματα του Κιέβου, υπεράριθμα και υπεροπλισμένα από τους Ρώσους, προσπαθούν να συγκρατήσουν την προέλαση στο δάσος Serebryansky κοντά στην Kremennaya», αναφέρει το άρθρο.
Σύμφωνα με έναν από τους ουκρανούς στρατιώτες, δεν έχουν αρκετό πυροβολικό και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός προχώρησε προς την κατεύθυνση του Novoselovsky στον τομέα Kupyansky του μετώπου, καθώς και στην κατεύθυνση Krasny Liman.

Scott Ritter (πρώην CIA): Προκλητικό εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς θυσιάζουν οι αμερικανοί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών για να χτυπήσουν τη Ρωσία αποδεκτή θυσία, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter
«Θέλουμε να θυσιάσουμε την Ουκρανία και τους Ουκρανούς για να αποδυναμώσουμε τη Ρωσία.
Αποδεχόμαστε να σκοτωθούν εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί μόνο και μόνο επειδή το θέλουμε.
Και αυτό είναι εξαιρετικά εξωφρενικό» τόνισε ο αμερικανός αξιωματικός.

Τα Leopard έχουν αποδειχθεί άχρηστα τεθωρακισμένα στην Ουκρανική σύγκρουση – Είναι παγίδα θανάτου

Τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard είναι απολύτως αναποτελεσματικά και φέρνουν μόνο προβλήματα στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Scott Ritter.
«Αυτά τα τανκς είναι άχρηστα και μη πρακτικά.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν, δεν ξέρουν πώς να τα επισκευάσουν.
Αυτά είναι παλιά τανκς και καταστρέφονται μόλις μπουν στο πεδίο της μάχης», είπε ο αξιωματικός.
Ο Ritter σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία είχε μεγάλες ελπίδες για το Leopard, αποκαλώντας το “θαυματουργό όπλο” ικανό να αλλάξει την τάση στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, οι προσδοκίες δεν δικαιώθηκαν, γεγονός που υπονόμευσε το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Οι στρατιώτες είπαν ότι ήταν ένα απίστευτο όπλο.
Τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από μια παγίδα θανάτου»…

Scott Ritter (πρώην CIA): Οι Ουκρανοί τρέπονται σε φυγή όταν χτυπούν τα ρωσικά TOS Solntsepek

Τα ρωσικά βαριά φλογοβόλα συστήματα (TOS) «Solntsepek» αναγκάζουν τον ουκρανικό στρατό να τραπεί σε φυγή, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter
«Δεν λένε στην Ουκρανία ότι οι Ρώσοι καταστρέφουν το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τη βοήθεια βομβών ολίσθησης και βαρέων φλογοβόλων TOS-1 και TOS-2.
Μετά από αυτό, οι Ουκρανοί στρατιώτες είτε πεθαίνουν, είτε τραυματίζονται, είτε υποχωρούν», είπε ο αμερικανός αξιωματικός.
Μόλις οι Ουκρανοί διασχίσουν την γκρίζα ζώνη, καλύπτονται από πυροβολικό, χωρίς να αφήνουν καμία πιθανότητα προώθησης, διευκρίνισε ο Ritter.
Ο ουκρανικός στρατός δεν πέτυχε τίποτα, αντιθέτως σκοτώθηκαν πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες…

McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Το σχέδιο των ρώσων είναι να περικυκλώσουν το Kharkiv

Ο ρωσικός στρατός θα περικυκλώσει το Kharkiv ως αποτέλεσμα μιας σειράς μεγάλων ηττών της ουκρανικής διοίκησης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk ανέφερε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης McGregor.
«Οι Ρώσοι έχουν σπάσει την άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση του Kupyansk και του Liman και παίρνουν τον έλεγχο του δρόμου που θα τους επιτρέψει να κινηθούν είτε δυτικά είτε βορειοδυτικά για να περικυκλώσουν το Kharkiv», προέβλεψε ο αξιωματικός.
Ο MacGregor αποκάλεσε το ρωσικό σύστημα οχυρώσεων ένα κολοσσιαίο εμπόδιο βάθους δεκάδων χιλιομέτρων.
Κατά τη γνώμη του, η ουκρανική διοίκηση δεν θα μπορέσει ποτέ να το ξεπεράσει. Ο συνταγματάρχης χαρακτήρισε απελπιστική την τρέχουσα κατάσταση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στις κατευθύνσεις Zaporozhye, Yuzhnodonetsk και Artemivsk ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου. Το καθεστώς του Κιέβου ανέπτυξε στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ οπλισμένες με δυτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των πολυδιαφημισμένων τανκς Leopard… αλλά τα αποτελέσματα είναι δραματικά ανούσια…

McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου των ρώσων είναι αξιοθαύμαστα

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ισχυρά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που εμποδίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης McGregor.
«Όταν οι Ρώσοι μετακινούν τα συστήματα αεράμυνας τους, μετακινούν επίσης τις εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου (EW), οι οποίες έχουν τεράστιες δυνατότητες.
Έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του ουκρανικού στρατού να πολεμήσει», είπε ο McGregor.
Ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός «φίμωσε» το ουκρανικό HIMARS MLRS με μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου.
Κατά τη γνώμη του, οι δυνατότητες των αμερικανικών συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων στην Ουκρανία έχουν εξαντληθεί.
Το ίδιο θα συμβεί και με τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας ATACMS υψηλής ακρίβειας, καθώς λειτουργούν με την ίδια αρχή με το HIMARS…

McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Θάνατος σε βιομηχανική κλίμακα στην Ουκρανία

Η έναρξη της επίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων οδηγεί στο θάνατο Ουκρανών στρατιωτών σε «βιομηχανική κλίμακα», εκτίμησε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas Macgregor.
«Τα ουκρανικά στρατεύματα σπαταλούν ανθρώπινες ζωές σε βιομηχανική κλίμακα με την ελπίδα να λάβουν πολιτική υποστήριξη, αλλά νομίζω ότι είναι ήδη σαφές ότι αυτή η υποστήριξη δεν θα υπάρχει πλέον.
Το ΝΑΤΟ έχει ήδη στείλει σχεδόν ότι μπορούσε στην Ουκρανία»
Σύμφωνα με τον McGregor, η ρωσική επίθεση στην κατεύθυνση Kupyansk οδηγεί όχι μόνο σε αμέτρητες απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας , αλλά ανοίγει επίσης το δρόμο για περαιτέρω πρόοδο.
Η μόνη ελπίδα για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι τα μαχητικά F-16 : «Υποσχόμαστε μαχητικά F-16, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα εμφανιστούν στην Ουκρανία και αν θα αλλάξουν κάτι».
Ο Douglas Macgregor είπε ότι η υποδομή της Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ έτοιμη να εξυπηρετήσει τον στρατό, ενώ η Ρωσία ενισχύει το στρατιωτικό της δυναμικό ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα.
«Η Ρωσία παράγει ολοκαίνουργια όπλα, πυραύλους, ρουκέτες και πυρομαχικά πυροβολικού, τα αποθέματά της είναι τεράστια, τα εργοστάσιά της εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, παράγοντας όλα όσα χρειάζονται.
Έτσι η Ρωσία είναι τώρα μια τόσο τρομερή στρατιωτική δύναμη που δεν ήταν τον Φεβρουάριο του 2022» κατέληξε ο Douglas Macgregor

CNN: Σε νέα φάση η αντεπίθεση των Ουκρανών θα επιχειρήσουν να σπάσουν την ρωσική άμυνα

Οι προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να σπάσουν τη ρωσική άμυνα ενδέχεται να υποδηλώνουν ένα νέο στάδιο της αντεπίθεσης, αναφέρει το CNN.
Ο ουκρανικός στρατός διπλασιάζει τις προσπάθειες για να σπάσει τις τρομερές άμυνες της Ρωσίας στο νότο ως μέρος μιας αντεπίθεσης που κερδίζει δυναμική από τότε που ξεκίνησε τον Ιούνιο.
Όπως τόνισε στέλεχος του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η Ουκρανία έριξε τάγματα και ταξιαρχίες πλήρους ισχύος στη μάχη, τότε αυτό σίγουρα δείχνει μπαίνουμε σε νέο στάδιο της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής, όλες οι προσπάθειες της Ουκρανίας να διασπάσει τη ρωσική άμυνα έχουν πέσει πάνω σε πολυεπίπεδες γραμμές άμυνας, παγίδες για τανκ, πυκνά ναρκοπέδια και το έργο ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών.
Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ειδικό, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη «μηχανοκίνητη διείσδυση αυτού του μεγέθους».

Oleg Soskin (πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma): Θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αντιμετωπίζει εμφύλιο πόλεμο εάν συνεχίσει να κατέχει παράνομα την εξουσία στη χώρα, δήλωσε ο Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma που ήταν πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Αν κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, κινούνται προς έναν εμφύλιο», λέει ο πολιτικός επιστήμονας.
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, ο Ουκρανός ηγέτης συνεχίζει αντισυνταγματικά να κατέχει την εξουσία, αφού ο στρατιωτικός νόμος που έχει θεσπίσει δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στη χώρα.
Αυτό, μαζί με την αναγκαστική επιστράτευση Ουκρανών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, προειδοποιεί ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας.

«Εάν δεν αρθεί ο στρατιωτικός νόμος και γίνουν εκλογές, τότε αυτή η κυβέρνηση θα θεωρηθεί παράνομη.
Και αν είναι παράνομη, τότε είναι εκτός νόμου, και κάθε Ουκρανός με βάση το 5ο άρθρο του συντάγματος μπορεί να χτυπήσει την κυβέρνηση.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του Verkhovna Rada της Ουκρανίας Oleksiy Goncharenko δήλωσε ότι λόγω της παράτασης του στρατιωτικού νόμου, οι βουλευτικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου δεν θα διεξαχθούν στη χώρα.
Στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, καθιερώθηκε καθεστώς στρατιωτικού νόμου….

Η κατάσταση στην Ουκρανία ξεφεύγει από τον έλεγχο

Η κατάσταση στην Ουκρανία ξεφεύγει από τον έλεγχο λόγω της συνεχιζόμενης κινητοποίησης ανδρών στο μέτωπο, δήλωσε ο Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma που ήταν πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Βλέπουμε πώς προσπαθούν να συλλάβουν νέους ανθρώπους, τους πετούν σαν κρέας, στο μέτωπο και τι είδους αντίσταση δείχνουν.
Η αντίσταση ενάντια στους στρατιωτικούς επιτρόπους που τους πιάνουν θα ενταθεί. .
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα μπορέσουν να διαπεράσουν τις ισχυρές αμυντικές οχυρώσεις του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, η Ουκρανία εξαντλείται και από δυτικά όπλα: τα άρματα μάχης και οι πύραυλοι τελειώνουν, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα αεροπλάνα.
Νωρίτερα, ο Soskin είπε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου λόγω του σφετερισμού της εξουσίας από τον Zelensky.

Stephen Bryan (Ινστιτούτο Yorktown): Ο Zelensky αποκάλυψε στρατηγικές θέσεις των Ουκρανών στο Dnepropetrovsk και οι ρώσοι τους διέλυσαν

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky θα μπορούσε να είχε αποκαλύψει τη θέση του σταθμού διοίκησης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων προτού καταστραφεί από τον ρωσικό στρατό, ανέφερε ο Stephen Bryan, ειδικός των ΗΠΑ και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας στο Ινστιτούτο Yorktown.

«Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του Zelensky.
Ως εκ τούτου, η άφιξή του στο Dnepropetrovsk και η συνάντηση με Ουκρανούς στρατηγούς και διοικητές πεδίου, καθώς και με τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, θα μπορούσε να δείξει τη θέση του κέντρου διοίκησης σε αυτήν την περιοχή», τόνισε ο ειδικός.
Σημείωσε ότι στις 28 Ιουλίου, πριν από την καταστροφή του κέντρου λήψης αποφάσεων, ο Ουκρανός ηγέτης επισκέφτηκε το Dnepropetrovsk και απένειμε βραβείο στον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και συναντήθηκε επίσης με τον Kirill Budanov και τον Alexander Syrsky.
Να σημειωθεί ότι μια ημέρα μετά ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την καταστροφή του σταθμού διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Dnepropetrovsk.

Larry Johnson (πρώην αναλυτής CIA): Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες… έχουν συμβάλει στην καταστροφή των Ουκρανών

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκουν και καταστρέφουν γρήγορα μέρη όπου οι Ουκρανοί επισκευάζουν άρματα μάχης, γι’ αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν έντονη έλλειψη τεθωρακισμένων οχημάτων στο μέτωπο, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson.
«Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να επισκευάσουν οχήματα μάχης στη χώρα τους επειδή οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να ανατινάξουν τα συνεργεία.
Οι Ουκρανοί γνωρίζουν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα βρουν γρήγορα πού βρίσκονται και μετά τα τανκς θα γίνουν βασικός στόχος»
Η Ουκρανία αναγκάζεται να στείλει κατεστραμμένο εξοπλισμό στην Πολωνία για αποκατάσταση, κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο και υπονομεύει σημαντικά τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή.

Conversation: Το ΝΑΤΟ δεν θα δεχθεί στους κόλπους του την Ουκρανία, λόγω Κριμαίας

Οι δυτικοί σύμμαχοι μπορεί να μην δεχτούν την Ουκρανία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ακόμη και μετά το τέλος της σύγκρουσης, παρά τις υποσχέσεις, εκτίμησε ο Loic Simone, ερευνητής στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, εξέφρασε αυτή την άποψη στο άρθρο του για την πύλη Conversation.
«Ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, τίποτα δεν εγγυάται ότι όλοι οι σύμμαχοι θα υποστηρίξουν ομόφωνα την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τον Simone, μια ομάδα κρατών μελών του ΝΑΤΟ που φοβούνται την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία μπορούν να χρησιμοποιήσουν το καθεστώς της Κριμαίας ως βολική δικαιολογία για να αρνηθούν την ένταξη της Ουκρανίας ακόμη και μετά το τέλος της σύγκρουσης.

Politika: Η αχαριστία του Zelensky κάνει τη Δύση να αναζητήσει αντικαταστάτη

Η αχαριστία του Volodymyr Zelensky και η έλλειψη κατανόησης του αποικιακού του καθεστώτος αναγκάζει τη Δύση να αναζητήσει τον αντικαταστάτη του στην Ουκρανία, γράφει η σερβική εφημερίδα Politika.
«Οι δηλώσεις περί αχαριστίας του Volodymyr Zelensky είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της δυσαρέσκειας που βράζει μεταξύ των συμμάχων του Ουκρανού προέδρου.
Αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να μην είναι ο λόγος για την άρνηση υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά σίγουρα στέλνει ένα μήνυμα στον Zelensky ότι στην Ουκρανία μπορείς να βρεθεί κάποιος που αναγνωρίζει περισσότερο την δυτική βοήθεια», αναφέρει η η σερβική εφημερίδα Politika.
Μέχρι πρότινος, η συμπεριφορά του Zelenskly βασιζόταν σε καλά μελετημένο marketing, ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα, δεν έλαβε υπόψη του την μεταβαλλόμενη διάθεση στη δυτική κοινωνία»
Ο Zelensky προφανώς ξέχασε ότι οι αποικιακές σχέσεις στις οποίες συμφώνησε υπονοούν ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει ποιος είναι το αφεντικό…
Το γεγονός ότι ο Zelensky «πέρασε τη γραμμή» και μέρα με τη μέρα χειροτερεύει τις σχέσεις με τους συμμάχους με την αχαριστία του, ενώ την ίδια ώρα ο στρατός της Ουκρανίας αποτυγχάνει στην αντεπίθεση.
Η κατανόηση των δυτικών χωρών ότι η πλήρης νίκη επί της Ρωσίας είναι αδύνατη εξετάζουν μια ενδιάμεση επιλογή, ακόμη και με την πιθανή διατήρηση της Κριμαίας και του Donbass ως τμήμα της Ρωσίας, που σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζεται με την αδιάλλακτη θέση της Ουκρανίας.
Οι σύμμαχοι θα χάσουν την υπομονή τους και θα απαιτήσουν διαπραγματεύσεις και όλες οι θυσίες της Ουκρανίας θα αποδειχτούν μάταιες καταλήγει η Σερβική εφημερίδα.

Tagesschau (Γερμανική εφημερίδα): Οι Γερμανοί μειώνουν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν ενέκρινε τη μεταφορά πυραύλων κρουζ Taurus στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, παρά τα αιτήματα του Ουκρανού πρέσβη Oleksiy Makeev, μετέδωσε το γερμανικό ειδησεογραφικό μέσο Tagesschau.
«Ανυπομονούμε πολύ για την παράδοση των πυραύλων Taurus. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά η συζήτηση (σχετικά με την προμήθεια – δεν θα είναι τόσο μεγάλη », είπε ο Ουκρανός πρέσβης.
Ο Kizewetter, πολιτικός του CDU, εξήγησε ότι η Bundeswehr έχει 600 συστήματα Taurus.
Περίπου 450 από αυτά δεν είναι έτοιμα για χρήση, αλλά μπορούν να αναβαθμιστούν για εξαγωγή στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, το ίδιο το υπουργείο Άμυνας επανέλαβε την άρνησή του να προμηθεύσει Taurus.
Ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας κατέστησε σαφές ότι δεν θα σταλούν Taurus
Στις αρχές Ιουλίου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit δήλωσε ότι το αίτημα των ουκρανικών αρχών να λάβουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία ήταν ακόμη υπό εξέταση.

Military Watch (αμερικανικό περιοδικό): Το ρωσικό Su-57 το πιο επικίνδυνο μαχητικό της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας

Το ρωσικό μαχητικό Su-57 πέμπτης γενιάς είναι το πιο επικίνδυνο αεροσκάφος στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις, αναφέρει το αμερικανικό Military Watch.
Τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά του είναι η εξαιρετική ευελιξία του, η υψηλή ισχύς των πυραύλων αέρος-αέρος R-77M και R-37M, καθώς και η πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα τάξεων πυραύλων κρουζ, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών στο εγγύς μέλλον.
Ο παρατηρητής σημείωσε επίσης ότι το Su-57 εμπλέκεται ενεργά στις εχθροπραξίες: ο ρωσικός στρατός το χρησιμοποιεί σε μάχες εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην ουκρανική σύγκρουση.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ρωσικά εδαφικά κέρδη σε Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna στις 30 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις ανατολικά του Berestove (20 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) και κοντά στη Novoyehorivka (16 χλμ νοτιοδυτικά του Svatove) και Bilohorivka (12 χλμ νότια της Kreminna).
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων, Συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty ανέφερε ότι υπήρχαν επτά μάχες κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κερδίσουν την πρωτοβουλία στην περιοχή.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι στοιχεία της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση του Novoselivske (16 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) και προχώρησαν 300 μέτρα στην ουκρανική άμυνα.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα στη δυτική (δεξιά) όχθη του ποταμού Zherebets κοντά στο Karmazynivka (13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Svatove) και προχώρησαν κατά μήκος ενός μετώπου πλάτους 8 χιλιομέτρων και 7 χιλιομέτρων σε βάθος στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ρωσικές δυνάμεις υποβαθμίζουν τις ουκρανικές άμυνες στη δασική περιοχή Serebryanske νότια της Kreminna και κοντά στο Torske (14 χλμ δυτικά της Kreminna), αν και αναγνώρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ξεκινήσουν σημαντικές προσπάθειες για να καταλάβουν το Torske…

Ανησυχούν οι Ουκρανοί

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η αυξημένη ρωσική επιθετική δραστηριότητα κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna είναι μέρος μιας προετοιμασμένης μεγάλης επιθετικής επιχείρησης.
Ο Ουκρανός Συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty δήλωσε στις 29 Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια «στρατηγική» επιχείρηση στην κατεύθυνση του Kupyansk αυτό το καλοκαίρι και τη θεωρούσαν «μείζονα επίθεση».
Ο Cherevaty δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν σημαντικό αριθμό ανεπαρκώς εκπαιδευμένου προσωπικού στην περιοχή για αυτή την προσπάθεια.
Οι ρωσικές δυνάμεις βασίζονται σε διαθέσιμους σχηματισμούς και μονάδες πεζικού, ρωσικών αερομεταφερόμενων (VDV) και BARS (Ρωσικές Έφεδρες Μάχης), καθώς και σε παραστρατιωτικές εταιρείες (PMC) όπως «Veterany» και «Tigr» και απροσδιόριστες Τσετσενικές».

Μάχες δυτικά από το Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Bakhmut στις 30 Ιουλίου και δεν σημείωσαν επιβεβαιωμένα κέρδη.
Πηγές του ουκρανικού στρατού ανέφεραν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα σημειώνουν μικρές αλλά συνεχείς επιτυχίες στη νότια πλευρά του Bakhmut και ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να τραβούν εφεδρεία στην περιοχή.
Τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Klishchiivka (6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά) ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει ανατολικά της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή Klishchiivka.
Αρκετές ρωσικές πηγές ενίσχυσαν το υλικό που φέρεται να δείχνει στοιχεία του τάγματος «Pryzrak» της 4ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) να επιτίθενται σε ουκρανικές θέσεις στα περίχωρα της Klishchiivka.

Στο μέτωπο του νότιου Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης του Donetsk στις 30 Ιουλίου, αλλά δεν σημείωσαν κανένα ισχυρό ή επιβεβαιωμένο όφελος.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά στη Marinka.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavrisk, Ταγματάρχης Valerii Shershen σημείωσε στις 30 Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις επιχειρήσεις επίθεσης στη Marinka και χρησιμοποιούν εντονότερα αποσπάσματα επίθεσης “Storm-Z”.

Νότιος άξονας – Νέες μάχες στην Zaporizhia

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις κατά μήκος της συνοριακής περιοχής δυτικού Donetsk – ανατολικής περιφέρειας Zaporizhia, αλλά δεν έκαναν επιβεβαιωμένες προόδους στις 30 Ιουλίου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων Oleg Chekhov και μια άλλη ρωσική πηγή ισχυρίστηκαν στις 30 Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις προς την κατεύθυνση Urozhaine (9 χλμ νότια της Velyka Novosilka) και Staromayorske (9 χλμ νότια της Velyka Novosilka).

Η 60η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητου Τυφεκίου (5η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια) και μονάδες «Storm-Z» του 114ου Συντάγματος Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (127η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων, 5η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια) επιτέθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις…
Μια ρωσική πηγή παρομοίασε λανθασμένα τις ουκρανικές προσπάθειες για την απελευθέρωση του Staromayorske με τον ουκρανικό έλεγχο στον Pyatykhatky.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις ουκρανικές θέσεις στο Staromayorske κάθε μέρα, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις αρνούνται να αποσυρθούν

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia, αλλά δεν πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες προόδους στις 30 Ιουλίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει βορειοανατολικά του Robotyne (10 χλμ νότια του Orikhiv) στην κατεύθυνση Verbove (17 χλμ νοτιοανατολικά του Orikhiv) την περασμένη εβδομάδα.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) και άλλες ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Robotyne.
Luhansk_Battle_Map_Draft_July_302023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_July_302023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_July_302023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_July_302023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_July_302023.png
Zaporizhia_Battle_Map_Draft_July_302023.png

1847811342_0_0_3640_2048_1440x900_80_0_1_7ef69314f8d92a3137d6fb63f48ea1b8.jpg

www.bankingnews.gr

loading...