Επανέρχονται τα σενάρια περί μυστικών συνομιλιών Ρωσίας – ΗΠΑ – Ο ρόλος Lavrov και η διπλωματία της γραμμής 1,5

Γνωστές ως διπλωματία της γραμμής 1,5, οι μυστικές συζητήσεις επιτρέπουν στις δύο πλευρές να κατανοήσουν η μία τις κόκκινες γραμμές της άλλης και να μετριάσουν τις πιθανές συγκρούσεις
Νέες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ώρες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στιγμή που η Δύση αρχίζει να παραδέχεται ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτυγχάνει, παρά τα δισεκατομμύρια του ξένου στρατιωτικού υλικού που έχουν σταλεί στο Κίεβο μέχρι στιγμής.
“Μυστικές διπλωματικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ πρώην ανώτερων αξιωματούχων της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και υψηλόβαθμων μελών του Κρεμλίνου, επιβεβαίωσε στους Moscow Times Αμερικανός αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες”.
Ενώ το NBC νωρίτερα αυτό το μήνα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις συζητήσεις μέσω παρασκηνιακών καναλιών που περιγράφονται ως “διακριτικές” ανταλλαγές με κορυφαίους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, οι Moscow Times πήραν συνέντευξη από έναν ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο που εμπλέκεται, ρίχνοντας φως σε αυτό που αποκαλείται “διπλωματία της γραμμής 1,5”.
Στις συνεχιζόμενες συναντήσεις έχει συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov που εκπροσωπεί τη Μόσχα, αναφέρουν οι Moscow Times.

Η διπλωματία της γραμμής 1,5

Γνωστές ως διπλωματία της γραμμής 1,5, αυτές οι μυστικές συζητήσεις επιτρέπουν στις δύο πλευρές να κατανοήσουν η μία τις κόκκινες γραμμές της άλλης και να μετριάσουν τις πιθανές συγκρούσεις, χρησιμεύοντας ως κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ των επίσημων κυβερνητικών διαπραγματεύσεων (διπλωματία της γραμμής 1) και των ανεπίσημων διαλόγων εμπειρογνωμόνων (γραμμή 2).
“Υπάρχει εξαιρετική ανάγκη για τη διπλωματία της γραμμής 1,5 όταν ο κόσμος αποκλείεται όπως τώρα”, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετέχει άμεσα στις συνομιλίες, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται δύο φορές τον μήνα, οι οποίες όμως μερικές φορές γίνονται εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.
“Επισκέπτομαι τη Μόσχα τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες”, δήλωσε ο διπλωμάτης στους Moscow Times.
Αφού κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου κατέρρευσαν οι άμεσες προσπάθειες για διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, που φέρεται να ματαιώθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τη στιγμή που υπήρχε η κατευθυντήρια πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να απωθήσει την εισβολή, οι επικοινωνίες ΗΠΑ-Ρωσίας επιδεινώθηκαν σε σημείο που έγιναν σχεδόν ανύπαρκτες.
Ωστόσο, δόθηκε έμφαση στην ανταλλαγή κρατουμένων, όπως έδειξε η περίπτωση της Brittney Griner και του Viktor Bout.

Αναλυτικά οι πληροφορίες των Moscow Times

Οι Moscow Times αναφέρουν κατά λέξη όσα δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που αποκαλύπτει μερικά από όσα έμαθε η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τη Ρωσία:
“Μας δόθηκε κάποια πρόσβαση στον τρόπο σκέψης του Κρεμλίνου, αν και όχι όσο θα θέλαμε”.
Από το σημείο που καθόταν απέναντι από ανώτερους αξιωματούχους και συμβούλους του Κρεμλίνου, ήταν προφανές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι οι Ρώσοι δεν ήταν σε θέση να διατυπώσουν τι ακριβώς ήθελαν και χρειάζονταν.
Δεν ξέρουν πώς να ορίσουν τη νίκη ή την ήττα.
Στην πραγματικότητα, ορισμένες από τις ελίτ με τις οποίες μιλήσαμε δεν ήθελαν ποτέ τον πόλεμο εξ αρχής, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν ένα απόλυτο λάθος”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
“Αλλά τώρα βρίσκονται σε πόλεμο – το να υποστούν μια ταπεινωτική ήττα δεν αποτελεί επιλογή για αυτούς”.
Ήταν εδώ που ξεκαθαρίσαμε ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τις ρωσικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ξεφεύγοντας από την επίσημη γραμμή των ΗΠΑ να συμπιέσουν οικονομικά τη Ρωσία και να την απομονώσουν διεθνώς, ώστε να την εμποδίσουν να συνεχίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
“Μια προσπάθεια απομόνωσης και ακρωτηριασμού της Ρωσίας σε σημείο ταπείνωσης ή κατάρρευσης θα καθιστούσε τη διαπραγμάτευση σχεδόν αδύνατη – το βλέπουμε ήδη αυτό στην επιφυλακτικότητα των αξιωματούχων της Μόσχας”, είπε.
“Στην πραγματικότητα, τονίσαμε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται, και θα συνεχίσουν να χρειάζονται, μια αρκετά ισχυρή Ρωσία για να δημιουργήσει σταθερότητα κατά μήκος της περιφέρειας της.
Οι ΗΠΑ θέλουν μια Ρωσία με στρατηγική αυτονομία προκειμένου οι ΗΠΑ να προωθήσουν τις διπλωματικές ευκαιρίες στην Κεντρική Ασία.
Εμείς στις ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ολοκληρωτική νίκη στην Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντά μας σε άλλες περιοχές του κόσμου.
“Η ρωσική ισχύς”, κατέληξε ο αξιωματούχος, “δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό”.

Άλλη η επίσημη γραμμή

Παρόλα αυτά, τα ανώτατα επίπεδα της ηγεσίας του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου Joe Biden, έχουν παρουσιάσει μόνο μια στάση που θέλει να ενισχύσει και να εξοπλίσει το Κίεβο “για όσο χρειαστεί” – αλλά παραμένει πιθανό ότι όσο περισσότερο οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την κατάρρευση, θα μπορούσε να προκύψει το σενάριο μιας μεγαλύτερης “πιθανότητας” σε μια σοβαρή διευθέτηση με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων.

loading...