Βομβάρδισαν το φράγμα Nova Kakhovka .. Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την ενέργεια αυτή

– Πλημμύρες σε 80 χωριά, κινδυνεύουν 22.000 άνθρωποι – Ρωσία: Τρομοκρατική ενέργεια

Το μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα της Nova Kakhovka, που βρίσκεται στην επαρχία της Kherson στη νότια Ουκρανία καταστράφηκε από βομβαρδισμό, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες ποσότητες νερού να αρχίζουν να κατακλύζουν μια τεράστια έκταση όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις.
Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την ενέργεια αυτή, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και με το Κίεβο να υποστηρίζει πως πίσω από αυτήν την ενέργεια είναι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Το φράγμα βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ από αυτό υδροδοτείται η χερσόνησος της Κριμαίας και παρέχεται η απαιτούμενη ποσότητα ύδατος στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.
Μέχρι στιγμής δίνονται διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφαλείας όσον αφορά τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου.
Η Ρωσία εκτιμά ότι από την καταστροφή του φράγματος θα επηρεαστούν τουλάχιστον 80 οικισμοί και χωριά, όπου ζουν περίπου 22.000 άνθρωποι, ενώ ήδη σε ορισμένα σημεία το νερό έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 10 μέτρα.

Σημειώνεται πως από την έναρξη του πολέμου, το φράγμα της Nova Kakhovka είχε θεωρηθεί πιθανός στόχος τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Ουκρανούς για τη στρατηγική του σημασία αλλά και για τη ζημιά που θα προκαλούσε η καταστροφή του.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή όπου βρίσκεται το φράγμα από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, από τον Φεβρουάριο του 2022.

Το βομβάρδισαν οι Ουκρανοί

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, το φράγμα έχει καταστραφεί και τεράστιες ποσότητες νερού – που σε ορισμένες περιοχές έχει φτάσει ακόμα και τα 5 μέτρα – έχουν κατακλύσει μια τεράστια περιοχή.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το δήμαρχο της Nova Kakhovka υποστηρίζει πως καταστράφηκε το πάνω μέρος του φράγματος από βομβαρδισμό και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ανατίναξη.
«Γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε μια σειρά από πολλά χτυπήματα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovskaya που οδήγησαν στην καταστροφή των βαλβίδων.
Ως αποτέλεσμα άρχισε ανεξέλεγκτη ροή νερού.
Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεών TASS ο δήμαρχος της Nova Kakhovka, Vladimir Leontyev, ο οποίος εκτιμά πως το χτύπημα έγινε με MLRS Adler.
«Ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα συμβούν» επισήμανε ο Leontyev, υποστηρίζοντας πως το κύριο μέλημα είναι η συνδρομή των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Leontyev, δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί επιτίθενται με ρουκέτες κατά του φράγματος, αναφέροντας πως αυτό συμβαίνει συνεχώς από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ σημείωσε μάλιστα πως μέσα σε μια ημέρα οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί κατά του φράγματος με πάνω από 70 πυραύλους HIMARS.

Αδύνατο να επισκευαστεί

Σύμφωνα με τον Leontyev, θεωρείται αδύνατο να επισκευαστεί το φράγμα καθώς έχει προκληθεί ρήγμα στη δομή του ενώ ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι περίπου 300 σπιτιών στους οικισμούς Dnepryany και Korsunka κοντά στο φράγμα αναμένεται να βρεθούν στη ζώνη της πλημμύρας και για αυτό έχουν αρχίσει να εκκενώνουν την περιοχή.
Μάλιστα, αναφέρεται πως τμήμα της πόλης της Nova Kakhovka έχει αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ρεύματος για λόγους ασφαλείας.
Ωστόσο, ο Leontyev εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος καταστροφή της πόλης της Nova Kakhovka ενώ υπογράμμισε ότι η στάθμη των υδάτων θα πέσει ξανά σε κανονικά επίπεδα σε 72 ώρες.
Ρώσοι αξιωματούχοι στην περιοχή της Kherson αναφέρουν ότι πάνω από 10 οικισμοί, όπου ζουν 22.000 άνθρωποι, θα βρεθούν στη ζώνη των πλημμυρών.
13_5.JPG

Κανένα πρόβλημα με το πυρηνικό εργοστάσιο στη Zaporizhia

Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος για την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia διαβεβαιώνει τόσο η ουκρανική Energoatom όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Σύμφωνα με τον ΙΑΕΑ,οι ειδικοί επιστήμονες του που βρίσκονται στο εργοστάσιο παρακολουθούν την κατάσταση και υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια.

Το ανατίναξαν οι Ρώσοι

Από την πλευρά τους πάντως οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το φράγμα ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε το 1956 επί Σοβιετικής Ένωσης, ανατινάχθηκε από τους Ρώσους.
Η διοίκηση του νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».
Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας υποστήριξε πως η καταστροφή του φράγματος από τους Ρώσους συνιστά μια οικολογική καταστροφή ενώ υπογράμμισε πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Μάλιστα οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα για να ανακόψουν την ουκρανική αντεπίθεση.

Zelensky: Οι Ρώσοι τρομοκράτες κατέστρεψαν το φράγμα της Nova Kakhovka

Πυρά στη Ρωσία ότι αυτή ευθύνεται για την καταστροφή του φράγματος της Nova Kakhovka εξαπολύει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος κάνει λόγο για Ρώσους τρομοκράτες.
«Η καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka επιβεβαιώνει σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης.
Δεν πρέπει να τους μείνει ούτε ένα μέτρο, γιατί χρησιμοποιούν κάθε μέτρο για τρόμο.
Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν.
Έχω συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter o Zelensky.
O πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας μετά την έκρηξη και την καταστροφή του φράγματος.
Δημοσιεύματα στο δυτικό τύπο αναφέρουν πως το ύψος του νερού στο φράγμα ήταν σε πρωτοφανή επίπεδα την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής του.
Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Zelensky είχε πει ότι μια τυχόν καταστροφή του φράγματος θα συγκρινόταν με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Εκκενώσεις χωριών

Μάλιστα η Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας ζητά από τους κατοίκους μιας σειράς χωριών να εκκενώσουν την περιοχή.
Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους των χωριών Mykolaivka, Olhivka, Lyovo, Tyaginka, Poniativka , Ivanovka, Tokarivka, Poniativka, Prydniprovske, Sadove και εν μέρει η πόλη Kherson – στο νησί Korabel να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κλείνοντας τις οικιακές συσκευές τους και παίρνοντας μαζί τους όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι η οικολογική καταστροφή θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ουκρανίας και θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denys Schmyhal υποστήριξε ότι έως και 80 κοινότητες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν ενώ επισημαίνεται ότι περίπου 16.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη ζώνη.
4_43.jpg

loading...