Μήνυμα Ιράν σε ΗΠΑ, Ισραήλ: Ο υπερηχητικός Fattah μπορεί να διαλύσει κάθε αμυντική σας ασπίδα

Ο Fattah έχει βεληνεκές 1.400 χιλιόμετρα και η τελική του ταχύτητα έφτασε τα 15.000 χλμ/ώρα
Σαφές μήνυμα σε ΗΠΑ και Ισραήλ στέλνει το Ιράν, το οποίο παρουσίασε επίσημα τον πρώτο του εγχώριας κατασκευής υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που – όπως υποστηρίζει η Τεχεράνη – μπορεί να διαπεράσει κάθε αμυντική ασπίδα.
Ο υπερηχητικός πύραυλος που φέρει την ονομασία Fattah, έχει βεληνεκές 1.400 χιλιόμετρα και τελική ταχύτητα που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 15.000 χλμ/ώρα.
«Ο υψηλής ακρίβειας υπερηχητικός πύραυλος Fattah έχει βεληνεκές 1.400 km και είναι ικανός να διαπεράσει όλες τις αμυντικές ασπίδες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Amirali Hajizadeh, επικεφαλής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε ΗΠΑ και Ισραήλ.
«Μπορεί να παρακάμψει τα πιο προηγμένα αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ και του σιωνιστικού καθεστώτος του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες τόσο από το νέο ιρανικής κατασκευής πύραυλο όσο και από την τελετή, όπου έδωσε το παρών ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Rahisi και οι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης.

Πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον πέντε φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου και σε πολύπλοκη τροχιά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους.
Πέρυσι, το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι είχε κατασκευάσει έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που μπορεί να κάνει ελιγμούς εντός και εκτός της ατμόσφαιρας.
«Ο πύραυλος Fattah μπορεί να στοχεύσει τα πιο προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα του εχθρού και αποτελεί ένα μεγάλο άλμα γενιάς στον τομέα των πυραύλων» μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Περαιτέρω ανάπτυξη

Παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης, το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι θα αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα των αμυντικών του πυραύλων, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι στρατιωτικοί αναλυτές από τη Δύση που υποστηρίζουν πως το Ιράν αρκετές φορές υπερβάλλει όσον αφορά τις πυραυλικές του δυνατότητες.
Υπενθυμίζεται πως οι ανησυχίες της Δύσης για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump να αποφασίσει το 2018 να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν έχουν αποδώσει, με το Ισραήλ να απειλεί να αναλάβει στρατιωτική δράση, σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει.

loading...