Τέλος στην κυριαρχία του δολαρίου – Γυρνούν σε short οι περισσότεροι θεσμικοί

Αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι το δολάριο βρίσκεται σε καθοδική πορεία επειδή ο κύριος όγκος των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει τελειώσει
Ορισμένοι από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου στοιχηματίζουν ότι τα χειρότερα από την άνοδο του δολαρίου έχουν περάσει, αφού η άνοδος αυτή αναστάτωσε την παγκόσμια οικονομία με τρόπο που δεν είχε πολλούς παραλληλισμούς στη σύγχρονη ιστορία.
Έχοντας εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον 25 ετών πέρυσι – βαθαίνοντας τη φτώχεια και εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό από το Πακιστάν έως τη Γκάνα – το νόμισμα έχει τώρα εισέλθει σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν ως την αρχή μιας πολυετούς πτώσης.
Οι επενδυτές λένε ότι το δολάριο βρίσκεται σε καθοδική πορεία επειδή ο κύριος όγκος των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει τελειώσει, ενώ σχεδόν κάθε άλλο νόμισμα θα ενισχυθεί καθώς οι κεντρικές τους τράπεζες συνεχίζουν να ακολουθούν πιο περιοριστική πολιτική.
Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία έχουν οδηγήσει τους συναλλασσόμενους να επανεξετάσουν το πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια των ΗΠΑ, έχει ήδη ξεκινήσει μια μετατόπιση σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου από τις μετοχές στις αναδυόμενες αγορές με βάση τα στοιχήματα ότι η ισχύς του δολαρίου θα μειωθεί.
Πολλοί επενδυτές εμμένουν σε αυτά τα στοιχήματα, ακόμη και αφού το δολάριο ανέκτησε πρόσφατα τις απώλειες του έτους, αυξάνοντας το διακύβευμα για τους bears του δολαρίου.
“Η κορύφωση του δολαρίου είναι σίγουρα πίσω μας και ένα δομικά ασθενέστερο δολάριο βρίσκεται μπροστά μας”, δήλωσε ο George Boubouras, βετεράνος της αγοράς εδώ και τρεις δεκαετίες και επικεφαλής της έρευνας στο hedge fund K2 Asset Management.
“Ναι, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι επίμονος, ναι, η αγορά επιτοκίων σηματοδοτεί υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αμερικανικά επιτόκια, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι άλλες οικονομίες στον κόσμο φτάνουν τις ΗΠΑ”.
Η ανακούφιση που θα επιφέρει ένα ασθενέστερο δολάριο στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να υπερτιμηθεί.
Οι τιμές των εισαγωγών για τις αναπτυσσόμενες χώρες θα μειωθούν, συμβάλλοντας στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού.
Είναι επίσης πιθανό να ενισχύσει την τιμή των πάντων, από τον χρυσό μέχρι τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα, καθώς το κλίμα βελτιώνεται.
Αυτό μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση κάποιων ζημιών το 2022, όταν ένα ισχυρότερο δολάριο άφησε πίσω του ένα ίχνος καταστροφής: ο πληθωρισμός έφτασε με υψηλότερα επίπεδα καθώς το κόστος των τροφίμων και του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα, έθνη όπως η Γκάνα οδηγήθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ οι επενδυτές μετοχών και ομολόγων επιβαρύνθηκαν με υπερμεγέθεις απώλειες.

Ο βασιλιάς… δολάριο

Η ισχύς του αμερικανικού νομίσματος πρόκειται να μειωθεί μαζί με το ασφάλιστρο απόδοσης της Fed, καθώς άλλες κεντρικές τράπεζες επιδεικνύουν παρόμοια αποφασιστικότητα στην επιβράδυνση της αύξησης των τιμών.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και την Αυστραλία σηματοδοτούν ότι απαιτούνται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να εξουδετερωθεί ο πληθωρισμός, ενώ πληθαίνουν οι εικασίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα εγκαταλείψει την εξαιρετικά χαλαρή στάση της φέτος.
Τα στοιχεία για τα swaps δείχνουν ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ είναι πιθανό να κορυφωθεί τον Ιούλιο και η μείωση των επιτοκίων μπορεί να έρθει ήδη από την πρώτη αναθεώρηση της Fed το 2024, καθώς η αύξηση των τιμών επιστρέφει στο στόχο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Τα στοιχήματα αυτά είναι εμφανή στις κινήσεις του δολαρίου, με τον δείκτη Bloomberg Dollar Spot Index να έχει υποχωρήσει περίπου 8% από το ράλι σε υψηλό ρεκόρ τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, οι επενδυτές αγόρασαν τον περασμένο μήνα ομόλογα και μετοχές αναδυόμενων αγορών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Οι αρκούδες του δολαρίου

“Πιστεύουμε ότι το δολάριο έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του και ότι έχει αρχίσει μια πολυετής πτωτική τάση”, δήλωσε ο Siddharth Mathur, επικεφαλής έρευνας αναδυόμενων αγορών Ασίας-Ειρηνικού της BNP Paribas στη Σιγκαπούρη.
“Είμαστε δομικές ‘αρκούδες’ του δολαρίου και προβλέπουμε αδυναμία το 2023, ιδίως στο δεύτερο εξάμηνο”.
Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά βλέπουν ότι η Fed θα επιλέξει μετριοπαθείς αυξήσεις επιτοκίων λόγω των προσδοκιών ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μειωθούν.
Η άποψη αυτή έρχεται σε κάποια αντίθεση με την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός παραμένει ανησυχητικός και χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις για να μειωθεί στο στόχο του 2%.
“Υπάρχει ακόμη πολύ σύσφιξη της Fed στο σύστημα που δεν έχει λειτουργήσει ακόμη”, δήλωσε ο Eric Stein, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Morgan Stanley Investment Management.
“Η Fed λέει ότι θα φτάσει τον πληθωρισμό στο 2%, αλλά στην πραγματικότητα θα έλεγα ότι θα φτάσει περισσότερο σε ένα επίπεδο όπως το 3%.
Δεν νομίζω ότι θα συνεχίσουν να ωθούν τα επιτόκια στο 6% μόνο και μόνο γι’ αυτό”.

Η Fed κλίνει προς περισσότερες αυξήσεις

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα νομίσματα που υπέφεραν υπό το βάρος ενός ισχυρότερου δολαρίου είναι πιθανό να ενισχυθούν.
Το γεν έχει ήδη αυξηθεί περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου από τότε που υποχώρησε σε χαμηλό τριών δεκαετιών τον Οκτώβριο και οι στρατηγικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg το βλέπουν να κερδίζει περαιτέρω 9% μέχρι το τέλος του έτους.
Το ευρώ έχει αυξηθεί κατά περίπου 11% από το χαμηλό που είχε φθάσει τον Σεπτέμβριο, ενώ το δολάριο έχει χάσει έδαφος έναντι των περισσότερων ομολόγων του της Ομάδας των 10 (G10) τους τελευταίους τρεις μήνες.
Ο δείκτης δολαρίου Bloomberg JPMorgan Asia Dollar Index έχει ενισχυθεί περισσότερο από 5% από τότε που υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τον Οκτώβριο.
“Πολλοί από τους παράγοντες που στήριζαν το δολάριο το 2022 έχουν υποχωρήσει”, δήλωσε ο Dwyfor Evans, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής APAC της State Street Global Markets.
“Άλλες κεντρικές τράπεζες στο χώρο των G-10 παίζουν το παιχνίδι της αναπλήρωσης των επιτοκίων και αν ο αντίκτυπος της επαναλειτουργίας της Κίνας είναι να δώσει ώθηση στις συνθήκες παγκόσμιας ζήτησης, τότε οι προσεκτικές αγορές ασφαλών assets είναι στο πίσω μέρος του δρόμου”.
Η επαναλειτουργία της Κίνας θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία σε μια κρίσιμη στιγμή.

Going Short

Ορισμένοι επενδυτές δοκιμάζουν ήδη τη θεωρία ότι η κυριαρχία του δολαρίου έχει τελειώσει.
Η abrdn υιοθετεί πλέον ουδέτερη στάση απέναντι στο δολάριο από τα τέλη του περασμένου έτους από μια θέση long, ενώ η Jupiter Asset Management σορτάρει εντελώς το αμερικανικό νόμισμα.
Η K2 Asset Management έχει μειώσει την έκθεση σε δολάρια από τον Οκτώβριο και αναμένει ότι τα νομίσματα εμπορευμάτων, όπως το καναδικό και το αυστραλιανό δολάριο, θα υπεραποδώσουν φέτος.
Ομοίως, τα πτωτικά στοιχήματα των hedge funds έναντι του δολαρίου διογκώθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2021 στις αρχές Ιανουαρίου και η JPMorgan Asset Management αναμένει ότι το γεν και το ευρώ θα ενισχυθούν περαιτέρω.
“Πρόκειται για μια περίπτωση αμερικανικού εξαιρετισμού εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε ο Kerry Craig, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset, η οποία εποπτεύει πάνω από 2,2 τρισ. δολάρια.
“Τώρα ξαφνικά έχετε μια πολύ καλύτερη άποψη για την ευρωζώνη.
Το γεν θα έχει καλή στήριξη”.
Ορισμένοι επενδυτές, όπως ο James Athey της abrdn, περιμένουν πριν κάνουν την επόμενη πτωτική κίνηση για το αμερικανικό νόμισμα.
Περιμένουν το “τελευταίο σκέλος του risk off”, ένα σενάριο όπου η συνειδητοποίηση των αδύναμων παγκόσμιων προοπτικών θα δώσει ώθηση σε μια νέα έξαρση της ζήτησης δολαρίου.
“Μόλις συμβεί αυτό, η Fed μειώσει τα επιτόκια και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου βρουν πάτο, θα ψάξουμε να μπούμε σε προκυκλικό σορτάρισμα του δολαρίου”, δήλωσε ο διευθυντής επενδύσεων της διαχείρισης επιτοκίων στο Λονδίνο.
Οι λάτρεις του δολαρίου μπορούν επίσης να αναζητήσουν ενδείξεις για τις προοπτικές στη λεγόμενη θεωρία του χαμόγελου του δολαρίου.
Αναπτύχθηκε από τον επενδυτή Στίβεν Τζεν και τους συναδέλφους του στη Morgan Stanley το 2001 και προβλέπει κέρδη για το δολάριο σε περιόδους που η αμερικανική οικονομία είτε βρίσκεται σε βαθιά ύφεση είτε αναπτύσσεται έντονα, και υποαπόδοση σε περιόδους μέτριας ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

loading...