Οι ελληνικές ρίζες της Ρώμης


Η λέξη “Ρώμη” δεν σημαίνει τίποτα στα λατινικά, αλλά σημαίνει Δύναμη/Φυσική Δύναμη στα Ελληνικά (Ρώμη) και αυτό μπορεί να αποδοθεί στον πραγματικό ιδρυτή της Ρώμης, όχι στον μυθικό Ρέμο και τον Ρωμύλο αλλά στον βασιλιά Ταρκίνιου του Ηλικιωμένου (Lucius Tarquinius Priscus) γιο του Δημάρατου του Κορινθίου από την Ελλάδα!
Ο Δημάρατος εξορίστηκε από την Κόρινθο και μετανάστευσε μαζί με τους οπαδούς του στην πόλη Ταρκίνια στο Λάτσιο (κεντρική Ιταλία) όπου του δόθηκαν πολιτικά δικαιώματα και παντρεύτηκε μια Ετρουσκική κυρία. Ονόμασε έναν από τους γιους του Ταρκίνιους προς τιμήν της νέας του πόλης.
Ότι ο Ταρκίνιος εισέβαλε στο Λάτιο νίκησε τους Λατίνους και τους Σαμπίνες ενώνοντας τις πόλεις τους σε μια νέα πόλη με ελληνικά πρότυπα χτίζοντας την ακρόπολη της πόλης (το Καπιτώλιο), την Αγορά (φόρουμ), τους ναούς, το θέατρο και τον μεγάλο ιππόδρομο κλπ δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα πόλη-κράτος που θα γινόταν ακριβώς αυτό πήρε το όνομα του, POWER!
Ο Στράβων γράφει επίσης ότι ο Λούκιος Κοέλιος Αντίπατρος πίστευε ότι η Ρώμη ιδρύθηκε από Έλληνες.
Ένας άλλος θρύλος του ρωμαϊκού θεμελιώδους, ο οποίος έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, αφηγείται πώς ο μυθικός Τρωικός Αινέας ίδρυσε το Λαβίνιο και ξεκίνησε μια δυναστεία που θα οδηγούσε στη γέννηση του Ρωμύλου και του Ρέμου αρκετούς αιώνες αργότερα Στην Ιλιάδα, ένα επικό ελληνικό ποίημα που πιθανότατα συνέθεσε ο Όμηρος τον όγδοο αιώνα π.Χ., ο Αινείας ήταν ο μόνος μεγάλος Τρωικός ήρωας που επέζησε από την ελληνική καταστροφή της Τροίας. Ένα απόσπασμα που έλεγε πώς αυτός και οι απόγονοί του θα κυβερνούσαν τους Τρώες, αλλά επειδή δεν υπήρχε καταγραφή τέτοιας δυναστείας στην Τροία, οι Έλληνες μελετητές πρότειναν να μετακομίσουν ο Αινείας και οι οπαδοί του.
Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., μερικοί Έλληνες ιστορικοί υπέθεσαν ότι ο Αινείας εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, η οποία τότε ήταν ακόμα μικρή πόλη-κράτος. Τον τέταρτο αιώνα π.Χ., η Ρώμη άρχισε να επεκτείνεται εντός της ιταλικής χερσονήσου, και οι Ρωμαίοι, έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τους Έλληνες, αγκάλιασαν την πρόταση ότι ο Αινείας είχε ρόλο στην ίδρυση της μεγάλης πόλης τους. Τον πρώτο αιώνα π.Χ., ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος ανέπτυξε τον μύθο του Αινέα στο επικό ποίημα του Αινέα, το οποίο αφηγείται το ταξίδι του Αινέα στη Ρώμη. Ο Αύγουστος, ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας και αυτοκράτορας κατά την εποχή του Βιργίλιου, και ο Ιούλιος Καίσαρας, ο μεγάλος θείος και προκάτοχός του ως Ρωμαίος ηγεμόνας, λέγεται ότι κατάγονται από τον Αινέα.

loading...