ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ

Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, Η ΒΑΡΙΑ ΑΥΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Γράφει ο Παναγιώτης Μυργιώτης
Οι παγκόσμιες ημέρες εορτασμού διαφόρων γεγονότων ,δίδουν την ευκαιρία εκτός της τιμής να ασχοληθούμε όλοι με αυτό και να προβληματιστούμε.
Μια τέτοια ημέρα( παγκόσμιος) είναι αφιερωμένη και στη ελληνική γλώσσα. Στη δική μας μητρική γλώσσα. Μεγάλη τιμή και ημέρα που ο καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί. Γιατί γίνεται τέτοια τιμή σε μια γλώσσα που την ομιλούν μόνο μερικά εκατομμύρια άνθρωποι;; Κάτι το ξεχωριστό θα έχει η ελληνική λαλιά.
Θα περίμενε κανείς μια τέτοια σπουδαία και ζηλευτή για τους άλλους λαούς μέρα να μη περάσει απαρατήρητη από την κοινωνία. Αλλά οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης έκριναν ότι το θέμα δεν «πουλάει»….όπως κοινώς λέμε. Ένα- δυο μηνύματα από την πολιτειακή ή πολιτική ηγεσία δεν σώζουν την κατάσταση
Οι άλλοι τι κάναμε;; μόνο ο ιός και το ξεκατίνιασμα των ηθοποιών και αθλητριών πουλάει;;. Η γλώσσα μας, η βαριά αυτή βιομηχανία του τόπου δεν αξίζει τίποτα;;. Ούτε μια ανακοίνωση για την τιμή των όπλων;; Μόνο άλλα πράγματα μας ενδιαφέρουν;;.
Το μέλλον μας δεν μας ενδιαφέρει;; γιατί η γλώσσα είναι ένα από τα στοιχεία της ταυτότητας κάθε λαού και έθνους όπως και η θρησκεία του. Οι καιροί είναι πονηροί και ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Να διαφυλάξουμε το σπάνιο διαμάντι της γλώσσας μας και την τεράστια κληρονομιά που κουβαλάει .
Δεν αποτελεί υπερβολή αν γράψουμε ότι η ελληνική γλώσσα που μιλιέται σε αυτό εδώ τον τόπο για χιλιάδες χρόνια και της οποίας σπέρματα και ρίζες της βρίσκομε παντού σε όλο τον κόσμο είναι η ίδια. Έχει υποστεί βέβαια με την πάροδο χιλιάδων ετών έναν επηρεασμό αλλά παραμένει η ίδια. Λέξεις της εποχής του Ομήρου και εκφράσεις αρχαίες χρησιμοποιούμε και σήμερα.
Η γλωσσοπλαστική ικανότητα της γλώσσας μας είναι αξιοθαύμαστη. Δεν νοιώθει την ανάγκη να δανειστεί και να χρησιμοποιήσει λέξεις ξενικής προέλευσης (κακο)μεταφρασμένες αντί της παραγωγής της . Θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε δισκοθήκη αντί για ντισκοτέκ. Πολλά, δυστυχώς, είναι τα παρόμοια παραπτώματα. Δεν θα αναφερθώ στα , διάφορα, σύγχρονα κλικ…
loading...