Εβραίοι τής Θεσσαλονίκης…

 …του Παναγιώτη Τραϊανού*

…Θύματα του φασισμού ή συνεργάτες των ΝΑΖΙ,

που έφυγαν πριν τους διώξουν, για να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν;…

 

…«Μάρτυρες» ή ύπουλοι «Τσάμηδες» της Μακεδονίας;

Η πρώτη —και συνήθως η καλύτερη— συμβουλή που δίνει ένας δικηγόρος στον κακοποιό πελάτη του, όταν εκείνος συλλαμβάνεται, είναι να παραμείνει σιωπηλός …Να μην μιλήσει, μέχρι να βρεθεί ο ίδιος δίπλα του …Να μην «ξανοίγεται» στους ανακριτές των διωκτικών αρχών …Κοινώς, «να το βουλώσει». Πολλές υποθέσεις, οι οποίες θα ήταν αδύνατον να εξιχνιαστούν, εξιχνιάστηκαν, γιατί οι «πρωταγωνιστές» τους ήταν «φλύαροι» όταν συνελήφθησαν …Ειδικά εκείνοι, οι οποίοι ήταν «πολύ σίγουροι» για τον χειρισμό τής κατάστασης …Οι «πολύ έξυπνοι» …Αυτοί, που «τους έχουν» τους απέναντι …Οι νάρκισσοι !

Οι νάρκισσοι του εγκλήματος είναι ο απόλυτος εφιάλτης των δικηγόρων. Μπορούν ακόμα και το πιο τέλεια καλυμμένο έγκλημα να το αποκαλύψουν. Μπορούν ακόμα και την πιο εύκολη υπόθεση για τον δικηγόρο να την οδηγήσουν σε αποτυχία. Γιατί; …Γιατί υποτιμούν τους άλλους. Όσο πιο πολύ τους υποτιμούν, τόσο πιο πολύ μιλάνε. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Όταν μιλάς, όσο έξυπνος κι αν είσαι, υπάρχει πιθανότητα να πέσεις σε αντιφάσεις, και τα σφάλματα να οδηγήσουν σε νέα σφάλματα …και στο τέλος να υπάρξει αποκάλυψη …Μόνον ο σιωπηλός δεν πέφτει σε αντιφάσεις. Απλά πράγματα …Ακόμα και ο καλύτερος δρομέας κινδυνεύει με πτώση …Ο ξαπλωμένος δεν κινδυνεύει απ’ αυτήν.

Οι νάρκισσοι, όμως, «τρέχουν». Υποτιμούν τόσο πολύ τους άλλους, που θέλουν να τους το δείχνουν. Βλέποντας ότι απέναντί τους έχουν καλούς «ακροατές», οι οποίοι δεν μιλάνε ή είναι εκπαιδευμένοι να ρωτάνε τα «άσχετα» που ερεθίζουν τον εγωϊσμό και τον ναρκισσισμό τους, τούς υπολογίζουν για χαζούς. Βλέποντας ότι δεν υπάρχει «αμφισβήτηση» ή —ακόμα χειρότερα γι’ αυτούς— υπάρχει ένας υποβόσκων «θαυμασμός» από την πλευρά τού ακροατή τους, κολακεύονται. Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουν να πλειοδοτήσουν στο «κομμάτι» που αφορά τον δικό τους ρόλο. Κάθε φορά που διηγούνται την ίδια ιστορία, την «εμπλουτίζουν» με νέα στοιχεία, τα οποία ο «απέναντι» μαθαίνει, και βέβαια συγκεντρώνει κι αξιολογεί. Γιατί το κάνουν αυτό; …Γιατί νομίζουν ότι αυτό είναι ακίνδυνο για τα συμφέροντά τους, αλλά επιφέρει επιπλέον κέρδη για την «εικόνα» τους. Ξεκινάνε ν’ αποδείξουν ότι είναι «αθώοι» και, όταν νομίζουν ότι αυτό το καταφέρνουν εύκολα, δεν αρκούνται μόνον σ’ αυτό …Θέλουν ν’ αποδείξουν πως όχι μόνον δεν είναι θύτες, αλλά αντίθετα ότι αποτελούν θύματα της κατάστασης. Όταν κι αυτό το καταφέρνουν εύκολα, πάλι δεν τους αρκεί και θέλουν να δείξουν πως είναι και «μάρτυρες», οι οποίοι υπέφεραν εξαιτίας κάποιου ανώτερου κακού. Όταν κι αυτό δεν τους αρκεί, θέλουν να δείξουν πως είναι και «ήρωες», οι οποίοι επίτηδες θυσιάστηκαν για το καλό τής κοινωνίας.

Κατάλαβε ο αναγνώστης πώς λειτουργεί η «φλυαρία», όταν ο ανακριτής είναι έμπειρος και ο νάρκισσος παντελώς βλάκας —ακόμα κι όταν ως ύποπτος έχει εξασφαλισμένο άλλοθι—; …Όχι μόνον το «ακλόνητο» άλλοθί του μπορεί να καταστρέψει, αλλά ακόμα και τις πολύ μύχιες σκέψεις του μπορεί ν’ αποκαλύψει, μόνο και μόνο για ν’ «αναδείξει» τον εαυτό του. Δεν δίνει στοιχεία μόνον στους δικαστές, αλλά και στους ψυχολόγους του, εφόσον αυτοψυχαναλύεται …«Δίνει» πράγματα, τα οποία δεν θα τα γνώριζε ποτέ κανένας, ακόμα κι αν τον συλλάμβαναν επ’ αυτοφώρω …Τους αποκαλύπτει μόνος του τα «εσώψυχά» του, τα οποία, ακόμα και με βασανισμό να επιχειρούσαν να του τα εκμαιεύσουν, ήταν βέβαιο ότι δεν θα τους τα έλεγε …Κι όμως …Ο νάρκισσος τα έκανε όλα μόνος του, «κατορθώνοντας» να χάσει όλου του είδους τα ελαφρυντικά …Ούτε την αμέλεια ούτε το ατύχημα ούτε τον «βρασμό ψυχής» ούτε τίποτε δεν θα μπορέσει να κρατήσει …Για λόγους «μεγαλείου» έβαλε μόνος του μέσα στη υπόθεσή του την πονηρή του πρόθεσή και τον ευφυή σχεδιασμό του, γιατί έτσι κάνουν οι «ήρωες» …της βλακείας. Γι’ αυτό «τρέμουν» οι δικηγόροι των βλακών μέχρι να φτάσουν κοντά στον πελάτη τους … …

 

… … η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο

http://bit.ly/3Xkmw7y

loading...